Skriv och fråga om allt du undrar över i vårt komplexa land

Man ska inte bara gå omkring och undra och oroas, man måste vända KK Malmösig till expertis.

Jag skrev ett mejl till SUS, mina frågor postade jag för en stund sedan till Skånes universitetssjukhus kvinnoklinik.

Hej!

Jag har några frågor till er.
I dagarna ska jag bli farmor och känner en viss oro inför hur välkomnamdet blir för mitt barnbarn. Jag och min sambo födde barn vid Malmö KK på 80 och 90-talet och då var det inte som nu. Tidig hemgång var inte praxis utan man låg kvar tills Ni personal sett att amningen fungerade och att allt annat också var bra. Jag minns med glädje de tre gånger som jag var patient hos er.
1984 blev jag tillfrågad ifall jag ville att min nyfödda son skulle vaccineras mot tbc, jag frågade varför man fick detta erbjudande och svaret jag fick var att om man umgicks och träffade vietnamesiska båtflyktingar borde man låta vaccinera. Jag avböjde av naturliga skäl vaccin. Det var då…..
Nu skriver vi 2016 och samhället ser på många sätt mycket annorlunda ut från då.
I Malmö har vi cirka 150 olika nationaliteter representerade och med den senaste tidens flyktingvåg är en del av dessa alldeles nya malmöbor bärare av obehandlade sjukdomar, smittor och resistenta bakterier. Hur är ni vid KK rustade att möta patienter från denna kategori, och hur skyddar ni andra?
Kan ni garantera vid visstelse hos er att nyförlösta friska kvinnor och spädbarn inte blir drabbade av något som tidigare inte fanns i Malmö vad beträffar främmande farliga smittor? Om/när någon drabbas, har Ni då vid er klinik beredskap, kunskap och läkemedel för att rädda liv?
Hur ser er smittoriskanalys och konsekvensanalys ut?
Vilka är de smittor och bakterier som ni ser tillkommit och känner oro inför?
Jag tackar på förhand både för att Ni tog er tid att läsa och med svar som jag tacksamt tar emot så fort som möjligt.
Vänliga hälsningar
Eva-Marie Olsson
Malmö

5 thoughts on “Skriv och fråga om allt du undrar över i vårt komplexa land

Kommentera