Andelen döda var historiskt lågt


Israels ambassadör Isaac Bachman skriver i Aftonbladet och presenterar fakta om Gazakonflikten 2014.

2015-06-24_1743

Ambassadören för fram flera argument i artikeln som är viktiga för kontexten:

 • FN:s rapport bygger på siffror från Hamaskontrollerade källor.
 • FN:s människorättsråd är ett råd som har fördömt Israel fler gånger än Syrien, Iran och Nordkorea tillsammans.
 • Andelen döda är historiskt lågt vad gäller en konflikt mellan en stat och en terrororganisation.
 • IDF:s styrkor hittade Hamas stridsmanualer som visade att Hamas strategi var att medvetet strida i tätbefolkade områden och att använda den palestinska befolkningen som mänskliga sköldar av såväl taktiska som politiska skäl.
 • Hamas förlängde striderna genom att avvisa eller bryta mot elva internationella försök att medla fram en överenskommelse om eldupphör.
 • Hade Hamas accepterat det ursprungliga förslaget om eldupphör som Egypten, med stöd av Arabförbundet, förhandlade fram hade cirka 90 procent av dödsoffren under Gazakonflikten 2014 kunnat undvikas. Detta förslag innehöll samma villkor som eldupphöröverenskommelsen Hamas i slutändan accepterade den 26 augusti.
 • IDF gjorde stora ansträngningar för att minimera civila offer. Man varnade via telefonsamtal och sms, släppte flygblad på arabiska och avbröt flyganfall.
 • En multinationell militär grupp som består av före detta överbefälhavare och generaler stödjer detta i en ny rapport där det bland annat står: ”ingen av oss är medvetna om någon armé som genomför så omfattande åtgärder som IDF gjorde förra sommaren för att skydda civilbefolkningen.”
 • Det viktigaste att ta med sig från dessa rapporter är följande: Israel gör sitt yttersta för att minimera civila dödsoffer på båda sidorna; Hamas gör sitt yttersta för att maximera civila dödsoffer på båda sidorna.

Läsa hela ambassadör Bachmans artikel på Aftonbladet


8 responses to “Andelen döda var historiskt lågt

 • Erik

  Petterssons = Cohenssons

  Gilla

 • Eddy Karlsson

  Men den parodiska svenska sosse-regeringen går helst i Nordkoreas fotspår och erkänner Palestina som stat. Ett absurt beslut ur varje perspektiv.

  Gilla

 • Olli Rein

  De historier Hamas drar, finns det ju ingenting av sanning i. Det är fejkade även när det inte är nödvändigt. Innan Hamas tog makten från Abbas när det gäller Gaza, hade man blivit lovade allmänna val vart tredje eller fjärde år. Är det någon som har sett röken av dessa val. Lögnen är helig i större delen av de muslimska länderna.

  Gilla

 • Ahmed

  En liten organisation med små rebelliska,aggressiva män ska inte jämföra sig med en stat! Hamas är ingen stat tyvärr de själva förstör för sina egna! Palestinier jobbar i Israel det är där arbetsplatsen ligger, men vad gör dessa fundamentala psykfall! De eggar befolkningen mot Israel. Hiroshima bomben var en annan händelse som inte kan jämföras med arabernas hubbla bubbla! Japanerna ville ta över Hawaii och sedan därifrån angripa USA, men det var fel av Harry s Truman han tog en förhastad beslut och till följd av det så omkom nästan 300 000 människor. Väldigt dumt men japanerna lyckades återuppbygga sitt land medans somalier,araber,libyer mm fortfarande bråkar som hyenor!

  Gilla

 • Albin

  Svåra frågor, gjorde de allierade rätt när de bombade Dresden? Gjorde USA rätt när de bombade Hiroshima och Nagasaki? I krig tas snabba beslut, det bästa är väl att försöka undvika krig, men det går ju inte heller alltid .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: