Falska syriska pass ger asyl i EU


INVANDRING. En marknad för förfalskade syriska pass har uppstått i synnerhet i Turkiet. Människor från Nordafrika eller Mellanöstern köper de falska passen för att kunna ta sig in i EU, hävdar Frontex.

2015-09-02_1640

Enligt Fabrice Leggeri vid EU:s gränskontrollbyrå Frontex är dessa passköpare ofta ekonomiska migranter, inte flyktingar med skyddsbehov. – Det finns människor som är i Turkiet nu för att köpa falska syriska pass för att de vet att syrierna får rätt till asyl i alla medlemsländer inom EU, säger Leggeri.

Han säger att det inte finns några bevis för potentiella terrorister har använt sig av sådana pass för att ta sig in i Europa. Han upprepade sin vädjan om att skicka ytterligare gränsvakter för att hjälpa Grekland att registrera migranterna. Grekland är ett av de länder där inflödet av migranter är som störst.

Leggeri oroar sig för att det faktum att EU-länderna inte har lyckats dela bördan ska leda till stängda gränser på hela kontinenten. För många av dem som vill resa till Europa utgör Facebook ofta den första reseguiden. Där finns uppgifter om båtresor till Grekland, var det är bäst att passera över gränsen till Ungern och priset för att bli smugglad hela vägen från Turkiet till Tyskland.

AFP


3 responses to “Falska syriska pass ger asyl i EU

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: