Kalifatets återkomst


ISLAM. I terrorforskaren Magnus Norells nya bok ”Kalifatets återkomst – orsaker och konsekvenser” beskrivs bakgrunden till IS uppkomst. Han säger att han skrivit boken bland annat för att lyfta fram de många muslimska reformisters röster som finns i kampen mot den ideologiska grogrund som islamismen bygger på.

När Islamiska staten, IS, utropade ett kalifat lyftes det av många i västvärlden fram som något helt nytt och oväntat. – Reaktionerna var: ”Oj, var kom det här ifrån”. Jag undrade hur man kunde bli förvånad. Det var intressant att det kom som en överraskning för så många, säger Magnus Norell som i sin bok ger en utförlig historisk tillbakablick på regionen.

Själv menar han att det ”låg i farans riktning” att något som IS skulle komma till och att detta inte är något nytt utan att liknande yttringar funnits långt tillbaka i historien. – Det som skedde i Mellanöstern när kalifatet utropades, var att människor runt om i Mellanöstern nu talade om sitt ansvar för detta monster. Muslimska reformister som tidigare hörts mest i andra delar av världen blev nu mer frispråkiga även i Rabat, Riyadh och Beirut. De rösterna hör vi aldrig här och det är dem som jag vill lyfta fram med boken.

En av teserna som Magnus Norell driver i sin bok är att rörelser likt IS inte kan besegras enbart militärt, det krävs en ideologisk kamp inom islam. Han skriver att en viktig förklaring till det kaos som nu råder i Irak och Syrien, är att islamismen åtnjuter ett betydligt större stöd hos många araber i Mellanöstern än vad vi i väst möjligen vill se.

Och han menar att det är både dumdristigt och kontraproduktivt att, som politiska ledare i västvärlden gjort, hävda att islamism inte har något med islam att göra. – Det är en intellektuell härdsmälta, det är bara dumt. Hur argumenterar Islamiska staten? Jo, de hänvisar till de religiösa texterna, till Koranen. Det är uppenbart att det finns ett samband.

Läs hela artikeln på Världen idag

-Pettersson håller helt med Magnus Norell. Hur kan någon vara förvånad över något som pågått i 1 400 år. Det är inte Sveriges, västvärlden, kristendomens eller kolonialismens fel att arabiska, muslimska samhällssystem pajat ihop. Det är islam.


2 responses to “Kalifatets återkomst

 • Kommendanten

  Isalm måste kriminaliseras, detta eftersom muslimernas heliga bok koranen föreskriver mycket våldsamheter, dödande etc. Med andra ord vedervärdiga gärningar, som anses brottsliga i västvärlden.

  Gilla

 • malmobon

  Ett steg på vägen att lyfta fram islam, men totalt fel. Islam går inte reformeras.
  Kan bara göras genom få barn till muslimska föräldrar att förstå islam är byggt på fantasier.
  Förbjuda moskéer. Förbjuda Koranen. Erkänna att det är en våldsam politisk ideologi.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: