Minst 2 411 muslimer ihjältrampade utanför Mecka

ISLAM. Minst 2,411 pilgrimer dödades när det utbröt panik under den muslimska hajj firandet i Mecka i september. Det är nästan tre gånger så många som saudiska tjänstemän tidigare har rapporterat. Det visar en lista sammanställd av AP baserat på den officiella dödssiffran från de 36 länder som förlorade medborgare i Saudiarabien.

Hundratals pilgrimer saknas fortfarande efter tragedin och den verkliga dödssiffran kan därför visa sig vara ännu högre. Enligt saudiska tjänstemän dödade 769 människor, men ingen har något om den utredning som tillsattes av landets kronprins och inrikesminister Mohammed bin Nayef i oktober.

Kaoset började när två stora folkmassan riktades i samma område i Mina, 5km utanför Mecka, den tredje av fem dagar hajj pilgrimsfärd. Iran, Nigeria, Mali och Egypten förlorade de flesta medborgare i tragedin.

 

Varje år vallfärdar 2 till 3 miljoner muslimer från hela världen för att delta i högtiden hajj.
Trängseln vid pilgrimsfärden har lett till stora olyckor förut. 1990 omkom mer än 1 400 personer när panik utbröt i en tunnel, och tidigare i år dog fler än 100 människor när en kran kollapsade i stora moskén i Mecka.

Ett problem verkar vara att saudier och muslimer reagerar som fatalister – det vill säga att de väntar på att en förändring ska ske ”utan att göra någonting för att åstadkomma denna förändring” eller tror att det som sker är guds vilja. De passar precis in på den muslimska tron på maktub (arabiska för ”Det står skrivet”) och qisma (arabiska för ”öde som förutbestämts av Gud” eller ”den del av ödet, bra eller dåligt, som är specifikt tilldelat och ämnat för varje person”).

Det är värt att notera att fatalism i huvudsak används negativt, för att förklara det som är oönskat. ”Det står skrivet” rättfärdigar att jordbrukare inte förberett sig för torka, föräldrar för polio eller handelsmän för eldsvåda. Saudiska tjänstemän åkallar dock inte guds vilja för att förklara den stora mängden billiga oljetillgångar på sin mark.

”Enligt Gud står din ålder skriven i din panna”.
Ett arabiskt ordspråk

”Sätt dig på en bikupa och säg detta är ödet”.
Ett annat arabiskt ordspråk

Vägen till Mecka ser ut så här…Non muslims

…och tältstaden så här.

2015-09-10_2149

Dagen.no

Tidigare på Petterssons

15 thoughts on “Minst 2 411 muslimer ihjältrampade utanför Mecka

  1. ”Min variant: Ju fler muslimer dör, desto gladare blir vi, kristna!”

    ”Lägg till 5 nollor så skulle jag ha varit glad.”

    ”Inget ont utan att det har något gott med sig”

    ”Säger som den lilla flickan med kniven. ”SO WHAT?” Synd bara att det bara blev 2411”

    INTE RASISTER?????

  2. Jag inser att jag var naiv och accepterar;
    När jag för en tid sedan, skrev sakligt grundade frågor om koranen och islam, dess hot mot oss, motiv och direktiv, blev mina inlägg raderade från bloggen. (Helt OK, det var då, starka frågor)
    => Jag var för tidigt ute. Nu, när verkligheten närmar sig tydligare, skriver många liknande och mycket bra inlägg i ämnet, som blir accepterade.

    Jag beundrar bloggen och det fantastiska arbeta som ligger bakom allt värdefullt vi får läsa.
    Jag beundrar också ”redaktionen”, som håller en mycket fin och konsekvent nivå på alla texter.
    Varmt tack för allt värdefullt vi får ta del av.
    //age

  3. Ödet – skrivet eller oskrivet – är oväsentligt. Men, vilket är vilket, undrar jag.
    1. Hur kunde deras gud/profet/pedofet straffa sina egna trogna muslimer med döden?
    2. Eller kanske det var massjälvmord – att offra sina liv i närheten av den heligaste graven i muslimska världen.
    Bisarrt dilemma!

    • Efter det bizarra dilemmat, tillåt mig komma med en parafras av ett känt engelskt talesätt, tillika en sångtitel: ”The more we are, the merrier we get”.
      Min variant: Ju fler muslimer dör, desto gladare blir vi, kristna!

    • Håller med till fullo! Men visst är det lite märkligt att människor bär sig så in i helvete illa åt så att man blir glad över deras död?
      Kan inte muslimer bete sig som normala människor över huvud taget?
      Hur många tusen år ytterligare måste förflyta innan dom uppvisar åtminstone ett litet uns mänsklighet? Eller är det kanske ett fullständigt hopplöst företag?
      Själv skulle jag helst vilja se en 25 meter hög strömförande mur runt hela den muslimska världen där ingen varken släpps in eller ut och där ALLA muslimer skall insamlas och slutförvaras!
      MVH
      Tex

  4. Med risk för att låta mordisk så säger jag änd att det var väl bra. Det är 2411 färre massmördare och våldtäcksmän i Sverige.

Kommentera