I Fagersta finns plats för 500 asylsökande klagande unga män men inte för 35 pensionärer


ÄLDREBOENDE. Tillfälliga moduler för äldreboende kan delvis lösa den svåra lokalbristen inom äldrevården. – Vi har panik i att få till det här, säger Niclas Bergström (S), ordförande i socialnämnden.

Just nu är 35 pensionärer beviljade äldreboendeplats – utan att komma in. Vissa av dem har väntat över sex månader. – Situationen är helt makalös. Vi har många äldre som är beviljade plats på boende men som inte har någon plats. Vi har haft de här omständigheterna i flera år, säger Niclas Bergström.

För att på kort sikt lätta på kön ska Fagersta köpa in moduler för äldreboende, som räcker till tolv platser. Boendet är tänkt att placeras på Kottmossen, bredvid LSS-boendet. Förhoppningen just nu är att det tillfälliga boendet står klart i oktober-november nästa år.
Det här beslutade politikerna i kommunfullmäktige i måndags.

S har nu brutit samarbetet med V, som Fagersta-Posten berättar om på annan plats i tidningen. Äldremodulerna är en av frågorna där partierna inte kommer överens. På ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i måndags låg frågan på bordet. – Det fanns inget underlag för beslut. Vi fick ta till oss väldigt lösa muntliga utsagor kring hur man tyckte att problemet skulle lösas, säger Pia Boiardt (V), som sitter i kommunstyrelsen.

På Vänsterpartiets begäran tog Niclas Bergström ändå fram en kostnadskalkyl till måndagskvällens fullmäktigemöte. Kalkylen baserades på kostnader från modulföretaget som kommunen tidigare har varit i kontakt med. Kostnaden landar i kalkylen på 9,6 miljoner kronor i drift per år.

Under fullmäktigemötet revs nästa konflikt upp mellan S och V. Vänsterpartiet förordade ett kostnadstak för modulerna på 15 miljoner kronor. – Socialnämnden har haft god tid på sig att ta fram äldreboendekostnader. Att nu akut ta beslut om en sådan stor investering utan en seriös kostnadskalkyl är inte försvarbart, säger Boiardt.
– Vi är absolut för att det här ska göras. Men ärendet är väldigt dåligt behandlat, fortsätter hon.

Enligt S räcker pengarna i V:s förslag inte till. – Det finns ingen rim och reson i 15 miljoner, säger Niclas Bergström. Beslutet i fullmäktige blev enligt S förslag, alltså att köpa in moduler utan kostnadstak.

-Pettersson undrar om det inte går att hyra in några herrgårdar eller kursgårdar i natursjön miljö, men de kanske är upptagna av annan viktigare verksamhet?Och vi ska naturligtvis inte ställa grupper mot varandra, heller hur?

Kommer ni ihåg Norrbygården, det är ett av Fagerstas asylboenden, där finns det plats för 470 unga män som klagar på allt och alla, till dem har S och V kunnat ordna platser med kort varsel men 35 pensionärer finns det inte plats för i vänsterns Fagersta…

Fagersta-Posten


18 responses to “I Fagersta finns plats för 500 asylsökande klagande unga män men inte för 35 pensionärer

 • Suzie

  Skandal och stor skam att de gamla inte får fina värdiga boenden sista tiden i livet.Det är dem som är värda det bästa,det är de gamla som arbetat,slitit hårt,betalat in hundratusentals miljarder till vad dem blev inlurade en tryggad och bra ålderdom, och byggt upp den välfärd som de grovt kriminella i sjuk-klövern skänker bort till dysfunktionella klankulturer,lyxmigranter som inte har bidragit med en krona till landets välfärd.För att inte tala om alla illegala och zigenare som vistas här och nyttjar välfärdssystemet på de gamlas,sjukas,fattigas och handikappades bekostnad.Det är bara svenska folket som själva kan se till att avsätta rövarpacket i sjuk-klövern för ingen annan kommer göra det.Fundera på hur ni kan sluta betala skatt till sjukklöverns gökungar som bara fler och fler i en rasande fart.Inom fem år är svenskarna i minoritet med den totalinvandring som råder.Så tiden är kort för att agera.

  Gilla

 • ÅMÅL

  Även Schweiz gör samma erfarenhet av krävande slynglar:

  Gilla

 • Involuntarium

  Har vi inte råd med våra gamla, sjuka, ofrivilligt arbetslösa och ofrivilligt hemlösa! Ja då har vi ta mig fan inte råd med varken asylinvandring, bistånd eller några pengar över till utlåning till främmande nationalstater!

  Nu får det fan var nog! Vad är det för sinnesslöa folkvalda som sitter och beslutar och bestämmer överhuvudet på den svenska befolkningen! Landsförräderi är just jämt vad det är!

  Stäng landets gränser och snabb behandla asylansökningarna och snabb utvisa de som inte har här att göra! Direktavvisa varenda individ där ID handlingar saknas! Nu får det vara slut på daltandet med fullvuxna människor!

  Anmäler mig frivilligt till tjänstgöring för att få slut på just nu pågående vansinne och landsförräderi!

  Gilla

 • eva

  När jag läste detta drog en MYCKET CYNISK OCH IRONISK TANKE genom mitt huvud. Varför inte låta fd ISISkrigare (sk ”svenskar”) arbeta för brödbödan, använda sina yrkeskunskaper och göra processen/huvudet kort för de pensionärer som genom sin existens=kostnad bromsar sk ensamkommande flyktingbarns och flyktingars etablering i Sverige!?
  Vill med detta drastiska exempel på hur ens tankar och känslor kan fara när man läser om hur etablissemanget behandlar gamla invånare kontra nya. Vilken belastning för kommunen dessa gamla skattebetalare måste vara! Jämfört med allt som alla nyanlända förväntas bidraga med!!!!! Det är ju fantastiskt att man ens låter gamlingarna vara vid liv.
  Kommunpolitiker – var åtminstone så hedervärda mot er själva att ni erkänner att era rosenröda drömmar om nya invånare som skall innebära en framtid för landet snarare kommer att innebära en katastrof!

  Gilla

 • age

  ”Öppna era hjärtan” – och låt pensionärerna bo i tält.
  Pensionäretna blir då sjuka och dör.
  Invällarna tillför ju så mycket och lider inte av svält.
  Det är vad vi Svenskar lever för.
  Vi kan ge bort vårt fosterland.
  Lägg det i en hjälpande hand.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokrat

  1900kr per dygn och mer för de ensamkommande asylbedragarna….Sverige MÅSTE STÄNGA GRÄNSEN, GE TYDLIGA SIGNALER ATT DESSA INTE ÄR VÄLKOMNA TILL VÅRT FOSTERLAND!
  Stefan Löven måste avgå och vi måste få ett NYVAL/ FOLKOMRÖSTNING OM MASSINVANDRINGEN!
  Nu räcker det för satans helvete!

  Gilla

 • Trodé

  Fagerstaborna har fått det de röstat på.
  Invandrare skall ha förtur till bostad, utbildning och arbete om de vill ha något. Dessutom vill de bo centralt, inte i glesbygd. Svenska flaggor och andra stötande nationella symboler bör tas bort. Invandrare behöver inte lära sig svenska utan skall servas på över 200 hemspråk.
  Så tycker de som anser sig veta bäst.

  Gilla

 • Jan

  ”Gökungarna som tränger ut allt annat ur det svenska välfärdsboet”
  Nu förstår jag varför man kallar Sverige för Absurdistan….

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokrat

   Absurdistan eller Costa Gratis är bara förnamnet…INTE KONSTIGT ATT MALMÖ GÅR 5 MILJARDER KRONOR BACK PER ÅR OCH SÖDERTÄLJE 2 MILJARDER, – SÅ KOMMER SNART HELA SVERIGE ATT SE UT FÖR ATT VISSA BARA SITTER MED FINGRARNA I FITTAN!!!

   Gilla

 • Nisse

  Tror att det är Kommunisterna som styr i Fagersta och Sossarna som styr i Malmö allt detta vansinne skall vi skattebetalare stå för……

  Gilla

 • Guran

  Det har tidigare inte funnits en spänn till att fixa studentbostäder på högskoleorter. Det har inte funnits en spänn för att få våra arbetslösa ungdomar sysselsatta. Det har inte funnits en spänn till skola, vård och omsorg. Listan kan göras hur lång som helst, och det finns tydligen fortfarande inte några pengar till nyss nämnda.
  Men nu finns det helt plötsligt hundratals miljarder att sprida i flykting-karusellen. Det finns tydligen inga gränser för hur mycket vi kan låna och avsätta till den här idiotin. Jag som skattebetalare bävar för framtiden, när jag och mina barn ska vara med och betala skulderna.

  Gilla

 • Trynbald

  Det är alldeles för många socialrövardemokrater uti kommunerna.
  Och dom små hycklarna försvarar sig med hull och hår för sin feta arvoden. Att rösta på dessa partier är detsamma som att hoppa framför tåget om man är äldre och utsatt.

  Gilla

 • jgarn

  Om inte detta är parasiterande drägg då vet inte jag hur sådana ser ut.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Politikerna i Fagersta verkar helt galna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: