Svensk politik handlar bara om SD

I en ledare i SvD förklarar Ivar Arpi på ett lättfattligt sätt hur svensk politik fungerar

Försök förklara svensk politik för någon som kommer från ett normalt land. Regeringen styr nu med Alliansens budget. Men Alliansen tänker inte rösta på sin egen budget nästa gång eftersom regeringen plus vänsterpartiet är större än vad de är. Ingen av dem har majoritet.

2015-06-10_1821

I stället ägnar sig Alliansen åt att göra så kallade tillkännagivanden i riksdagen som inte är bindande för regeringen. I dessa tillkännagivanden samarbetar Alliansen med Sverigedemokraterna, men samtidigt har man alltså slutit en överenskommelse med regeringen för att helt utestänga SD från inflytande. Helt logiskt och inte alls rörigt, eller hur?

I dagens partiledardebatt i riksdagen blev det tydligt vilken märklig fars svensk politik har blivit efter decemberöverenskommelsen. Sverige står inför stora reella utmaningar, men det politiska läget är nästan helt låst. De utsträckta händernas tid är förbi. Vice statsminister Åsa Romson sjönk så lågt att hon efter replikskiftet med Jimmie Åkesson inte ens ville ta honom i hand. SD har alltså blivit oberörbara i verklig och inte bara politisk mening. I december ville Stefan Löfven och Magdalena Andersson lansera att SD är ”ett nyfascistiskt enfrågeparti”. En unison forskarkår underkände påståendet. I dagens debatt ville Löfven mest diskutera hur nazistiskt SD var en gång i tiden. Men ärligt talat, är det inte viktigare att prata om de utmaningar Sverige står inför? Eller gynnar det kanske SD?

Ja, hur är det nu, gynnar det SD att prata med dem? Vad gynnar inte SD? Det tycks som att all svensk partipolitik numera handlar om SD. Decemberöverenskommelsen handlar om att utestänga SD från allt inflytande. Ingen fråga är för liten. Det behöver inte handla om invandring. SD är oberörbara. Samtidigt skryter allianspartierna om att man minsann gjort över hundra tillkännagivanden och satt press på regeringen. Med hjälp av SD. Hur går detta ihop? Jo, man har inga problem att samarbeta med SD om tillkännagivandena eftersom de inte betyder något. Alliansen låtsas alltså bara vara opposition.

Ivar Arpi

-Pettersson fattar att Ivar Arpi är en av få kloka journalister och att Sveriges Riksdag är ett dårhus…

19 thoughts on “Svensk politik handlar bara om SD

  1. Apropå den statsminister vi dras med……..

    Vi är nog en stor majoritet i detta land som förstår att sosse-Stefan har missuppfattat sitt uppdrag. Han har helt enkelt fel anställning, synd att han inte har större insikt själv, om att så är fallet………

    Så här skriver DN i en ledare ……

    ”Stefan Löfven drog ensam ned betyget för riksdagens våravslutning. Kan han inte höja sig över denna nivå får regeringen inte mycket uträttat. Fortsättningen kan bli ännu eländigare än inledningen.”

    Läs hela…….

    http://www.dn.se/ledare/huvudledare/lofven-drar-ned-betyget/

  2. Sveriges riksdag har blivit ett narrhus fyllt av puerila ursäkter till politiker.

    DÖ var det bästa i ett låst läge för att utestänga SD sa Löfven som ursäkt när han egentligen bara ville bli statsminister. Låst läge är det minsta DÖ har åstadkommit och total handlingsförlamning i sjuklövern. Sverige närmar sig med stormsteg en katastrof och ingen, ingen i regeringen eller Alliansen har förmågan att få något gjort.

    Alla vallöften sviks, alla problem skjuts på framtiden, dvs Löfven säger att man ska utse en utredare och återkommer om ett par år.

    Det enda som går fort är ökningen av invandringen….

  3. Okey Pettersson du har nog rätt. Tråkigt är det ju. Jag menar att majoriteten borde kunna få bestämma. S har ju förlorat väljare till SD och försöker nu ”skrämma tillbaka dom”. Jag känner inte för något parti längre men försöker förstå. Och det är inte lätt precis. Invandringen är ju bara EN fråga. Sen att M o V skulle vara överens i fler frågor kan jag inte tro. Men oj vad hett det blev i riksdagen. Noterade att Åsa inte ville ta Jimmie i hand. I TV sa hon att hon ”glömde det”. Det såg inte så ut i alla fall. Att inte ta en politisk motståndare i hand är BARNSLIGT. Alla har rätt till sin åsikt. Såg att jag i förra inlägget fick 17 tummar ner. Det är okey för mig.

    • Det är INTE invandringen utan ”flykting”mottagningen som är bekymret. Enligt Jan Tullberg belastar den offentliga budgetar med 125 miljarder om året och medför merkostnader för svenskar på lika mycket. Det finns INGET utgiftsområde som kommer i ens närheten. Det kommer dessutom inte att bli någon ände på den förrän ”vi” ändrar spelreglerna och gör det mindre lönsamt att bluffa sig in här.

      Våra ytterst naiva politiker tror att de som kommer skulle besitta moraliska betänkligheter att tillförskansa sig fördelar, det är exakt därför de kommer. Om Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården skötte sitt jobb och avvisade personer utan flyktingskäl eller med okänd identitet skulle vi på något dygn se en ordentlig förändring.

      Men Roland, häng för guds skull kvar här så kommer en annan verklighet att uppenbaras dig. Det är en process som kan liknas vid en sorgeprocess som börjar med förnekelse och slutar med uppvaknande. De flesta här har gått igenom den.

  4. Det Ivar Arpi beskriver så förträffligt, är precis det som jag själv har haft i huvudet sedan den 27 december 2014. Vilket säkert många andra svenskar också har haft. Förmodligen då även en ökande andel för var dag nu.

    Ivar är värd 10 guldstjärnor för den ABC -förklaringen, av hur svensk riksdag och regeringspolitik fungerar i dagens Sverige.

    Att vi i landet Sverige har 7 DÖ-partier som inte förstår, att de hindrar demokratin och Sveriges bästa, genom sitt vansinniga maktfullkomliga ”trotsbeteende”, är minst sagt absurt.

    Suveränt bra skrivet Ivar Arpi.

  5. Sverige behöver övervakningskameror precis överallt, på gator och torg i privata trädgårdar, i parker och affärer och det ska vara nu !

    • Ursäkta kom utanför ämnet men jag hade just läst om den försvunna flickan Lisa och var upprörd.

    • Dom som inte gillar övervakningskameror och menar att dom blir kränkta av det har inte rent mjöl i påsen. Har man ingenting gjort behöver man inte heller vara rädd för dessa kameror.

      • Grune : När jag bodde i UK så såg jag kamerorna som en del av min säkerhet, lärde mig var de satt och gick på de gatorna.

      • ”Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” (Benjamin Franklin)

        Jag köper inte ditt resonemang. Historien har visat att totalitära regimer gör allt för att kontrollera medborgarna. Som det verkar är det kanske inte långt borta här.

        Det är inte kamerorna i sig som är faran utan den så kallade ”överskottsinformationen” vi får se upp med. Informationen som kamerorna samlar in måste skyddas och gallras (raderas) efter en tid om inte det behövs i en brottsutredning och då ska tömningen ske efter ett beslut i domstol och hela processen ska stå under strikt kontroll utom räckhåll för politiken och polisen.

        Ett exempel; sjuenigheten går samman och försätter demokratin ur spel på allvar och börjar jaga SD-anhängare. Man bildar en särskild rotel, HEmliga STatsPOlisen som får i uppdrag att jaga rätt på SD-sympatisörer. HESTAPO tar fram inspelningarna från flera år tillbaka på kända SD-adresser och börjar identifiera personer som besöker dessa adresser.

        Långsökt? Det har hänt förr men utan den sofistikerade teknik vi besitter idag.

      • Argus :
        Visst är det logiskt det du skriver men vad finns det för alternativ, att alltid vistas utomhus med manligt sällskap från släkten eller att aldrig vistas utomhus, anser att vår en gång så självklara frihet begränsas för varje dag.

  6. Fast detta har ju SD orsakat själva. Man skulle ju fälla alla regeringar som ”fortsatte den oansvariga invandrings-politiken”. Därmed blev alliansen skraja och så kom DÖ till. Rätt eller Fel? Men så är det ju. Men låt oss spekulera att Löfven och hans vänster inner även nästa val 2018. Man kanske vinner även 2022. Men då är DÖ över. SD måste bli mer samarbetsvilliga. Tror Åkesson har goda intentioner men sånt tar tid. Nu hjälper inte ens 20% i nästa val. För dagen står SD helt isolerade. Demokrati eller inte? Klart att 87% är mer än 13%. Själv tillhör jag den stora skaran som är osäkra. Gumman tycker vi skall välja soffan. Jag vill ändå rösta vilket jag gjort hela 2000-talet utom i senaste EU-valet, vilket jag ångrar. Jag TROR på EU och hade troligen röstat på centern.

    • Roland, nu stämmer det du skriver inte riktigt. SD var och är beredda att samarbeta med alla men efter valet ville ingen diskutera med dem. Hotet att fälla alla regeringar kom först efter att alla övriga partier vägrat tala med SD i alla frågor.

      SD hade ett enda krav, att inte öka invandringen men det gick inget annat parti med på.

    • SD har ALDRIG ställt till med något oegentligt i riksdagen. Det klarar 7-klövern så bra själva.
      Om man är sveriges tredje största part så utgår jag ifrån att man också har mer att säga till om än dom leksakspolitiker som sitter so 4-8 i riksdagen. Men icke då 7-klövern gör det dom är världsmästare på MOBBAR. Jag och alla andra 30% av sveriges befolkning som röstar på det enda demokratiska partiet i Sverig nämligen SD hoppas att Åkesson gör vreklighet av att fälla alla som försöker bilda regering i detta land. Det blir nog så eftersom det var SD som sa det för dom står för sina löften till skillnad mot det andra partiet 7-klövern.

    • Glöm inte heller att SD erbjöd Stefan Löfven att
      allt var diskuterbart, men denne han bara knyckte på
      nacken och avvisade att ens prata med SD. Beter man
      sig så tölpaktigt som Sju klövern betett sig så
      får man räkna med att Svinhugg går igen.
      Vad Löfven tycks ha väldigt svårt att begripa är att det
      är inte bara SD som parti som dom uppträder stöddigt
      emot, utan även deras väljare, som idag troligtvis om
      det var val idag består av minst 1,5 miljoner personer,
      och om han tror att det går att bete sig såsom han gör
      utan att det slår tillbaks, ja då är han otroligt korkad,
      och det har han visat i många sammanhang!

    • Jag valde själv soffan valet 2014, eller jag valde egentligen inte soffan, jag var väldigt engagerad i svenska politiken fast jag flyttat där ifrån för 1,5 år sedan. Dock fanns det anledningar till att jag inte röstade. När jag sedan såg kalabaliken i Riksdagen ångrade jag mig att jag inte röstat på SD.
      Det finns inget parti i svensk politisk historia (kanske även ny demokrati i och för sig) som man sagt till att ”vi vill att ni röstar med vår budget, men vi vill inte samarbeta med er”. Självklart kunde SD inte stödja en sådan uppgörelse. Inget parti hade gjort det, för det skulle vara som att skriva under sin dödsdom. Svenska folket röstar och då är det politikernas ansvar att skapa majoritet i riksdagen utifrån valresultat, inte hitta sätt att kringgå valresultatet. DÖ är inte framtvingat av SD. Anledningen till DÖ är att Löfven ville ta makten utan att ha svenska folket med sig. Men hur kan man styra Sverige utan att ha majoritet? Så föddes DÖ. Jag gillar inte DÖ för det sätter demokratin ur spel oavsett vilket parti det gynnar och jag tror liksom du att om inte Dö kraschar innan 2018 så kraschar den efter valet om Sossar skulle stå som största minoritet igen. För Alliansen har samma mål som Löfven vilket blir särskilt tydligt när Anna Kinberg Batra uttalar sig. Det skrämmande är att hon flertalet gånger sagt ”2018 när vi tar makten…” som om det redan är uppgjort hur valresultatet ska se ut. Det kanske är att hårdra det men Alliansen vill också kunna regera utan att ha folket med sig för det handlar om makt och valresultatet är underordnat den strävan. SD vill inte ta över Riksdagen för att man har 13%, Sd vill att man samtalar med dom eftersom dom representerar 13% av folket, det är så demokratin fungerar, eller fungerade fram till december förra året. Jag känner att det nu är viktigare än nånsin att rösta, inte för att någon kräver det av mig utan för att Sverige står inför ett antal ödesval som kommer att påverka framtida generationer mer än på väldigt länge. Exempelvis kan man rösta på Centern, men där kommer inte min röst att hamna.

  7. Och allt kommer att utmynna i en för Sverige svår och mörk framtid. Dirigenten bakom allt misslyckande sitter i Täby, den otäcke stridsåsnan och sverigehataren. Han som tycker att afrikaner är mer värda än svenskar i Sverige. Dom stressade 7-klöver partierna har ingen framtid. Det blir folkets slutgiltiga dom över arrogansen och maktfullkomligheten.

Kommentera