Första kvinnliga talmannen i Danmark: Pia Kjærsgaard

DANMARK. Det danska folketinget har fått sin första kvinnliga talman i form av den pensionerade ledaren för invandringskritiska Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard.

Valet av Kjærsgaard, som varit med och grundat det kontroversiella partiet, till den prestigefyllda posten väntas ske på fredag, när nu både Konservative och Liberal Alliance meddelat att de ställer sig bakom henne.

Dansk Folkeparti fick 21,1 procent i folketingsvalet den 18 juni, men ingår inte i regeringen.
I stället har liberala Venstre bildat en minoritetsregering, ledd av statsminister Lars Løkke Ramussen.

Innehållet i regeringens första överenskommelse med stödpartier är i linje med tidigare krav från Dansk Folkeparti: ett uttalat mål är att Danmark inte ska attrahera fler asylsökande – och bidragen till dem som kommer sänks rejält. Ensamstående asylsökande får i fortsättningen närmare 6 000 danska kronor per månad mot 10 850 kronor i dag. För ett par över 30 med barn sänks bidraget från 28 800 kronor per månad till 16 640 kronor, rapporterar AP. Den som klarar ett språkprov i danska får 1 500 kronors bonus.

Politiken.dk

4 thoughts on “Första kvinnliga talmannen i Danmark: Pia Kjærsgaard

  1. Så himla rätt, de skall göra rätt för sig! Jobba och bidra inte slö och lyfta bidrag! Fan vad jag avskyr detta sketna lands politik!

  2. Asylsökande i Danmark har fått mycket pengar inte undra på att de sänker bidragen.

Kommentera