Kvinna stenad till döds – partnern fick bara piskstraff

ISLAM. En afghansk kvinna i 20-årsåldern har stenats till döds anklagad för att ha begått äktenskapsbrott. Ett filmklipp publicerat av afghanska medier visar en kvinna i ett hål i marken och män i turbaner som kastar stenar mot henne utanför talibankontrollerade staden Firozkoh i centrala Ghorprovinsen. 

Kvinnan som uppges heta Rokhsahana hade familj blivit bortgift mot sin vilja och lämnat sin man för att fly med en 23-årig man. 23-åringen undkom med piskstraff.

Från Islamguiden ”Islam föreskriver att både äktenskapsförbrytaren och äktenskapsförbryterskan ska stenas, men den tillämpar inte sådana straff om det inte gäller gifta personer och avgörande bevis finns genom fyra ögonvittnen, det vill säga när två personer in flagranti begår ett så skändligt brott”

Från Wikipedia ”Stening som begrepp förekommer fem gånger i Koranen (11:91, 18:20, 19:46, 26:116, 36:18), men då endast i form av berättelser, aldrig som ett påbud att stena någon. Däremot finns det ett flertal hadither som beskriver hur Mohammed beordrar stening….”

I Bibeln förkommer stening ofta, men endast i gamla testamentet. I nya testamentet som kristendomen vilar på gäller andra värderingar.

Citat av Gudrun Schyman

  • Kommunismen har inte gått in i en avgörande kris, snarare tvärtom.
    • Gudrun Schyman till TT, 11 juni 1989, i samband med Berlinmurens fall.
  • Men just nu tänker jag uppehålla mig en stund vid det krav på förändring som växer ur det mest universella förtrycket av dem alla. Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas konvulsioner, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket. Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige
    • Ur tal på Vänsterpartiets kongress 2002.
  • Det är viktigt att jag hörs och syns.
    • Ur brev till Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Citerad i Expressen 14 februari 2003.

-Pettersson har noterat att Gudrun Schyman och den feministiska rörelsen är väldigt tysta när det gäller den muslimska världens förtryck av kvinnor.

7 thoughts on “Kvinna stenad till döds – partnern fick bara piskstraff

  1. Pettersson: jag får bara rätta dig lite. du skriver att kristendomen bygger på nya testamentet.
    Men Jesus säger i Matteus 17 :
    ”Tro bara inte att jag har kommit för att upphäva Moses lag och det profeterna sagt. Nej, jag har kommit för att uppfylla dem och för att de ska förverkligas”

    Alltså var hans uppdrag att fullfölja det Moses hade som uppdrag. Nästa vers säger Jesus:

    ”18 Jag försäkrar er: Varje ord i lagen ska gälla så länge jorden består och tills dess syfte är uppnått”.

    Så Moses lag gäller alla kristna.

    Glöm inte att profeten mohammed levde bland judar och kristna, de gånger han har sagt stena har varit i enighet med profeternas lagar. Resten har du hänvisat rätt.

    Kvinnan som blir stenad hade inte blivit det om hennes föräldrar hade inte gift bort henne mot sin vilja. Det har jag skrivit innan att det är förbjudet i Islam att tvinga en man/kvinna i äktenskap mot sin vilja.
    Jag vet om att kvinnor förtrycks i de länder men det är vara kulturellt och har inget med tron att göra. Tyvärr är människor analfabeter och tror på allt som sägs till de.

  2. Märkligt att det kommer så många skäggisar! Om allt stod rätt till borde invällarna bestå av kvinnor och barn i alla åldrar! Det är väl de som är i behov av skydd? Inte en massa lögnaktiga skäggisar utan skyddsbehov!

  3. Även om det förekommer stening i gamla testamentet har jag inte hört att judarna tillämpar detta som straff i sitt rättssystem till skillnad från muslimerna. De har väl insett att det inte alltid var bättre förr och lyckats reformera sig samt leva i sekulariserade samhällen.

  4. Bara en tidsfråga innan det blir lag hær.
    Då står alla vissna kommunister och urskuldar sig som de alltid gør.
    Inget nytt alltså, oavsett parti så ær det kommunismen som regerar i Sverige och vanligt folk ska ta ansvaret.
    ”Vi har ju alla ett ansvar” som det heter, de glømmer dock hela meningen som ær att vi alla har ansvar før våra gærningar.
    Jag vægrar ta ansvar før politikers ilgærningar i godhetens namn.
    En god politiker ær en død politiker och det gæller alla politiker.

Kommentera