Stark skildring

Expressen har gjort en mycket välskriven, naken och brutal beskrivning om romers längtan till Sverige och övriga Västeuropa.

De kan när de vill, de där i gammelmedia. En av Expressens journalister har tillbringat närmare två månader i en av Europas farligaste misärer, stadsdelen Livezilor Alley i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Berättelsen ger oss en mycket bra bild av livet i ett av det fattiga landets allra fattigaste områden. Här råder det misär i ordets rätta menig, här regerar maffior, här tar åttaåringar droger, här är våldet en del av vardagen, unga flickor säljer sina kroppar för att ha råd med knark, här jobbar ingen och längtan till det rika Europa är stor.

Många har rest, fortsätter att resa och vill resa just till Sverige, främst i syfte att stjäla och tigga.

En medelålders man som tidigare rest runt i Italien, Spanien och Tyskland riktar nu blickarna mot Sverige. Han är helt öppen om orsaken, han tänker stjäla och han tänker hitta en snygg svenska kvinna att gifta sig med. På vägen till Sverige tänker han dock stanna till i Tyskland för att stjäla ihop pengar till den fortsatta resan längre upp i Europa.

En annan av männen svarar på frågan varför så många väljer just Sverige. ”Svenskarna är snälla, de är givmilda med pengar, där finns fina fängelser och straffen är låga”. Mannen har tidigare suttit i svensk fängelse p.g.a stöld.

Jag sammanfattar inte mer, utan råder er att läsa reportaget som i sanning är välskriven, bra och intressant. Reportaget visar också på två, nej tre, saker som borde tas upp i debatten. Europas öppna gränser gör det möjligt för tjuvar och andra banditer att röra sig dit de själva vill och detta ganska obehindrat. De här människorna vittnar också om att många av de som tar sig till Sverige har maffialiknande organisationer över sig som styr deras närvaro i landet och att dessa människor skulle utgöra en framtida arbetskraft i Sverige kan väl få tro. Den sista frågan man bör debattera är hur Rumänien en gång kunde bli medlem i EU och var de miljardbidrag som årligen pumpas in i landet i själva verket används till?

Om någon nu tror att Rumäniens regering och myndigheter är ledsna för att dessa individer beger sig till det rika Europa, har ni fel. Förmodligen sitter de på sina fina kontor och ler för att lilla Sverige tagit över ansvaret för dessa människor.

Källa: Expressen

7 thoughts on “Stark skildring

  1. Det är säkert jävligt att vara fattig, men det ursäktar väl inte
    att dom skitar ner så kopiöst, med att slänga alla sopor på
    marken, som dom sen går runt och trampar i. Detta är
    människor som inte vill ta tag i sina problem.
    Hur tror ni att Sverige hade sett ut ifall alla som är
    fattiga hade kommit hit, det finns hundratals Miljoner folk
    som befinner sig under fattigdomsgränsen men som
    försöker att leva ett värdigt liv trots sin fattigdom?
    Men hos Zigenare råder stor liknöjdhet, man vägrar att
    ta tag i sina problem, dt syns var dom än drar fram!

  2. Jag tror att rumänerna har försökt men bankat huvudet i betongen och gett upp när det gäller romerna.

    De har gett dem moderna lägenheter i t ex Hotel Paradis, erbjudit dem jobb, gratis skola till barnen, sjukvård etc men romerna vägrar anpassa sig.

  3. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att oavsett vilka insatser som görs för Rumäniens och Bulgariens Romer, löser det inte problemen! Det absolut största hindret för att få romska individer att fungera normalt ligger i intellektet, mentalitet och värdegrunden!

    Har sett filmen, tror den benämndes ”hotell paradis” här syntes med all tydlighet hur värdegrunden och individernas intellekt och mentalitet är totalt integrerade och fullständigt förknippade med levnadssättet!

    Romerna har lyckats bygga ett parallel samhälle som är rena katastrofen! Romerna klarar inte av, trots samhällets insats att ta sig ur den totala intellektuella och mentala blockeringen! Oavsett livssituation försöker normalt fungerande människor hålla rent och snyggt omkring sig!

    Bostäder som visades i filmen var tjugofem år gamla! De var byggda för att stå i åtminstone femtio år!

    Direkt romerna flyttade in i det nybyggda bostadskomplexet försvann allt som omgående kunde plockas bort och säljas dörrar, fönster, armaturer, vitvaror, sanitetsporslin, metaller, elledningar, vatten ledningsrör, avloppsrör och allt annat av värde!

    Hela bostadskomplexet var precis som Malmö lägret en fruktansvärd sanitär olägenhet!

    Ställer mig den helt avgörande frågan! På vilket sätt kan man hjälpa individer, ja faktiskt ett helt folkslag som varken har värdegrund eller ett fungerande intellekt och där den allmänna mentaliteten är lika med noll? Min slutsats blir att det är en fullständig omöjlighet!

    Det finns inte en chans att min familj, vår släkt och våra vänner betalar en enda krona till dessa tiggare! Vi tycker att detta tiggeri, inte hör hemma i ett civiliserat samhälle! Tiggeriet borde total förbjudas!

    Vi skänker till hemlösa etniska svenskar när tillfälle ges! Det är en betydligt bättre investering!

    • Under 40talet försökte man ordna för zigenare, men tiden räckte inte till för att lösa problemet permanent.

  4. EU borde sätta stenhård press på hemlandet att se till att göra något så andra länder slapp denna plåga. Rumänien lär ju ha fått stora bidrag till detta.

Kommentera