Hanna Gadban lever under dödshot efter kritik mot islam

ISLAM. Hanna Gadban lever under dödshot efter att ha kritiserat radikala islamistiska samfund i Sverige för att stödja våldsam extremism. Finska media tar upp dödshoten från islamister men i svenska hatmedia är det tyst. 

Från den finska artikeln: ”Som liberal muslim undersöker hon hur radikala tolkningar odlas i vissa församlingar och islamiska föreningar i Sverige. Boken har fått positiva omdömen av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp. Men för Gadban har de senaste månaderna varit fyllda av hot och trakasserier, också dödshot.

– Mitt liv blev som ett helvete efter att jag skrev boken. Om jag vred tiden tillbaka skulle jag inte göra det. Nu ser jag konsekvenserna av att peka ut de här grupperna som själva inte vill synas. Negativa konsekvenser från olika håll, också från extremvänster, de som kallar sig antirasister

[…]

Gadban ger i sin bok en detaljerad bevisning på den koppling som finns mellan den svenska Dawah-rörelsen, som är en missionerande islamistisk rörelse, och svenska jihadresenärer. Hon berättar om inbjudna brittiska predikanter som sprider hatretorik, som har bjudits in vid flera tillfällen till föreningar som har fått generösa skattebidrag.”

TIDIGARE 2015-07-18. Naiviteten bland svenska makthavare är slående

Expressen tar ännu några årtag som Roddare. Denna gång med Sakine Madon vid årorna…

Våldsbejakande islamism är ett växande problem. Trots det har frikostiga bidrag getts personer och föreningar med kopplingar till extremismen. Om detta har debattören Hanna Gadban skrivit en viktig bok.

I ”Min jihad” (Fri Tanke förlag) har Gadban kartlagt hur den radikala islamismen fått fäste i Sverige. Pusselbitar sätts på plats för den som vill förstå hur det har gått till.

2015-07-18_0720

Den extrema organisationen Islamic Education and Research Academy (IERA) har på bara några år etablerats i flera svenska städer. Och då inte bara i storstäderna, utan även på platser som Borlänge, Örebro, Uddevalla och Fagersta. Foldrar med Islamiska statens logga delas ut i svenska köpcentrum och bostadsområden. På nätet uttrycker svenska IS-anhängare bland annat entusiasm för en plastpåse med eurosedlar, indränkta i blod från en Syrienkrigare från Angered.

Många av inläggen från IS-anhängarna är på svenska, men att Gadban kan arabiska ger henne språkliga möjligheter att även förstå uttryck och detaljer i sammanhanget. Det skadar inte heller att hon är orädd när hon tar sig an ämnet: hon namnger ett flertal nyckelpersoner som verkar i den islamistiska miljön. Inte sällan har de kontakt med föreningar som i svensk offentlighet ger sken av att representera landets muslimer.

Naiviteten bland svenska makthavare är slående. Gadban nämner personer som har Islamiska statens flagga som profilbild på Facebook, som poserar med automatvapen och skriver hårresande inlägg om kvinnor, homosexuella och judar. Varför har personer med sådana åsikter fått förenings- och projektbidrag? Vad gör Skolinspektionen när det visar sig att en lärare uttrycker uppskattning för IS-krigare som låter ”fiendens huvuden rulla”? Varför marknadsför Sveriges Television filmen ”Pantrarna” – namngiven efter en förortsorganisation i Biskopsgården i Göteborg – med en affischbild på en avliden IS-krigare från nämnda stadsdel?

Varför har Sveriges Unga Muslimer, Studieförbundet Ibn Rushd och Islamiska Förbundet i Sverige bjudit in islamistiska talare på det populära evenemanget Muslimska familjedagarna? Det är på tiden att dessa frågor ställs, och att svenska politiker har bilden klar för sig.

Gadban själv har i den svenska debatten argumenterat för att personer som begår hedersrelaterade brott ska kunna få medborgarskapet indraget, och hon har kritiserat hijabuppropet till stöd för beslöjade kvinnor. Jag håller inte med henne, men dessa åsikter gör inte Gadban – vilket somliga av hennes kritiker hävdar – till rasist och muslimhatare. Dock finns relevant kritik: Vad menade Gadban när hon tidigare på Facebook skrev att det inte borde finnas moskéer i Sverige? Hur kunde hon ”gilla” så många antisemitiska inlägg och inlägg av islamofober, var det av misstag eller hyste hon dessa åsikter?

I stället för att bokförlagets Christer Sturmark rycker in till hennes försvar (Aftonbladet 14/7) borde Gadban själv bemöta kritiken. Alla kan ändra uppfattning och det är mänskligt att fela, men också viktigt att förklara tidigare misstag. Inte minst när man har skrivit en så angelägen bok om ett av våra allvarligaste samhällsproblem.

Granskningen av våldsbejakande islamistisk verksamhet i Sverige är måsteläsning för varje politiker, tjänsteman och journalist som kommer i kontakt med frågan.

2 thoughts on “Hanna Gadban lever under dödshot efter kritik mot islam

  1. Sverige hyllar dessa dödshot. Bra tycker sju klövern. En dag kommer det bli sju klövern som får huvudet avhugget = bra tycker säkert samtliga Svenskar.

Kommentera