Över 600 utlandsfödda är arbetslösa i Flen


INVANDRING. I den sörmländska staden Flen bor det drygt 6 000 och i hela Flens kommun 16 000. Av dessa är nästan 3 000 utrikes födda, inkl. alla barn och pensinärer. 624 vuxna arbetsföra utlandsfödda är utan jobb i Flen.

En av de arbetslösa är Rahma Mohamud Geedi, som kom till Sverige från Somalia för sex år sedan, Rahma Mohamud Geedi drömmer om att bli advokat och ta tillvara kvinnors och barns rättigheter. I januari ska hon börja läsa in grundskolan på Komvux. Det kommer ta omkring två år. Sedan måste hon läsa in gymnasiet innan hon kan börja plugga till jurist.

-Pettersson tycker inte det är fel på Rahmas ambitioner men hon är 31 år och har under sina sex år i Sverige inte läst in grundskolan…

Nåväl, Flen har intäkter på c:a 860 miljoner och av dem är 252 miljoner statsbidrag från andra skattebetalare. Flen går alltså back 30 % mina damer och herrar.

Hur ska det gå när alla kommuner ser ut som Flen, Södertälje eller Malmö???

Violen från Flen är död men lever ändå

SR


16 responses to “Över 600 utlandsfödda är arbetslösa i Flen

 • Lena

  För cirka 25 år sedan så svarade alla barn från en viss standard på frågan, ”vad vill ni bli” ? Svaret var alltid CELEBRITIES !

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokrat

  Sverige är ett riiikt land, det är bara att låna mer innan kreditbetyget sänks för mycket, statsskulden är bara 1400mijarder och hushållen har bara 3000miljarder i bostadslån så vi kan göra som Stefan Löven och gänget runt honom vill fortsätta med slödderimporten utan övre gräns, det är bara att låna mer pengar….
  Denna politik är beställt eftersom befolkningen röstar på de politiker som verkar för detta….
  DETTA SLUTAR INTE BRA FÖR SVERIGE!!!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå fagra Sörmland och journalistik………vad säger vi om detta?

  EK-koncernen slår ihop redaktionerna och viker cirka 20 av 115 tjänster för att jobba med sociala medier. Det är vår största digitala satsning någonsin, säger huvudredaktören Peo Wärring.

  – Vi kommer att jobba som en redaktion, med en redaktionsledning men med verksamhet på totalt nio orter*, säger Peo Wärring, huvudredaktör och ansvarig utgivare för Sörmlands Media till Medievärlden.

  EK-koncernens samtliga 115 journalisttjänster kommer alltså alla att ingå i samma redaktion.

  Den stora förändringen blir att cirka 20 av den nya redaktionens totalt 115 journalisttjänster enbart kommer att arbeta med sociala medier.
  EK har värvat Jens Werner och Janna Holmqvist från Expressen, som kommer att vara med och leda arbetet med sociala medier.

  Redaktionsledningen består av Peo Wärring samt chefredaktören och ytterligare en redaktionell medarbetare från Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter.

  Hur har det här tagits emot internt?

  – Det är det som är så roligt, att det finns en väldigt stor entusiasm inför att se oss som en enda redaktion.

  Och facket har inte varit kritiskt?

  – Nej, vi har haft en väldigt god samsyn på de här frågorna så här långt.

  * Utöver Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping: Strängnäs, Flen, Vingåker, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

  http://www.medievarlden.se/nyheter/2015/09/ek-koncernen-slar-ihop-redaktionerna

  ”Väldigt stor entusiasm”, verkar det inte vara när fackklubbarna uttalar sig.

  ”EK-klubbarna rasar – fick läsa om omgörning i medier.”

  http://www.journalisten.se/nyheter/ek-klubbarna-rasar-fick-lasa-om-omgorning-i-medier

  Gilla

 • Sven-Erik

  Föreslår att Ramona ändrar sitt livs mål från att bli jurist till att bli politiker inom DÖ-svängen för bland dessa ”dö-ingar” krävs varken utbildning, erfarenhet eller ansvar.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Frågan är om det finns en somalier som har sagt detta, eller om vänsterträsket bara har hittat på för sin propaganda?

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det är som att fråga en femåring vad den vill bli! Drömmar!

  Gilla

 • eva

  Jag får ofta intrycket att invandrare har vissa statusyrken, som de säger sig vilja utbilda sig i. Jurist, läkare låter flott. Men om hon vill bli akademiker finns det andra yrken som veterinär, agronom, civilingenjör etc. men de har förmodligen inte lika mycket status i hennes värld. Jag har intrycket att när journalisterna ställer frågor om framtidsönskningar pladdrar folk bara på utan att inse vilket arbete som krävs för att realisera drömmen. Detta gäller också yngre, i landet födda människor, men här är väl just åldern en förmildrande faktor.

  Gilla

 • nosferatu

  Det går väl som politikerna vill… åt helvete.

  Gilla

 • Nisse

  Är det skattebetalarna som försörjt den blivande advokaten i 6 år eller ?

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokrat

   Försäkringskassan betalar ut bidrag livet ut till s.k. flyktingar. Den här kvinnan är 31 år, troligen analfabet, hon har inte läst in grundskolan på 6 år, pratar och skriver svenska som en 6 åring, gissar att det finns 6 åringar som klår henne på området….SANNINGEN ÄR TYVÄRR att denna somaliska mupp kommer att tillhöra gruppen somaliska muppar som aldrig kommer att arbeta, nära 100% av gruppen bidrags-försörjs!
   SANNINGEN är att Socialdemokraterna sedan decennier bedrivit import av grupper av det här slaget från jordens alla skithål, till vilken nytta tror ni ?
   SVAR: RÖSTIMPORT!!!

   Gilla

 • Pica pica

  Det slår mig att de flesta av de invandrare som intervjuas vill bli läkare, advokater och liknande välbetalda men också högutbildade. Iofs kan somaliskan ovan vara intelligent men hon blir inte advokat förrän hon är mellan 40 – 50 år gammal. Har hon inga barn? Planerar hon inga?För jag tror inte att de är vana att dubbelarbeta som svenska kvinnor gör. Och då får man hoppas att hennes make är med och delar på ansvaret för barn och hem.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Jurist ??!! Hon har uppenbarligen ingen aning om HUR SVÅRT det är att klara inträdeskraven till juristutbildningarna… bara 1 av 10 kommer in. och hur många av dessa hoppar sen av utbildningen, eftersom den är för svår. Om hon är 31 nu, kommer hon att vara 44 när (läs OM) hon kommer ut med juristexamen. Därefter ska hon arbeta i flera år på en advokatbyrå innan hon kan bli ”advokat”. OM hon har tur och får ett jobb på en byrå. Under tiden ska hon säkert pausa det hela med att vara mammaledig. Det är en mycket svår uppgift för en som fötts i Sverige. För Ramona, en omöjlig uppgift.

  Gilla

  • Joy

   Ja, hon verkar ju inte ha någon större ambition, 6 år, inget har hänt! Grundskolan på två år, får hoppas hon har förkunskaper annars blir det plugga av.

   Gilla

   • Klara

    Apropå studier så måste jag som svensk ta CSN-lån. De jag studerande med som var invandrare slapp om de hade läst ngt liknande i hemlandet.

    Hmm varför ska inte de ta lån? Minns vad förvånad jag blev när de berättade.
    Varför kan inte jag som akademiskt utbildad få något lönebidrag sedan? Det får de.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: