Minns ni salladsbaren i Göteborg?

FACKLIGT. I ljuset av den senaste fackliga skandalen med fackförbundet Kommunal så tar vi en liten repris om en tidigare facklig skandal i LO.

Salladsbaren Wild’n Fresh invigdes i februari 2006 och bakom restaurangen stod paret Sofia Appelgren och Serdan Erkan. Den 5 december 2006 sattes restaurangen i blockad av Hotell- och Restaurangfacket (HRF) sedan ägarna ej velat teckna kollektivavtal.

Blockaden innebar att flera personer från HRF klädda i röda västar stod och delade ut flygblad utanför restaurangen mellan klockan nio och 18 varje vardag.

Vi struntar i detaljerna i den blockaden men så småningom tvingades Sofia Appelgren, då 24 år, sälja sin salladsbar.

Nu till saken, samtidigt som ombudsmännen blockerade Sofias salladsbar satt Hotell och Restaurangs styrelse, 19 personer och smörjde kråset med en sjurättersmeny, vin och övernattning för 90 000 kronor på vingården Blaxsta, vackert belägen i Södermanland. Det kostade 4 700 kronor per person (år 2006). Blaxsta vingård saknade dessutom kollektivavtal och HRF:s möte handlade bland annat om besparingar i verksamheten…

2014-09-03_1512

Ex Pressen  

Ella Niia, dåvarande ordförande för Hotell- och restaurangfacket klarade sig kvar efter besparingsmötet på vingården Blaxta, hon gick i pension den 7 november 2014, och fick därmed lite rabatt eftersom hennes avtal sa att hon skulle arbeta tills hon fyllde 60 år den 15 juni 2015. Men det tyckte säkert medlemmarna i facket att hon var värd. 

 

 

Läs HÄR om ordförandes tidigare eskapader…

4 thoughts on “Minns ni salladsbaren i Göteborg?

 1. Nu är det oundvikligt! Sverige kommer att vare sig man vill eller inte som socialist, feminist, fackföreningsansluten löntagare eller bara helt vanlig arbetare få en arbetsmarknad precis likadan som den i USA! Sverige kommer att amerikaniseras så till den milda grad att det vore lika bra att vi blev en av USA;s stater!

  Det kommer att bli A lag, B lag, C lag och ett D lag

  A lag = högavlönade oftast enskilda anställningsavtal!

  B lag = medelinkomsttagare de flesta kollektivavtalade!

  C lag = låginkomsttagare till viss del kollektivavtalade!

  D lag = fattigdomslöntagare förslag 40 kr per timma utan kollektivavtal!

  Motivering som följer, varför ska unga utan utbildning och nyhitkomna asylinvandrare utan utbildning ha ha mer i lön än svenska garantipensionärer får i garantipension? På den frågan måste man ju svara fullkomligt ärligt! De ska självklart inte ha mer i lön än vad svenska garantipensionärer har i pension!

  Sveriges arbetsmarknad är begränsad! Det faktum att det nu är gott om arbetstillfällen är en skimär, helt beroende på asylinvandringen just nu! (Kostar bara pengar)

  Vi konstaterar att sambandet mellan BNP och välfärd inte med automatik är kopplat till hög välfärd! Hög välfärd är starkt kopplat till tillväxt och som jag tidigare sagt så handlar det om handelsbalans, alltså förhållandet mellan import och export!

  Det här är mycket enkelt att förstå som jag tidigare sagt, tänk och förstå din egen hushållsekonomi!

  Nu är det ju så att Sverige och de flesta övriga länderna på jorden är involverade i något som kallas marknadsekonomi! Marknadsekonomin består av i första hand två faktorer tillgång och eftrrfrågan!

  Vid liten efterfrågan och stor tillgång uppkommer lågkonjunktur!

  Vid stor efterfrågan och liten tillgång uppkommer högkonjunktur!

  För råvaror finns råvarubörser, där råvaror handlas och där tillgång och efterfrågan helt och hållet bestämmer priset!

  Stor efterfrågan liten tillgång högt pris

  Liten efterfrågan stor tillgång lågt pris

  Vi kollar lite på de stora svenska naturtillgångarna som exporteras de är järnmalm och skog i förädlade former till detta kommer sedan diverse produkter och tjänster som produceras, i men även utanför Sverige!

  Priset på järnmalm har sjunkit så mycket att det snart inte lönar sig att bryta malmen, eftersom priset sjunkit på grund av att t.ex Kina skrivit ner sina tillväxtprognoser och dessutom devalverat (skrivit ner värdet) sin valuta. Sedan den andra januari 2016 har de Kinesiska börserna nödstoppats flera gånger eftersom att de sjunkit med 6-7% på bara någon timme! De här stoppen har påverkat övriga börser i världen mycket, mycket negativt! Hela förra årets börsuppgång är raderad på enbart två veckors handel under år 2016!

  På grund av de dåliga järnmalmspriserna vill nu det statligt ägda LKAB försöka komma ur tidigare utlovad betalning av kostnader och subventioner i samband med flytten av Kiruna stad! (Försämrad välfärd)

  Efterfrågan på svenska exportprodukter minskar och det gör att tillväxten för landet Sverige måste skrivas ner! Det finns ett sätt för staten att lösa krisen och det är genom stöd till krisande grenar inom näringslivet! Eller stödköp av statsobligationer med lånade pengar! Nu är vi ju med i EU vilket gör att staten inte får gå in och ge stöd till krisande verksamheter!

  För att ytterligare skärpatill förståelsen för vad som håller på att ske, tittar vi på Norge!

  Norge är ett oljeexporterande land och är i princip helt beroende av oljepriset! Nu är oljepriset i botten och Norges ekonomi är på väg ner! Vi märker det först och främst på att norska kronan försvagats rejält! Mot svenska kronan! Lägre export inkomster för Norge som land innebär självklart försämrad välfärd för norrmännen! Det innebär också större arbetslöshet och större fattigdom!

  Vi är påväg in i en lågkonjunktur som inte upplevts sedan mannaminne!

Kommentera