Nu tjänar biståndscheferna pengar


Vi hör att efter publiceringen av bilderna bilden på den döde treåringen vid en strand i Turkiet slår bidragen till olika biståndsorganisationer rekord. Då ställer jag mig frågan: Vad spelar det för roll om jag skänker en hundring till Röda Korset, när jag vet hur lönsamt bistånd är för biståndschefer eller när jag vet att Röda Korsets chef med styrelsens goda minne förskingrade miljoner för Röda Korset och Cancerfonden för att inte tala om den gode aposteln Bengt Westerberg (FP) som också var chef för Röda Korset med en årsinkomst på närmare 1 miljon kronor. En ärlig organisation hade annonserat om 10 000 personer skänker en hundring var får vi ihop till Bästerbergs lön och sedan återstår bara ett hundratal chefer till.  

Den politiska adeln i Europa gör inte ett skit för att lösa problemet mer än att beklaga att treåringen och tusentals andra fått sätta livet till. Från svenskt håll är det ännu värre: var fan håller landets statsminister hus! Inte ett ord om den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget!

Däremot fick vi för någon dag sedan ta del av att regeringen och vänsterpartiet kommit överens om att satsa 500 miljoner på en förbättring av lekplatserna på svenska skolgårdar! Det är ju för fan skamligt. Treåringen fick aldrig en chansen att leka överhuvudtaget. En sak vet jag bestämt: Palme som långt ifrån är min favorit hade aldrig sprungit och gömt sig som ”Svetsarn” gör utan med stenhård retorik och handling varit Europas drivande kraft när det gäller att hitta en lösning.

Rejält bekymrad blir man över Expressens ansvarige utgivaren Thomas Mattssons inlägg den 2 september på den egna bloggen på expressen.se där han i debatten runt bloggaren Julia Caesar låter påskina att den person som använder sig av rätten till det fria ordet även har en skyldighet att offentligt stå till svars för sin framförda åsikt.

Det står det inte ett ord om i den grundlagsskyddade yttrandefriheten utan kan istället avfärdas som Mattssons personliga åsikt. Och en sådan får ju han som alla andra ha. Tvärtom har Julia Caesar med hänvisning till samma yttrandefrihet rätt att tycka och framföra vilka åsikter och synpunkter som helst, ja, till och med sådana Mattsson och eventuellt andra läsare anser felaktiga, och i vilken fråga som helst utan att avkrävas sin identitet eller ansvar för det sagda eller skrivna med undantag för yttranden som kan betraktas som hot, hets mot folkgrupp, förtal etc.

I Sverige har vi gemensamt beslutat om den ordningen att det är rättsväsendet enväldigt som avgör om eventuellt åtal ska väckas vad avser tidigare nämnda brottsrubriceringar, inte Mattsson och Expressen. Vill Expressens chefredaktör och hans tidning ha en ändring på den ordningen får man som gemene man vända sig till folkvalda representanter i lagstiftande Sveriges riksdag. Att som bloggare Mattsson försöka slå i folk att signaturen Julia Caesar har lagstadgad skyldighet att träda fram i offentligheten och stå till svars för sina bloggartiklar, eller för den delen ställa upp på intervjuer i Expressen eller Dagens Nyheter, är att blunda ordentligt inför vad som verkligen anges och inte anges i lagparagraferna om yttrandefriheten. Beträffande yrkesetiken inom journalistiken framgår det att Mattsson och Expressen tycker det är helt i sin ordning att tidningen, reporter och fotograf, oannonserat tränger sig in på så kallad hemfridsskyddad plats (i det här fallet signaturen Julia Caesars bostad) i akt och mening att avkräva en intervju med berörd person. Upplysningsvis kan sägas att privatlivets helgd, hemfrid, är en grundlagsskyddad mänsklig rättighet som inte enbart innefattar Expressens och andra medias medarbetare utan varje svensk medborgare, inklusive signaturen Julia Caesar.

-Pettersson vill återigen påminna om att fyra miljoner Syrier är på flykt och de stenrika arabiska och muslimska Gulfstaterna dit det går att åka buss tar emot noll…


30 responses to “Nu tjänar biståndscheferna pengar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: