Flyktingar är inte landsbygdens räddning

Politiker i utflyttningskommuner står ständigt i media och förklarar hur viktiga flyktingar är för lands- och glesbygdens utveckling, men är det verkligen så?

Charlotta Melander, professor i nationalekonomi, skriver i en debattartikel att flyktingpolitiken inte får vara en ursäkt som döljer många kommuners verkliga problem.

Under flera år har nästan hälften av Sveriges kommuner brottats med en vikande befolkningstillväxt, försvunna arbetstillfällen, nedlagd service, stängda skolor och försämrade kommunikationer.

Nu använder sig dessa kommuner av en strategi där man använder det överdimensionerade flyktingmottagandet för att vända trenden med vikande befolkningssiffror, men detta är bedrägligt enligt Melander. Dessa kommuner klarar sig tack vare statens stöd, men för att kommunerna ska fortsätta överleva även när staten dragit in det ekonomiska stödet, krävs att de nya invånarna kommer i arbete och till egenförsörjning. Signifikativt för kommuner med en negativ befolkningstillväxt, är att de lider av hög arbetslöshet, högre ohälsotal, lägre antal högutbildade och lägre lönenivåer och som följd av detta också en svagare ekonomisk utveckling och fler sociala problem.

Melander pekar på något som många redan gjort. Varför väljer invånarna i dessa kommuner att flytta och varför vill de inte bo kvar? Svaret tror jag de flesta vet och svaret står skrivet högre upp i texten, så hur ska flyktingar från andra kulturer vara räddningen när inte ens personer som fötts och vuxit upp i dessa kommuner ser någon framtid där?

Melander avslutat med dessa ord.

“…mottagandet får inte ses som en lösning på ett annat långtgående strukturellt problem, nämligen att vända befolkningsutvecklingen i krympande kommuner, där utmaningarna redan sedan tidigare är väldigt omfattande.”

Ja, varför skulle muslimer från Somalia och Syrien trivas i en liten norrländsk kommun där vintern är lång, kall och mörk, när inte ens norrlänningarna själva vill bo kvar?

Källa: DN

Skärmklipp

9 thoughts on “Flyktingar är inte landsbygdens räddning

 1. Risken för att en invandringsknarkande kommun överdoserar är signifikant. Denna ryggsäck ni tar på er kommer att knäcka er. Skattebetalarna kommer att flytta från er kommun så fort de ges möjlighet. Kvar blir bidragsproletariatet och de som inte förstår vad som pågår. Ni påskyndar urbaniseringsprocessen med era extremt kortsiktiga beslut.

 2. Har aldrig begripit politikers glädjeyra resonemang om invandrare på landsbygden och vad de skall innebära för att få liv i en döende ort. . Om de infödda flyttar, de har ofta bott i generationer, har ett kontaktnät och vet hur man lever med vädret och årstiderna, beror det för det mesta inte på att de vill flytta. De måste för de måste försörja sig och arbetet fanns alltid någon annanstans. I centralorten, på utbildningsorten, i Stockholm med omnejd.
  Varför skulle människor med helt annan kultur, helt annan religion, vana vid ett annat klimat och annat väder, annan ekonomisk struktur, annan samhällsordning osv. vilja stanna på en ort omgiven av granskog, utan grannar i närheten, ingen social kultur à la medelhavsländerna och menaländerna, inga släktingar och kanske inget arbete, vilja stanna kvar?Ja, kanske så länge bidragen flödar och håller dem kvar på platsen men så fort de kan vill de flesta till sina landsmän och till platser där man kan leva som man gjorde före ankomsten till landet i norr.
  De svenska politiker och tjänstemän på kommunnivå som jag har erfarenhet av(hört, talat med, lyssnat till etc.) har jag utan undantag uppfattat som naiva. Uppfyllda som de är av sin orts storhet och hur tilldragande orten är på utomsocknes är en realistisk syn obefintlig. Det finns undantag, men de är inte många.
  Invandrare som bidragit till att skapa liv på landsbygden är européer som holländare, tyskar och andra med initiativkraft. Folk som vet hur samhället fungerar, hur ekonomin fungerar och som snabbt lär sig språket.
  Svensk industri har länge minskat i betydelse – vad skall dessa människor försörja sig på? Getavel?

  • Så rätt.

   “Denna verksamhet generar positiva effekter för kommunen”, säger en kommungubbe i skånska Klippan om att öka Ljungbyheds invånarantal från 2000 till 3100 i nästa vecka.

   “Min känsla är att många Ljungbyhedsbor är väldigt negativt inställda till planerna”, säger en affärsinnehavare. Alltså, en människa med fötterna i verkligheten.

  • Vägrar man radhus boende i småort, då är man fan inte flykting! Man är lyxjägare! Dessutom lite rasistisk då man endast vill ha landsmän som grannar å inga äkta svenska bönder

 3. Jag ser ett problem att vi i Sverige tror att desto fler människor det bor i ett land desto rikare (per invånare) blir vi. Är det det så att glesbygden avfolkas (vilket är synd) så är det inga problem med detta. Det fanns en tid då hela Sverige var en enda stor glesbygd.

 4. SMART!
  Klart att dessa kommuner välkomnar invällarna och tjänar bra med pengar på dom! När dom har fått sitt PUT och bidragen från staten har tagit slut drar dom vidare och andra kommuner får dra resten av lasset!

  • Många av dem drar långt innan… exempel: aviseras att en klunga “flyktingar” ska komma till en mindre ort. Skolfröknarna strålar i media och berättar om allt som förberetts. De svarta barnen börjar i skolan… och de får omgående delta i de andra barnens lek (av vissa av dem bott i orten i flera generationer…) men efter tre veckor anser dessa ‘nyanlända’ föräldrar att de inte längre vill bo på landet utan kräver att få flytta. Så nu är skolan invandrar-fri igen.

   Är det inte samma ansvarslösa sophaltiga spår av totalt förakt för det Europa som välkomnar dem, spår som vi sett längs promenad-vägen från Grekland till Migrationsverket?

 5. Helt rätt. Även på mikro-nivå (ex. Skåne) dränerar hyperurbaniseringen icke-storstads-delarna av området på de duktiga unga. Att ersätta de duktiga unga med lågutbildade och analfabeter från “exotiska kulturer” lär inte lyfta platsen. Snarare startar en white-flight från landet också, och hela landsbygden kommer att afrikaniseras – OM… det vore så att våra berikande snyltgäster hade accepterat att bo på landet. De oförmodade utbildade invandrarna lär ju heller inte stanna kvar, utan sugas upp av storstadens drag.

Kommentera