Dödshot mot kristna somalier i Sverige

ISLAM. Efter att ha framträtt med sina personliga vittnesbörd under en konferens i Sverige har nu kristna somalier fått dödshot. Det är muslimska ledare i Somalia som uppmanar muslimer att skära halsen av dessa personer.

Det är en video som spelades in i sommar, och som spridits via sociala medier under hösten, som religiösa ledare i Somalia har reagerat starkt på. Videon är från en konferens anordnad av missionsorganisationen OM i Sverige, och med barrträd i bakgrunden träder de kristna somalierna fram, en efter en, och berättar om sin tro på Jesus. Vittnesbörd som varvas med sånger.

15 personer finns med i det tolv minuter långa videoklippet, varav ett barn. Filmen har fått stor spridning via sociala medier, inte minst efter att en somalisktalande reporter skrivit om hur en kristen organisation försöker kristna Somalia. Videon från Sverige ses som ett av bevisen.

Dagen har tagit del av två video- klipp från Somalia som är en reaktion på detta. Ett är inspelat på en imamkonferens, ett är från ett nyhetsinslag från Somalias statliga tv. Där framförs tydliga hot mot de somalier som blivit kristna.

Dagen har inte anlitat någon professionell tolk för en översättning, men låtit olika somalisktalande personer oberoende av varandra titta på filmklippen.

Vill straffa de som konverterar

Imamerna vänder sig direkt till den somaliska regeringen och ber dem ta tag i situationen. De vill att staten ska straffa dem som konverterat, och om inte regeringen gör något åt saken uppmanar de det somaliska folket att ta tag i saken och skära halsen av dem.

– De uppmanar också den somaliska regeringen att sätta stopp för kyrkbyggen i Mogadishu, berättar en av dem Dagen pratat med.

Hen berättar också att i den statliga tv:n refereras imamerna som ”äldste” och ”lärde”, och de agerar i de områden som kontrolleras av den somaliska statsmakten, inte på den islamistiska terrororganisationen al-Shababs kontrollerade områden.

Spelades in i Sverige

I inslagen från Somalia visas inga bilder direkt från det svenska sommarlägret där de kristna somalierna framträdde, men de Dagen pratat med säger att det är tydligt att imamerna refererar till den inspelningen.

På konferensen i somras fanns omkring 80 kristna somalier med, bosatta runtom i Europa. Men det var bara 15 av dem som vågade ställa sig framför kameran, och med namn framträda med sitt vittnesbörd. Vissa av dem bor i Sverige.

– Alla har godkänt att materia-let lagts ut, berättar en person som var med och tog initiativ till inspelningen.

– Vi somalier vill inte vara hemliga med vår tro längre, vi lever i Europa.

Årligt läger

Martin Ström är föreståndare på OM i Sverige, och berättar att han känner till konferensen mycket väl, dock inte det omtalade videoklippet.

– Vi har ett årligt läger där vi samlar kristna somalier för att de ska få utvecklas i sin kristna tro, och att de ska få möta andra somaliska kristna, berättar han.

– För vissa är det här första gången de träffar andra kristna somalier, och tanken är att stärka den somaliska framväxande kyrkan som finns.

Martin Ström säger att ambitionen är att somalier själva stiger fram som ledare i de här sammanhangen, och att han upplever att allt fler vill träda fram med sin kristna tro. Något som nästan uteslutande kantas av hot.

Konkreta personliga hot

– Hot har blivit deras vardag. De kommer från en falang av islam där man ser så pass allvarligt på det här att man dödshotar dem som konverterar och avsäger sig gemenskapen med dem.

Han kan dock inte avgöra hur pass allvarliga hoten är som kommit in efter videon från OM:s läger. Vad Dagen erfar har dock personer som var med i videon fått konkreta hot riktade mot sig.

Dagen

3 thoughts on “Dödshot mot kristna somalier i Sverige

  1. En musse somalier är inte värd ett skit i det fina Saudifan, lika lite som en palestiner, ziganera bland mussar. Klart deras imaner vill visa framfötter. Det finns trots allt en chans på 72 förbrukade getter i paradiset.

Kommentera