Den journalistiska vinkeln


JOURNALISTIK. En av grunderna i journalistiken är att vinkla artiklar så att det passar det medier den ska publiceras i och dess chefredaktör. Det spelar ingen roll hur bra en artikel är, gillar inte redaktören den är det stopp. 

Dessutom måste löpsedel och rubriker sättas så att de säljer lösnummer eller i den nya medievärlden får en massa klick. Journalisterna skiter fullständigt i att det i deras egna regler står att rubriker och ingresser ska ha täckning i texten. Det är klicken som räknas.

Journalistiska vinklar är när man inte objektivt redovisar fakta utan istället i ett visst syfte vinklar presentationen eller tar redaktionell ställning i en fråga. Som exempelvis i invandringsfrågan där vi vecka efter vecka matas med snyfthistorier om invandrare och tiggare i Södermanlands Nyheter men där vi aldrig läser att brottsepidemin i Brandkärr till stor del begås av invandrare eller att åtalade koppartjuvar är tiggare som utfört nattarbete. Etniciteten är viktig i det ena fallet min inte i det andra.

Nåväl, Pettersson som saknar allt vad journalistisk utbildning heter läste idag en ledare från våra vänner på Södermanlands Nyheter. Den har rubriken Vem granskar granskarna? och avslutas med

…”Medier har en enorm makt att påverka medborgarnas tankar. Då måste ansvarskännande journalister vara öppna för fler vinklar än den som passar storyn de hade tänkt sig från början. Om ny information framkommer får man tänka om, inte driva sin egen agenda. Problemet är att ingen granskar granskarna.

Johanna Lundgren Gestlöf”

Det visar att Johanna Lundgren Gestlöf inte lärt sig mycket om den nya medievärlden trots att hon enligt egna uppgifter skrivit 100 ledare. Nu är det så att Johanna Lundgren Gestlöfs, 24 har en massa ungdomlig entusiasm men hon har samma utbildning i journaistik som Pettersson, det vill säga ingen alls inom om medieämnet. Hennes yrkeserfarenhet består av ett arbete som brevbärare och något som i hennes cv kallas läxläsningspedagog! Jobbet som ledarskribent på SN har hon fått genom klassisk nepotism, mer regel än undantag inom maktens boningar. Hon är påläggskalv inom C och därtill med en mor i riksdagen, Kerstin Lundgren, C. Det räcker gott för ett glassigt jobb på SN:s ledarsida. Det är inte bara upplagan på SN som rasar, lika obönhörligt minskar kvalitén på skribenterna och deras sakkunskap inom diverse samhällsfrågor.

Idag finns det många som granskar granskarna, och de blir allt fler och får fler läsare. De finns därför att de inte gillar journalisternas ”vinklar” och politiska agenda.

-Petterssons blogg finns för att SN inte gillade mina ”vinklar” om tillståndet i världen. Åtskilliga är de insändare och kommentarer jag och andra fått censurerade, inte för att de bröt mot några regler utan för att budskapet inte passade Södermanlands Nyheter och dess chefredaktör. Det liter de etablerade medierna av idag och tappar läsare i en allt snabbare takt och att i det läget påstå att det inte finns någon som granskar de etablerade känns bara löjligt, på gränsen till storhetsvansinne när man vet att en sådan liten blogg som Petterssonsblogg.se har betydligt fler läsare än SN.se

Johanna, du måste ändra vinklarna och kanske göra som Journalisten som ber om ursäkt

 


6 responses to “Den journalistiska vinkeln

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: