Världens dyraste cykelställ och annat skattemissbruk


SKATTER. Det påstås att vi måste höja skatterna för att klara välfärden i framtiden. Om vi bortser från det uppenbara som vi debatterar här varje dag – invandringen – och tittar på annat så är det inte svårt att hitta andra exempel på hur lätt det är att slösa med pengar när det är någon annan som betalar. Det visar inte minst olika exempel i Ångermanland.

 • Skattebetalarna i Ö-vik har tillsammans med två andra kommuner betalat en halv miljard kronor för att odla sockerrör i Tanzania.
 • Skattebetalarna i Sollefteå har med viss hjälp av EU tvingats betala 25 miljoner kronor för ett planetarium, som sedan såldes till en privat ägare för 1,7 miljoner.
 • I Kramfors hemlighölls under lång tid planer på att bygga en slalombacke inomhus för 120 miljoner kronor.
 • I Västernorrlands landsting beslutade politikerna om undantag från reglerna om intern representation, för att själva kunna festa för 53 000 skattekronor.
 • I Härnösand, har man förmodligen byggt världens dyraste cykelställ. 36 000 kronor per cykelplats har det gått lös på – eller totalt nästan en halv miljon kronor. Ansvarig politiker, Amanda Lind (MP) medger att det blev lite dyrt, men klargör samtidigt stolt att det är ett riktigt fint cykelställ, med både inbyggd cykelpump och tak.
Cykelställ för 431 000 kronor.

Cykelställ för 431 000 kronor.

Detta är bara några av väldigt många exempel på hur lätt det är för våra folkvalda att slösa bort dina pengar. Ofta med goda intentioner. Investeringar som ska sätta kommunen på kartan, attrahera turister, generera arbetstillfällen eller bidra till en bättre miljö.

Allt för sällan ställs de helt centrala frågorna. Behövs pengarna bättre någon annanstans. Kanske det är bättre att lägga 431 000 på äldrevården än ett cykelställ.

I Oxelösund, en liten kustkommun i Södermanland, är man inte sämre, där har det de senaste 15 åren slarvats bort minst 100 miljoner på idiotaffärer. Man ska visserligen ha rätt att göra misstag men man måste inte göra samma misstag gång på gång när det egentligen inte är svårare än att tänka, skulle jag göra den här affären för mina egna pengar.

Nyligen har man grävt fjärrvärmeledning till vårdcentralen för ett okänt antal dyra pengar trots att det fanns ett fungerande system. Man ville inte teckna avtal med fastighetsägaren om det befintliga värmesystemet för en betydligt mindre summa.

Vivesta havsbad, heter ett strandbad norr om Oxelösund, det har varit privatägt i 17 år, och kommunen vill att det ska vara öppet för allmänheten. Kommunen har erbjudit ägaren till badet 40 000 kronor om året för att hålla det öppet, städa toaletter, sköta underhåll på byggnader, klippa gräsmattor, städa stranden osv. Alla utom kommunen inser att det är ett skambud. Ägaren har erbjudit sig att sköta badet för 150 000 kronor om året, vilket är otroligt billigt för att få en extra badplats för allmänheten.

Kommunen har kontrat med ett hot att tvångsinlösa badet och lämnat ärendet till Lantmäteriet för värdering. En sådan affär kan sluta på flera miljoner kronor och sedan måste kommunen anställa någon som klipper gräs, städar toaletter osv. Bara en kommunchef som handlar med andras pengar kan tycka det är en bra lösning…Nåväl, vi får kanske anledning att återkomma till Oxelösund. Det är fler idiotgrejor på gång, hela tiden, så de som påstår att skatterna måste höjas vet inte vad de pratar om…

2015-07-09_1846

Uppgifterna utom om Oxelösund från Skattebetalarna


12 responses to “Världens dyraste cykelställ och annat skattemissbruk

 • Falköga

  Vem har den dyraste ”ensamkommande” respektive den dyraste ”flyktingen”?

  Gilla

  • Lena

   Tom Tom :
   Det är förödande med moralen i länder som har enormt högt skattetryck, svarthandel och KORRUPTION göds av högt skattetryck dessutom får myndighetspersoner så kallade småpåvar makt som de inte är kapabla att hantera, frestelserna är för lockande. I Sovjets helvete så hade makthavarna inga pengar, det behövdes inte …………….allt var serverat !
   Ytterligheterna möts !

   Gilla

 • Lena

  ”Skattemissbruk”,alla former av missbruk har en tendens att öka det gäller alkohol. tobak, alla typer av droger de som sysslar med sådant får i regel bekosta det från egen ekonomi……………..skattemissbruk de kostnaderna står de som betalar skatt för och vi har inte mycket till val att vägra !

  Gilla

 • otgu

  Inget särdeles bra cykelställ skulle jag vilja påstå. En ordentlig möjlighet att låsa fast cykeln i en fast objekt saknas, vilket hör till de viktigaste sakerna om man vill förhindra stölder.

  Gilla

 • Bosse

  Nu är det ju så att om man är lite mindre intelligent så finns det mycket begränsade möjligheter att göra karriär i det privata näringslivet men inom politiken ses det som en merit att inte kritiskt ifrågasätta utan bara svamla med. Mycket få normalbegåvade är beredda att engagera sig politiskt då det innebär att kopplas samman med den stora skalan begåvningshandikappade som i dag utgör vår politikerkår. Kan man bara visa upp tidigt medlemskap i Unga Örnar (eller annan hjärntvättningsinrättning), därefter SSU (alt. MUF eller något verklighetsfrånvänt ungdomsförbund), karriär inom facket med ryggdunkarkurser så skall man självklart belönas med en politikerpost oavsett om man inte klarade godkända betyg i grundskolan. Att det sedan blir lite tokigt i beslutsfattandet gör inte så mycket, det är ju ideologin bakom som är viktig.

  Gilla

 • Tony

  ”Ett riktigt fint cykelställ”? Ja hur länge då, när gatans parlament
  får syn på detta kommer dom nog snart att ändra om utseendet?
  Om jag hade fått låna grannens feta plånbok hade det varit
  lätt att spendera på allt ovidkommande, ungefär så beter sig
  makthavarna med skattebetalarnas medel.

  Gilla

 • Mimi N.

  Otroligt !!! Jag undrar hur mycket av de där astronomiska beloppen slösade på rena bagateller kom direkt i de folkvadas fickor. Hur mycket och hur länge ”mjölkade” politikerna på alla absurda projekt ??
  Det är kulmen på korruptionen – på deras förakt mot skattebetalarna. De skyldiga MÅSTE ställas till ansvar !!

  Gilla

 • ÅMÅL

  Var finns Skattebetalarnas Förening när vi behöver dem?

  Gilla

 • Ludde

  Ja vad skall man säga? Inför prygelstraff för våra folkvalda ! De försvara ju att händer och skallar huggs av bland de fredliga och humana, så lite prygel för egen del kan de väl inte motsätter sig.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: