Stäng

Migrationsverkets ersättning tränger ut svaga hyresgäster

INVANDRING. Hyresgästföreningen hade hoppats på att få driva ärendet i hyresnämnden, men nu flyttar även den sista permanenthyresgästen från fastigheten i Torsby som gjorts om till asylboende.

Det var under försommaren som en hyresvärd i Torsby erbjöd sina hyresgäster ekonomisk kompensation för att de skulle flytta. Han hade endast sex av de tolv lägenheterna uthyrda och ville därför göra om fastigheten till flyktingboende.

Hyresvärden stack aldrig under stol med att det var för att tjäna mer pengar som han ville byta hyresgäster. Enligt hyresvärden drog hyrorna för de sex lägenheterna in cirka 295 000 på ett år. Samtidigt som han räknade med att intäkterna för ett asylboende skulle kunna bli över 10,3 miljoner per år – om alla tilltänkta 144 platser blev uthyrda.

Alla hyresgäster valde att få kompensationen och flyttade. Alla utom  70-åriga Evy Hellqvist som bott i lägenheten sedan 2009. Hyresgästföreningens jurister förberedde sig på att ta upp hennes principiellt viktiga ärende i hyresnämnden.

I slutet av september togs de första 66 asylsökande emot i grannlägenheterna till Evys bostad. Och nu har även Evy bestämt sig för att flytta.

– Hade jag varit yngre hade jag gärna bott kvar, men nu är jag lite för gammal för sånt här. För egentligen är det spännande att få uppleva asylboendet. Det är många människor här – och så alla fina barn. Men eftersom vi inte har samma språk kan jag inte riktigt utnyttja möjligheten att lära känna dem. Dessutom byts de ju ut hela tiden, så det är svårt att skapa kontakter. Men trycket från hyresvärden har varit hårt. Han frågar hela tiden när jag ska flytta och nu när det inte är som det var innan, vill jag inte bo kvar, säger Evy Hellqvist som flyttar redan nu i månadsskiftet.

Hyresgästföreningen hade hoppats på att få driva ärendet till hyresnämnden för att se om hyresvärdar verkligen har rätt att göra sig av med permanenthyresgäster för att kunna hyra ut till det mer lukrativa Migrationsverket.

– Det hade varit intressant att få ett prejudicerande beslut från hyresnämnden om besittningsrätten ska ge vika när hyresvärden bestämmer sig för att hyra ut till andra än privatpersoner. Det är ju väldigt aktuellt nu när det kommer många nyanlända och det inte finns tillräckligt med bostäder, säger Hyresgästföreningens jurist Thomas Saglind som drivit ärendet för Evy Hellqvist räkning.

Just nu har Hyresgästföreningen bara i Värmland och Örebro minst fyra ärenden där hyresvärdar sagt upp permanenthyresgästersamtidigt som de hyr ut övriga lägenheter runt om kring till Migrationsverket. I tre av de fyra ärendena gäller det hyresgäster med betalningsanmärkningar som alltså har en svag ställning på bostadsmarknaden.

– Man ställer två svaga grupper mot varandra. Hyresvärdarna blir lockade av det den höga ersättningen som Migrationsverket betalar ut och marknadens normala villkor sätts ur spel. Det är, oftast, inte av altruistiska skäl som hyresvärdarna hyr ut till flyktingar utan för att tjäna mycket pengar. Det enda sättet att lösa problemet är att bygga fler bostäder, säger Pär Spånbo som är jurist på Hyresgästföreningen.

Pettersson läser detta i Hem & Hyra men tycker inte det är något att bråka om. 87:an har ju bestämt att de nya svenskarna ska ta över och regeringen kallar det solidaritet…

7 reaktioner på “Migrationsverkets ersättning tränger ut svaga hyresgäster

 1. Jag bor i en i mitt tycke lite för stor bostad, men vägrar att flytta. Om jag flyttar ut kommer 20 invandrare att flytta in och bostadsbolaget kommer att tjäna miljonbelopp på denna lägenhet.
  Jag har bott i samma lägenhet i 41 år och när jag flyttade in så fanns det 2 utlänska familjer i hela bostadsområdet som innefattar C:a 2000 innevånare. I dag finns det C:a 20 Svenska familjer här.
  Jag betraktar hela området som ett Flyktingboende.

 2. Ägar tre lägenheter, en bebor min yngste dotter, två är under renovering. Kommun och andra folk i omärkte bilar har visat ett osunt intresse för de brevlådor som finns i anslutning till fastigheten. Jag har varit tvungen att förklare att de två resterande bostäder inte är färdiga för inflyttning, men av en anonym tant fick jag besked att hennes byrå? minsan nog skulle stå för arbete och kostnaderna, bara jag ville upplåta de två lägenheterna till nyankomna.
  Blev omgående titulerat rasist av tant….!

 3. Sedan kan inte knallhattar som Reinfeldt och Löfvén fatta varför vanligt folk blir förbannade. Och ni som tycker att det är rätt att ta ifrån svenskar bostäder för att ge till invandrare, nästa gång är det din farmor/mormor som i sparkas ut från sin bostad, eller din mamma och pappas sportstuga i Åre som beslagtas…………………

 4. ”Det enda sättet att lösa problemet är att bygga fler bostäder, säger Pär Spånbo som är jurist på Hyresgästföreningen”

  Inte alls. Ett bättre sätt är att stänga gränsen och avvisa alla som inte uppfyller UNHCR-krtiterierna för att klassas som flykting.

  Det ska inte byggas bostäder till astronomiska kostnader till araber, afrikaner och 180 olika nationaliteter varav ingen kan betala för sig. Fridolins fru som är projektledare på NCC skulle säkert gilla vansinnesprojektet men inte jag som får betala.

 5. Kommunisten Lars Ohly hyrde en lägenhet i andra hand i Stockholm och när han bott färdigt gick han till hyresnämnden som tvingade uthyraren att betala tillbaka all hyra som översteg det s.k. bruksvärdet. Jag frågar mig varför inte Migrationsverket kan göra samma sak? Tjänstefel att inte göra det enligt min mening. Men varför skulle Anders Danielsson och Ribbenvik bry sig? Det är ju bara att kontakta Magdalena ”Tomt på loftet ” Andersson och begära mer pengar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: