Fler ”göteborgare” efterlysta för terrorbrott


ISLAM. Ytterligare tre personer från Göteborg misstänkts för medhjälp till terroristbrott. De tre männen syns enligt åklagaren i samma video som användes som bevisning när två andra män dömdes till livstids fängelse för terroristbrott i december.

Det handlar om tre män mellan 25 och 28 år från Göteborg som nu kopplas till det terroristmål, där två göteborgare dömts till livstids fängelse för mord i Syrien 2013.

De tre personerna har identifierats på en film som visar avrättningen i Syrien. De är begärda häktade vid Göteborgs tingsrätt i sin frånvaro.

– De tre syns på filmen och rör sig kring de två män som avrättas. Det är dock inte de som håller i kniven, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till SVT Nyheter Väst.

-Pettersson noterar att SVT:s och min definition på göteborgare skiljer en hel del…

De tre som är häktade i sin frånvaro för medhjälp till terroristbrott i Syrien under april-maj 2013 är:

Abdeljalil Joumane, född 19900409
Taha Shade, född 19871021
Alaa Yasin, född 19900809

Vi får hoppas att de håller sig borta från Göteborg och Sverige…

2016-01-13_0741

TIDIGARE 2016-01-05. Hassan Mostafa al-Mandlawi nekas assistansstöd för att han skurit halsen av människor

SVT skriver idag on en man från Göteborg som kommer att mista sitt assistentstöd om livstidsdomen domen står sig hovrätten. – En person som sitter i fängelse, har ingen rätt till assistentstöd, säger Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan.

32-åringen, som sitter i rullstol efter en skottskada i huvudet, har i dag rätt till assistentstöd på 22,7 timmar per dygn, vilket under förra året motsvarade drygt 190 000 kronor i månaden.

Enligt läkarintygen som presenterats i tingsrätten framgår att 32-åringen har blivit skjuten i huvudet i Turkiet under hösten 2013 och att han sedan dess är svårt hjärnskadad.

Brottet som han är dömd för, att ha medverkat i att skära halsen av två män, ska enligt åklagaren ha ägt rum våren 2013. 32-åringes försvarare hävdar att det inte är bevisat att 32-åringen är skyldig och menar också att 32-åringen både är för sjuk för att ställas inför rätta och för att avtjäna ett eventuellt straff i fängelse.

-Pettersson undrar varför SVT inte nämner namnet på Göteborgaren och varför de inte berättar om resan den stackars handikappade mannen gjorde till Malaysia i somras. Hassan Mostafa al-Mandlawi borde friges och skickas till släktingarna till de han mördade och få assistansersättning där…

TIDIGARE 2015-12-14. Två göteborgare döms till livstid för terroristbrott

Göteborgs tingsrätt dömer två män från Göteborg – 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan Mostafa al-Mandlawi – till livstids fängelse för terroristbrott. De döms för sitt deltagande vid två mord utanför Aleppo i Syrien, där två män fick sina halsar avskurna av en grupp män, där flera filmade. En film av ena mordet har hittats hemma hos den ena nu dömde mannen.

2015-12-14_1602 2015-12-14_1601

De åtalade har nekat till att över huvud taget varit på platsen. Åtalspunkterna var terrorbrott alternativt folkrättsbrott – men det är alltså terrorbrott männen döms till, då rätten anser att gärningen utförts för att injaga fruktan i den icke-muslimska befolkningen i Syrien.

Åklagaren menar att de två männen håller i kameran i flera av de klipp som hittats och att det är de som hörs tala svenska i dem.

32-årige al-Mandlawi har en skottskada i huvudet som orsakar honom sådana besvär att han anses behöva en personlig assistens.

”Trots detta anser tingsrätten att det brott som han dömts för är så allvarligt att han inte kan undgå livstids fängelse”, skriver rätten.

-Pettersson anser att de förutom livstidstraffet bör fråntagas sina svenska medborgarskap och avtjäna straffen hos den icke-muslimska befolkningen i Syrien.

TIDIGARE 2015-12-02. Misstänkte terroristen utan rullstol på semester

32-årige Hassan Al-Mandlawi från Irak, som misstänks för terroristbrott i Syrien är enligt advokaten mycket svårt funktionshindrad. Enligt advokaten sitter Al-Mandlawi i rullstol efter en skottskada i huvudet och har talsvårigheter.  men lyckades trots det ta sig ”hem” till Sverige, undrar var det var för fel på Allahs erbjudande. 

Åklagaren vid Göteborgs tingsrätt säger att hon ”vill ge en mer nyanserad bild av hans hälsotillstånd.” Det var i måndags, under terrorrättegångens sista dag, som åklagaren visade bilder från den misstänkte 32-åringens semester i Malaysia strax innan han greps i somras.

Det var GT som först publicerade bilderna, som tidigare inte varit offentliga.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström visade bilderna under slutpläderingen för att försöka övertyga rätten om att göteborgaren inte alls är så sjuk som advokaten hävdar.

-Pettersson säger att om Hassan Al-Mandlawi skottskadades i Syrien var än i varje fall inte i sämre tillstånd än han kunde ta sig till Sverige. Det vore bättre om han rest till Allah för vård…

Tre vinstmaskiner häktade för terrorbrott

Åtalas för terrorbrott i Syrien

Detta bildspel kräver JavaScript.

 


One response to “Fler ”göteborgare” efterlysta för terrorbrott

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: