Uzbekisk torped döms till 18 års fängelse

INVANDRARVÅLD. 37-årige man som stått åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl en imam i Strömsund 2012 döms till 18 års fängelse, rapporterar SVT. Enligt åklagaren hade mannen skickats till Sverige av den uzbekiska säkerhetstjänsten.

Imamen, Obid Nazarov, är en öppen kritiker av regimen i hemlandet. Rätten gick på åklagarens linje – men inte när det gäller straffet. I stället för livstids fängelse som åklagaren ville se blir det 18 år.
Fallet är dessutom unikt då det är första gången en svensk åklagare pekat ut ett annat land som ansvarigt för ett politiskt motiverat våldsdåd i Sverige.
Nazarovs son sade på förhand att en fällande dom skulle skicka en signal till styret i Uzbekistan: – Men de kommer inte att sluta med att försöka avrätta meningsmotståndare som fått skydd utomlands.

-Pettersson noterar att det islamkramande vänsterorganet SVT inte heller denna gång nämner imamens bakgrund eller nämner att han inte borde vara i vårt land.

TIDIGARE 2014-03-09. SVT och imamen i Strömsund

Veckans Brott den 4:e mars avhandlades bl. a. mordförsöket på den uzbekiske wahabbitiske imamen Obidon Nazarov (kallar sig numera Obidkhon Sobitkhony) som ägde i Strömsund den 23 februari 2012.

SVT skriver så här:

”Imamen hade år 2006 flytt till Sverige från Uzbekistan, eftersom han där utsatts för hot och förföljelser på grund av att han var en känd regimkritiker. Då han kom till Sverige fanns en oro inom hans familj att han fortfarande skulle behöva skydd och man tog kontakt med SÄPO för att diskutera detta. SÄPO å sin sida hade inga informationer om att det skulle finnas någon hotbild mot imamen och polisen i Strömsund var inte heller medvetna om att det över huvud taget skulle kunna föreligga något hot mot Obidon Nazarov.

Någonstans mitt i detta informationsvakuum planerade och genomförde en utländsk attentatsman mordförsöket på honom. Han överlevde men lider i dag svårt av sviterna och är helt beroende av vård.

Men hur var det möjligt att en känd regimkritiker, förföljd i sitt hemland och med flyktingstatus från FN, inte hade något skydd i Sverige?”

Det som SVT inte låter tittarna få veta är att Obid Nazarov redan 1999 var internationellt efterlyst via Interpol för terrorbrott. Enligt efterlysningen misstänks han för:

 • Vapenbrott
 • Brott med sprängmedel
 • Terrorism

Detta undersökte inte Migrationsverket innan han gavs PUT år 2006. Per Gudmundson har skrivit en artikel om Nazarov. I denna citerar han Uznews som skriver följande:

”Tashkent has accused the imam of setting up and running an extremist religious organisation, guilty of plotting terrorist acts and other crimes within Uzbekistan including murders and attacks on people over a period of more than ten years.”

Redan 2007 finns uppgifter om att den efterlysta muslimska terroristen hade flera identiteter som Obid Nazarov, Obid Qori, Obid Khan Nazarov och Obidhon Nazarov. Wikipedia redovisar följande om Obidkhon Sobitkhony.

Sweden Confidential (numera exponerat.info) har skrivit en mycket utförlig artikel om Nazarov och mordförsöket i Strömsund. Citat ur artikeln:

”I själva verket är saken lite mer komplex än så, han har varit chefsideolog för Islamic Movement of Uzbekistan, IMU. Delar av den organisationen är åtminstone i Uzbekistan känt som Hizb-ut-tahrir.”

”Nazarov har tiotusentals fanatiska muslimer i sin svans och anses vara en farlig man för landets styrande. Den uzbekiska statligt ägda televisionen visade en dokumentärfilm, i mitten av 2010, om den rabiata fundamentalisten Nazarov. Där bevisades det att imamen planerade terrordåd i sitt hemland från Sverige och Strömsund, där han gömmer sig under svenskt flyktingsskydd.

Dokumentären berättar dels att arresterade fanatiker till muslimen avslöjat att Nazarov från Sverige skulle ha finansierat och planerat bombdåd i Uzbekistan under sommaren 2009. De arresterade upplyser även om att Nazarov från Strömsund även nu planerar en handfull terrordåd i hemlandet. Nazarov är numera bortplockad från Interpols lista, som gjordes 2011. Av vilken anledning har inte framkommit ännu.

Tillsammans med sina galna anhängare och med kommunalt bidrag från Strömsund driver han islamska koranskolor för fanatiska uzbekers barn. Nazarov umgås endast med sina egna anhängare i sin hemort och beblandar sig aldrig med svenskar eller andra.”

Detta hade uppenbarligen varit en verklig ”utmaning” för integrationsminister Ullenhag att ta sig an, men nu lär det vara för sent.

Rapporten Militant Islam in Central Asia: The Case of the Islamic Movement of Uzbekistan från University of California, Berkeley redovisar:

”The IMU was listed by the US State Department as a terrorist organization for the first time in 2000. It is a militant and extremist Islamic organization that has operated mostly within the borders of one state (Uzbekistan). Nevertheless, it is closely linked to international Islamic networks. It has also used armed struggle and terrorism in an effort to topple the regime of Islam Karimov, Uzbekistans president.”

”The other important radical Islamic movements in Central Asia are the Hizb at-Tahrir al-Islami (HTI, or Party of Islamic Liberation) and the Islamic Revival Party of Tajikistan (IRPT). Both are quite different from the IMU. The HTI has to date advocated nonviolent political struggle. Its principal mode of operation has been education and the dissemination of printed materials. Its goal is the creation of an Islamic state (a Caliphate) encompassing the entire region of Central Asia.”

Nazarov finns omnämnd på sidorna 19, 25 och 33 i rapporten som bekräftar det som Exponerat har redovisat.

Robert Spencer skriver den 6 mars i år i Jihad Watch om att 20 jihadister nyligen har dömts till fängelse i Uzbekistan. Det intressanta med denna artikel är att Obidjon Nazarov där omnämns som jihadist.

”Despite the sneer quotes and skepticism about the jihad charges in this article, some telling details come through: Shavkat Makhmudov “performed a number of terrorist attacks in Tashkent and Tashkent province in 2009.”

”Makhmudov’s group is based on the teachings of Imam Obidjon Nazarov, who received political asylum in Sweden and was seriously wounded by an assassin in 2012. The authorities refer to his followers as “Jihadists”.”

För de läsare som saknar kunskap om islam så är wahabbismen (salafismen) en del av sunni islam och utgör den allra mest bokstavstrogna grenen av islam, d v s den följer koranen och sunna till punkt och pricka. Eftersom dessa böcker formligen flödar över av uppmaningar till våldförandet på och dödandet av icke-muslimer, blir konsekvenserna av bokstavstron, ond bråd död samt införandet av sharialagen.

Veckans Brott försöker att ge sken av att det är SÄPOs eller Polisens fel att de har underlåtit att bevaka imamen, vilket fick som följd att han blev skjuten. De låter heller inte tittarna veta något om Nazarovs bakgrund, mer än att han är en uzbekisk regimkritiker.

Nostradamus_i_norr anser inte att Uzbekistan är en demokrati och inte heller att länder skall sända ut lejda mördare men SVT borde ha problematiserat:

 • varför utlämnar inte Polisen en person som sedan 1999 är internationellt efterlyst av Interpol för terroristbrott
 • varför beviljar Migrationsverket år 2006 PUT till en efterlyst terrorist
 • hur många andra terrorister har fått PUT (Nazarov lär långtifrån vara den ende)
 • skall Sverige vara en avstjälpningsplats för sådana människor som med våld vill omstörta samhällen och på vilket sätt kommer det att påverka vårt land
 • upphör bokstavstroende muslimer som har bedrivit jihad i sitt hemland med detta så fort som de ”har åkt tunnelbana” i Stockholm
 • har svenska skattebetalare via sina myndigheter några som helst skyldigheter att skydda utländska medborgare som befinner sig i Sverige och som i tillägg är efterlysta för terrorism

Petterssons har tidigare skrivit om det underbara multikulturella parallellsamhället i Strömsund.

3 thoughts on “Uzbekisk torped döms till 18 års fängelse

 1. Inget ovanligt att Sverige understöder terrorister och terrorist verksamhet!
  Det har Sverige gjort allt sedan de första asylsökande från Chile kom till Sverige i början av sjuttiotalet! Det var inte fina chilenska arbetarpojkar och flickor som kom som asylsökande! Rena gerillasoldaterna fullständigt inriktade på att införa socialism al’a Chile i vårt fosterland Sverige! Därefter har jag stött på gerillakrigare från Turkiet, Kurdistan och affärsmän i andras olycka från Libanon med flera länder! Alla asylsökande som självklart flytt med andan i halsen och livet som insats från sådana som självklart velat se gerillakrigare och affärsmännen döda och begravda! Både gerillakrigare och affärsmän betraktades och definierades av hemländernas befolkning och regeringar som terrorister, helt beroende på att de betet sig som sådana!

Kommentera