Dawit Isaak – 5000 dagar i fängelse

Idag uppmärksammas att Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 5000 dagar. Tidningarna och övriga media bedriver en kampanj för att få ”hem” honom och det gnälls på regering och kungen att de gör för litet.

Dawit Isaak är född i den del av Etiopien som efter ett långt och blodigt krig kom att bli Eritrea. Han kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992, han sade dock aldrig upp sitt eritreanska medborgarskap och är medborgare i båda länderna.

Han återvände till Eritrea 1996, gifte sig skaffade barn och startade den regimkritiska tidningen Setit. 1998-2000 blev det åter krig mellan Eritrea och Etiopen och David Isaak flyttade till Göteborg med familjen. Efter ett år flyttade Dawit utan familj tillbaka till Eritrea där han fortsatte att kritisera regeringen och kräva demokratiska reformer.

Det är inget fel med det.

─ Men Pettersson undrar om karl inte har ett litet eget ansvar själv för att han sitter där han sitter om han överhuvudtaget lever. Uppenbart är han eritrean i själ och hjärta och diktaturregeringen där betraktar honom och hans ärende som en inre angelägenhet som Sverige inte ska lägga sig i. Enligt den eritreanska regeringen sitter han häktad för brott mot rikets säkerhet.

Det är för jävligt att en person får sitta inlåst i 5000 dagar utan rättegång och det kan vara hur synd om Isaak och hans familj som helst men hemma är inte Sverige, varken för Isaak eller de andra tusentals eritreaner som kommer hit vad media än påstår.

Vi i Sverige borde inte fokusera oss på en enskilt person som är eritreansk utan göra vad vi kan för  att få bort militärjuntan i Eritrea och tänka på alla tusentals som sitter fängslade under vidriga former…

Är kidnappade Johan glömd?

7 thoughts on “Dawit Isaak – 5000 dagar i fängelse

 1. Den mannen har gjort enormt mycket för Europas självständighet och yttrandfrihet. En patriot som förtjänar kungens medaljer. Fan nu har redan glömmt hans namn igen….

 2. Om han nu flytt därifrån, så vad har han där att göra igen då? Är man så korkad att man åker tillbaka, sår man väl skylla sig själv.

  • Håller med han hade en fristad i Sverige men
   envisades med att åka till baka. Han får skylla
   sig, själv trodde han att han skulle ha ett skydd som
   Svensk medborgare. Han får helt enkelt stå sitt kast
   sen kan dom ha hur många Manifestationer dom
   vill, men valet var hans och kan inte skylla på någon annan
   helt rätt Ruth Magnusson

 3. Och vad med Dan Parks?
  Fängslad i Al-Moe utan rättegång.
  Visserligen inte 5000 dagar men…

  Som vanligt ropar man “titta där” som en illusionist för att ta fokus från illdåd på hemmaplan.

Kommentera