19 år och egen bostad

Lokaltidningen berättar om Ahmad som nyligen kommit från Syrien och som redan begåvats med en egen lägenhet.

Ahmad bodde först hos en kompis, men när kompisen fick hit sin fru kunde han inte längre bo kvar. Lokaltidningen engagerade sig i fallet och beskrev situationen där Ahmad riskerade att hamna på gatan.

Kommunen där Ahmad placerats kunde inte erbjuda honom boende, men lovade att betala hyran om han ordnade med egen lägenhet.

Så blev det, när en lokal företagare hyrde ut en vindsvåning i den lilla rödmålade och trevliga fastighet han bor i. Företagaren i fråga förstår inte hur det är möjligt att ungdomar som kommer till Sverige från andra länder kan stå utan lägenhet och när vindsrummet ändå stod tomt, var beslutet lätt. Ahmad fick hyra det.

Det finns mer att önska av en oberoende och saklig lokaltidning. Varför invagga den kända företagaren i att Ahmad står för hyran? Det är faktiskt grannstadens skattebetalare som finansierar det hela och med tanke på att kommunen står för notan, kan vi räkna med att företagaren får rikligt med betalt. Artikelförfattaren borde kanske också upplysa företagaren om att tiotusentals svenskar är hemlösa, så att han inte lever med villfarelsen att detta är något som bara drabbar nyanlända. I kommunen som betalar Ahmads hyra fanns det 57 hemlösa 2011, varav 43 personer var födda i Sverige. I staden där Ahmad nu har en egen lägenhet fanns det 167 hemlösa samma år, varav 114 var födda i Sverige. Om detta kan man läsa i en rapport från Socialstyrelsen.

Ahmad är dock glad och säger detta till alla vänliga svenskar: “Jag trodde inte att det skulle gå att kunna hitta en lägenhet så här snabbt. Jag vill tacka Sverige, SN och alla svenskar som velat hjälpa mig”.

Jag tror säkert att Ahmad är en glad, lycklig, trevlig och ambitiös 19-åring, det betvivlar jag inte alls, men…

Nej Ahmad, så lätt är det inte att få lägenhet. Fråga gärna dina jämnåriga klasskamrater från Sverige. 2014 saknade 300 000 ungdomar mellan 20 och 27 år egen bostad i Sverige (32% av samtliga ungdomar i den åldern) och tidigare i år rapporterades det om att 19 000 studentlägenheter saknas.

Så Ahmad, du har tur. Det är få 19-åringar förunnat att ha en egen lägenhet idag, dessutom helt gratis. Nu vill jag inte tro att företagaren i fråga gör det här för att tjäna pengar, utan av ren sympati. Varför han och frugan inte hyrt ut den här tomma vindslägenheten tidigare är en gåta. De måste väl följa nyheterna, precis som de flesta, och hört hur desperationen bland svenska ungdomar börjar bli total.

11 thoughts on “19 år och egen bostad

  1. Man behöver inte vara 19 år om man inte är svensk. I Härnösand har de haft mycket problem på ett HVB-hem. De stackars barnen är ju så traumtiserade så de slår och skär de andra. Då får den värste 17-åringen en egen central lägenhet.
    På många ställen i Sverige skaffar man fram träningslägenheter så att de små liven ska bli självständiga. Visserligen har det uppstått problem då de förväntas städa, tvätta och sköta om sig själva för de förväntar sig full service.

  2. De som är födda i Sverige får kämpa extra mycket för att kunna hyra en lägenhet, för det första så måste man ha en fast inkomstkälla, man får absolut inte ha skulder heller.

  3. Ett sådant här handlande “bäddar” för att man som svensk inte tycker om…….inte så märkvärdigt, bara naturligt.

  4. Det är nog många 19-åringar och även äldre som oerhört gärna vill ha en egen lägenhet. Vem sa nåt om att alla behandlas lika. Det här landet är ju på väg att bli ett dårhus på riktigt.

Kommentera