Bert Karlsson: Usla avtal slukar skattepengar


Debattinlägg av Bert Karlsson i Jönköpings-Posten den 9/10 2015

INVANDRING. Tyvärr har fokus den senaste tiden lagts på asylboenden och de företag som driver dessa. Jag blir ibland granskad och det är förstås något som mitt företag Jokarjo välkomnar. Ibland blir det fel, men så fort vi vet om det försöker vi rätta till samma fel.

När det gäller asylboenden har jag tillsammans med Migrationsverket varit med och pressat ner priserna till ungefär hälften, men här ligger budgeten på tre miljarder kronor per år. Jämför det med ensamkommande flyktingbarn, som snart kostar svenska staten 20 miljarder per år och med racerfart är på väg mot hisnande 40 miljarder!

Varje vecka öppnas 100 anläggningar och situationen har spårat ut totalt.

Orsaken till de höga kostnaderna är usla upphandlingar och IVO:s feltolkade riktlinjer. Inspektionen för vård och omsorg tar nio månader på sig att godkänna en ny aktör på marknaden och det skapar ett monopol som gör att redan existerande aktörer kan ta ut ofattbara överpriser, långt över de 1 900 kronor som ska vara riktmärke per barn och natt.

Även den summan är alldeles för hög.

Det finns helt enkelt ingen konkurrens ­och kommunerna tolkar IVO:s krav på olika sätt.

Skara, där jag bor, är en kommun som tolkar kraven på det allra dyraste och mest felaktiga sättet. Nässjö är ett annat dåligt exempel, där ensamkommande kostar 6 000 kronor per barn och natt.

Förresten är ensamkommande barn ett felaktigt epitet i sammanhanget. Det är oerhört sällsynt att barn skickas hit eller flyr. Det är oftast ungdomar som kommer. Det har blivit en affärsbusiness för att lättast komma in i Sverige. Familjens äldste son skickas hit ­och då blir det lättare för resten att komma efter.

Det tillvägagångssättet ska vi vara medvetna om.

Om vi tror att krigen i världen är slut om ett år, kan vi fortsätta som vi gör nu. Men tror vi att världen inte förbättras inom kort, måste vi agera.

Kommunerna i landet har aldrig kunnat driva lönsamma affärer och här är ett exempel där skattebetalarnas pengar bara försvinner. Barnen läggs i storstäder, vissa gånger i lägenheter som kostar 60 000 kronor i månaden för 20 kvadratmeter! Bara Mölndals kommun utanför Göteborg betalar nästan en miljon om dagen för ensamkommande barn.

Det här är inte rimligt och det är så tydligt att det finns en kartellbildning, då alla bostadsbolag ligger på samma höga nivå när det gäller prissättningen, ett av bolagen är Balder med Christina Rogestam som ordförande.

Men vilka är aktörerna som livnär sig på ensamkommande flyktingar?

Det finns en gemensam koppling. Bolagen har ofta gamla politiker i toppen – och skattar utomlands.

Vi har Aleris, med bland andra Filippa Reinfeldt och förre KD-ledaren Göran Hägglund. Registrerat i London. Humana, också registrerat i London. Attendo, registrerat i London.

Här har Fredrik Reinfeldt nära kopplingar till en av huvudmännen.

Frösunda, med S-meriterade Jan Emanuel Johansson. Registrerat i Luxemburg.

Tillsammans omsätter dessa bolag 17 miljarder kronor och det är inte bolagens fel att de har fått för höga ersättningar. Det är helt enkelt upphandlingarna som är åt helsike.

Med rätt underlag och rätt kravlista kan Sverige komma ner till en fjärdedel av kostnaderna, det vill säga en besparing på 15 miljarder kronor under de nuvarande formerna.

Men inget händer. Handlingsförlamningen är total. Jag besökte häromveckan regeringskansliet för att påtala problem, brister och för att presentera lösningar.

Reaktionen blev noll.

Samtidigt fortsätter det att strömma in ensamkommande, vecka efter vecka.

Det är bråttom att snabbt skriva om kravlistan – och kommunerna borde tas bort direkt ur hanteringen av ensamkommande barn.

Där måste vi börja.

Bert Karlsson, Vd Jokarjo

-Pettersson håller inte med Skara-Bert, vi ska inte skriva om kravlistan för att spara pengar. Vi borde stoppa invandringen och Bert Karlssons affärer, de stinker men Bert är som han är och ansvaret har de människor som gör det möjligt, i förlängningen 87:an…

I de sörmländska skogarna finns även den illaluktande för att inte säga stinkande Stinksvampen…

Någon påstod att den liknande Skara-Bert Karlsson…
Har han så stor?
Nä, han luktar lika!!!!

….om det stämmer kan Pettersson inte verifiera eftersom han aldrig träffat Bert men svampen luktar för jävligt och heter på latin Phallus impidicus som betyder ungefär ”den oblyge manslemmen”

Bert


3 responses to “Bert Karlsson: Usla avtal slukar skattepengar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: