Partiledardebatt


På söndag ska ni bänka er framför TV:n eller datorn. SVT2 visar då en ny partiledardebatt.

Ett av de givna debattämnena är förstås asylpolitiken och därför skulle jag vilja höra Jimmie Åkesson ställa följande frågor till det andra partiet.

 • Den 17:e september meddelade Migrationsverket att man går in i krisläge. Den 6:e oktober meddelar Malmö kommun att man går in i krisläge 2. Anser ni att Sveriges asylpolitik gått överstyr eller måste vi invänta att Migrationsverket kollapsar och att Malmö kommun går in i krisläge 3?
 • Hur länge tänker ni hävda att asylrätten också ska gälla människor som kommer till Sverige p.g.a. arbetslöshet, fattigdom, ensamhet eller för ett bättre liv?
 • Nu ser vi land efter land i EU stramar åt, ställer hårdare krav och sänker bidrag. Hur länge ska Sverige som enda land agera pullfaktor?
 • Är det för att straffa Sverigedemokraterna som parti eller svenska skattebetalare som ni bedriver en politik som urholkar välfärdsstaten?
 • Tänker ni visa upp innehållet i de konventioner ni påstår att Sverige skrivit under och som ligger till grund för dagens asylpolitik?
 • Vi kan räkna med 200 000 asylsökande och ungefär lika många anhöriginvandrare i år. Hur skaffar ni jobb och bostad åt alla dessa?
 • 200 000 asylsökande i år och problemen har nu lett Sverige in i ett krisläge. Hur hanterar ni situationen om det kommer 300 000 nästa år och 400 000 år 2017 osv?
 • Ni pratar om ett trovärdigt asylsystem, men accepterar att tiotusentals papperslösa lever i landet och erbjuds både gratis vård, tandvård och tillgång till den svarta arbetsmarknaden. Hur tror ni att detta påverkar människor att lämna landet?
 • Räcker det att försvara svensk asylpolitik med väl inövade floskler eller behövs det mer konkreta åtgärder och ännu fler miljarder för att förhindra en systemkollaps?
 • Hur tror ni situationen för de flyktingar som kommer hit hade sett ut om Sverige hade övergett den traditionella asylpolitiken och bara tagit emot ett utökat antal kvotflyktingar?
 • Hade Luciabeslutet från 1989 fått råda fram till idag och framöver, hade bostads- och arbetssituationen då sett annorlunda ut för de vi tar emot?
 • Beror de sjunkande skolresultaten , den påtagliga segregationen, det växande antalet utanförskapsområden, no go-zonerna, skottlossningarna, bilbränderna, förortskravallerna, extremismen och de etniska konflikterna, på en överdimensionerad och okontrollerad invandring eller är detta bara faktorer man  får räkna med i en global värld?
 • Hur tror ni den allmänna synen på nyanlända blir när allmänheten dagligen får ta del av problem i den svenska asylinvandringens spår?
 • Hur länge ska andra myndigheter tvingas stå tillbaks p.g.a. den skenande kostnaden i ämnesområdet migration/integration?

Slut med mjäket. Nu vill vi se och höra hur det andra partiet konfronteras på allvar.

Sedan ska givetvis Jimmie Åkesson lägga fram en trovärdig politik i andra områden som kommer att debatteras.


8 responses to “Partiledardebatt

 • Roland Karlsson

  Det anmärkningsvärda Peter är ju att både Löfven o AKB minskar. C är ju ett litet parti. Tror M:s folk ser Annie som mer lämpad alliansledare. Jimmie har ju ökat medans Ebba har minskat rejält. Tycker ändå detta är märkligt!

  Gilla

 • Roland Karlsson

  SD och KD:s partiledare har lägst förtroende idag. Högst har Annie Lööf. Men största o näst största partierna borde väl ligga i topp? Vem förstår?

  Gilla

  • Peter Skoglund

   Apropå ökat förtroende…………….

   19 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson jämfört med 13 procent förra mätningen. Under förra mätningen var dock SD-ledaren sjukskriven och tittar man på tiden innan sjukskrivningen så har Åkesson ökat betydligt mer, från 10 procent i april 2014 till dagens 19 procent.

   Siffrorna visar andel som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förra mätningen, från januari 2015, inom parentes.

   Annie Lööf (C): 45 (37)

   Stefan Löfven (S): 40 (47)

   Gustav Fridolin (MP) 38 (38)

   Anna Kinberg Batra: (M) 34 (37)

   Jan Björklund (FP): 32 (35)

   Jonas Sjöstedt (V): 30 (31)

   Åsa Romson (MP): 22 (25)

   Jimmie Åkesson (SD): 19 (13) (april 2014: 10)

   Ebba Busch Thor (KD): 13 (34)

   Gilla

 • Grune

  Tror ni att SD får vara med i denna debatt????????

  Gilla

 • Pica pica

  Undrar vilka programledare det blir. Vi har fått en hoper styrda ”journalister” som föredrar att prata själva, typ Belinda.

  Gilla

 • mari

  Åkesson behöver hjälp med frågeställningar. Ibland även hjälp med att ställa dom.
  Ursäkta…jag har en misstanke om att det krisar inom SD.
  Skakigt värre.

  Gilla

 • Argus

  Seeing Is Believing. Jag tror inte kryptogamerna på SvT har stake (eller intresse) nog att ställa de tuffa frågor som den utsatta situationen kräver.

  Gilla

  • Grune

   Jag tror heller inte att det finns representanter från världens i särklass fegaste folk, – SVENSKARNA- som vågar ställa Rövhålet mot väggen.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: