Polisens arbete kring SD:s landsdagar i Lund

INRIKES. Se till ordning och säkerhet samt värna mötes- och yttrandefrihet, det är Polisens uppgift vid alla typer av allmänna sammankomster.

Sverigedemokraterna genomför sina landsdagar i Lund 27-29 november. Polisens uppgift vid detta arrangemang, liksom vid alla typer av allmänna sammankomster, är att se till att det kan genomföras på ett säkert sätt för alla inblandade (mötesdeltagare, demonstranter, personal m.fl.), liksom att värna mötes- och yttrandefriheten. För att säkerställa detta har polisen beslutat om särskild händelse.

Rent allmänt finns det ingen specifik hotbild för Lund just nu, men den förhöjda hotbilden i Sverige är något som polisen särskilt måste förhålla sig till i samband med demonstrationer eller folksamlingar. Polisen dimensionerar insatsen bland annat med tanke på att det bland demonstranterna kan finns personer med långt allvarligare avsikter än vad som brukar vara fallet vid opinionsyttringar i allmänhet. Något som även de som deltar i demonstrationen behöver förhålla sig till och vara medvetna om.

De demokratiska rättigheterna, däribland mötesfriheten, gäller. Polisen måste agera kraftfullt mot den eller de som försöker störa, förhindra eller avbryta det möte som äger rum i hotellets lokaler.

Enligt uppgifter finns det planer på en icke tillståndsgiven demonstration mot landsdagarna, i syfte att störa dessa. Demonstrationen ska påbörjas i centrala Lund. Det är en grundlagsskyddad rättighet för alla att genomföra viljeyttringar och demonstrationer. Det är Polisens skyldighet att underlätta opinionsyttringar som sker inom ramen för lagens gränser, så att de kan genomföras på ett säkert sätt för alla, demonstranter såväl som andra människor som befinner sig i närheten.

I händelse av ordningsstörningar uppmanas allmänheten att dra sig undan för att inte komma till skada.

  • Följ polisens uppmaningar!
  • Blir du tillsagd att lämna en viss plats så ska du göra detta direkt. Beslutet grundar sig på omtanke om att ingen ska komma till skada.

Polisen

Kommentera