Stäng

Systembolaget har lurat oss i 100 år

DEBATT. ”På Systembolagets hemsida påstår man att vi svenskar är särskilt omogna gällande alkohol jämfört med resten av världen. Så jäkla oförskämt. Och fel. Det finns givetvis inga belägg för att just svensken är särskilt usel på att hantera alkohol.” Så skriver Rebecca Weidmo Uvell, liberal debattör i Metro. Hon menar att det är dags omedelbart avskaffa Systembolagets försäljningsmonopol.

”En sak är säker – vuxna svenskar har i nästan 100 år betraktas som icke myndiga av politiker. Vi kan inte hantera alkohol själva oavsett ålder, alltså måste vi ha ett monopol. Sanningen är att det inte finns några som helst anledningar till att låta Systembolaget har kvar sitt monopol”.

-Pettersson tycker Systembolaget fungerar bra, inte för monopolet utan för sortimentet, service och kunskap hos personalen. Vi som bor på småorter skulle om Systemet försvann få nöja oss med ett begränsat sortiment av lågprisprodukter och tappa möjligheten att få beställa flaskor styckvis från hela Systembolagets enorma sortiment.

Gin & Tonic hör den varma årstiden till och den njutes bäst utomhus. Den 9 april var det den internationella Gin & Tonic dagen, det är lite larvigt. GT behöver inte en egen dag, en vanlig dag duger, bilen från i fredags.

– Pettersson blandar en GT enligt följande: pressa saften ur en halv citron i ett rejält grogglas, lägg i 3-4 isbitar, häll över rejält med en riktig torr och enbärsdoftande gin av bra kvalité, toppa sedan med klar tonic efter tycke och smak. Skål!

2015-04-12_1704

37 reaktioner på “Systembolaget har lurat oss i 100 år

 1. Systembolagets monopol ska svenska folket avskaffa, politikerna är inte våra herrar de är våra tjänare.
  Läget nu är att vi har en svart marknad som gör alkohol tillgänglig för minderåriga.
  Därför ska vi avskaffa monopolet och halvera alkoholskatten.
  Staten säljer alkohol därför ska alkoholism anses som en sjukdom, inte missbruk.
  Staten säljer alkohol därför blir straffen för alkoholrelaterade brott alldeles
  för låga.
  Staten ska inte sälja alkohol.
  Monopolet finns bara för att man inte litar på att skatten skulle komma in om privata affärer skulle sälja öl och vin.
  Det fungerar i Danmark.
  Monopolet ska bort för ett nyktrare Sverige utan alkohol i garderober och förråd.

  1. Det fungerar i alla civiliserade länder….Vet att alkoholhaltiga drycker är svåråtkomliga i Arabländerna,och möjligen fortfarande i Norge !
   I Sverige utgör ”systemet” en stor inkomstkälla för importörerna !
   M.a.o. hamnar stora delar av inkomsterna,hos parasiter som Bert K.

 2. Frågan är betydelselös för mig idag. I Oxelösund funkar systemet perfekt. Men vi är en liten kommun o här finns allt på torget. Har en krånglande mage sen 5-10 år tillbaks som tvingat mig att bli nykterist. Men förr på resor runt om i landet på sommaren minns jag att det störde mig att jag inte kunde köpa några öl o en flaska vin på ICA där vi handlade maten. Det stör även mig att det inte går att köpa vin på gårdsbutiker. Men detta är typiskt Sverige. Storebror och kommunalrådet vet alltid vad som är bäst för dig. Tråkigt! Jag förstår att poängen är att vi skall dricka mindre. Kanske gott i sig men vi borde kanske få avgöra mer o ta mer ansvar själva. Frågan är således inte helt enkel. Till ER som kan ta ett glas: SKÅL!

 3. Varför kan man inte ha både-och?
  OM -betoning på om- Systembolaget är så bra, varför räds de komkurrens? Varför kan inte ens vingårdarna i Skåne få sälja sitt eget vin på gården?
  Varför får inte jag importera och sälja sprit från USA i min butik?
  Det handlar enbart om pengar och inkomster till staten, och därför måste man upprätthålla en falsk doktrin om att ”vi inte kan hantera alkohol”.

 4. Systembolaget har definitivt inte lurat mig.

  Systembolaget som det fungerar idag, ska ”absolut” vara kvar. Finns ingen som helst anledning till att bryta det monopolet.

  I vår vackra kustkommun har vi ett mycket bra och ”uppskattat” systembolag, med oerhört trevlig och serviceinriktad personal.

 5. Att svenskar skulle vara omogna att hantera alkohol jämfört med andra länder är helt felaktigt och en myt, det jag själv sett svenskar som finns utomlands kan hantera alkohol minst lika bra som personer från andra länder.
  Det finns alltid någon avart men sådana finns i alla länder.

 6. Det finns fördelar med Systembolaget och det är bland annat att de kan hålla ett mycket brett sortiment. Tidigare hade de en mycket kunnig personal, men nu är det åtskilliga år sedan jag besökt de här butikerna och förändring vad gäller anställningar kan ha förändrats.
  Systembolaget är mycket stora inköpare av exempelvis vin som gör att länder som säljer vin är mycket mån om Systembolaget som kund och därför kan de alltid få mycket hög kvalite på vad de köper in, exportörerna är mån om en sådan stor kund som Systembolaget.
  Sverige har mycket höga skatter på alkohol, men det finns länder exempelvis Norge som är ändå värre, men det har gjort att många åker till Tyskland och köper in hela årsförbrukningen, där priserna skall vara mycket lägre.

 7. Youtube Eddie Meduza en idiot
  Lyssna gärna på Eddie Meduza en idiot, som ger en sann bild om svenskens situation

 8. Jag skiter i vilket om systemet finns kvar, jag har Mustafa runt hörnet
  ( Någon jävla nytta ska jag ha av invällarna ) Han är som en Pizzeria, ringer man han så är det 15 minoter en kvarrrrt på din parkering 😉 Hehe som ett rullande snabbköp kommer han i sin sönderostade 740, i skuffen finnes vin, bärsa, wiskey, sprit och Cigg från Ukraina, vilken jävla lirare 🙂

 9. Pettersson – på tal om SPRIT – något jag verkligen saknar hemifrån är bourbon och vodka i 1/2-gallon dunkar samt beer in kegs.

 10. Systembolag eller inte är en fråga. Nu tycker jag att just detta fungerar så bra att det inte finns någon anledning att röra i monopolet något. Alla som vill kan ju handla där och få tag på allt man önskar sig. Skulle man röra monopolet blir spriten oåtkomlig utom i storstäderna. Är det någon som tror att den begynnande husbehovsbränningen inte kommer att öka lavinartad vid en ”privatisering” av spritförsäljningen?? Jag tror den ökar!

  Vi måste lära av de katastrofer privatiseringar hittills har åstadkommit för landet. SJ, Apoteken, Bilprovningen, Televerket.

  Visst har storstäderna fått ett större utbud och bibehållit prisnivåerna, men detta gäller inte för övriga geografiska områden.
  Tågtrafiken fungerar under all kritik och är inte billig i pris heller. Apoteken har få krav på att upprätthålla säkerheten och även där saknas tillgång på apotek utanför storstäderna.
  Vilka stadsbor vill åka 40 mil för att göra ett obligatoriskt biltest? Det är bilprovningarna i glesbygden som läggs ned som olönsamma.
  När Televerket privatiserades hade Sverige det i särklass bästa telesystemet i världen till relativt låga priser. Politiker som på sin höjd mötte internationell tele i centrum från New York, Paris, London, Los Angeles etc lurades att tro att Sverige låg långt efter i teknik, när t ex min dotter någon mil utanför New York var hänvisad till vevtelefon och manuellt betjänad växel. Det normala för USA vid tiden och fortfarande gäller för stora delar av USA. Idag har fjällräddningen osäkert samband. Totalförsvaret har låg stryktålighet. Reparationsberedskapen är tveksam. Teknik- resp systemsamordningen är så låg att sårbarheter uppstår. Etc!

  Rör INTE Systembolaget, Sveaskog, Vattenfall (m fl), när de nu en gång är etablerade. Privatiseringar är bara ett sätt för lobbybaserade klippare och oligarker att för spotstyvrar komma över miljardvärden av gemensamt investerade skattemedel.

  1. Roland S.
   Har du aldrig någonsin varit utanför Sveriges gränser ?
   I alla städer stora som små,i Europa/USA och Sydamerika kan du handla dina önskade starkvaror i varje kiosk,livsmedelsbutik eller i
   specialbutiker !Skillnaden är att man inte synas in på bara kroppen, för att man önskar några drycker…..I utlandet skrattar man över Sverige inte enbart,p.g.a. av andra dårdrypande historier..Våra Systembolag är och förblir ett stort skämt !

  2. Roland S!
   Instämmer i inlägget, betr. Televerket är jag osäker men när det gäller Vattenfall, Sveaskog,Systembolaget, Apoteket, SJ, bör samhället ha kontrollen men ställa krav på professionellt ledarskap. Vattenfalls styrelse borde sparkats för länge sedan p gr a fullständigt värdelös ledning. Ett företag som borde varit extremt lönsamt går dåligt men där har stolpskottet Maud Olofsson och den förra värdelösa alliansregeringen ett stort ansvar.

 11. När jag var yngre så krökade jag ganska destruktivt och toppade någonstans vid en och en halv sjufemma på en kväll. Numera dricker jag kanske fem öl och en flaska whisky om året. Jag tycker jag har druckit färdigt för länge sedan och vill inte ha mer helt enkelt. Jag dricker mest i medicinskt syfte.

  Någon storkund hos systembolaget har jag iallafall aldrig varit eller kommer att bli.

  Trots att det inte fungerar som förr så tycker jag ändå att det är förnedrande och förmynderi.

  Fast kontinentens ”tvångsdrickande” känns ju inte heller som nåt alternativt så jag antar att systemet blir kvar.

  Politiker och rika vet ju alltid vad som är bäst och eftersom de reser i tjänsten så slipper de ju systemet. Systemet är alltså mest till för fattiga.

  De som saknar omdöme

  Politiker och rika människor vet alltid bäst.

  1. Vi måste alla ta ansvar hur vi dricker. Jag är inte ”rik” men en stor starköl har jag råd med anser jag om jag blir sugen och dricker man ett par stycken blir det inte så mycket pengar. Jag tar alltid innan jag flyger ,sist från Bangkok, för att kunna koppla av, 2 stycken, kostar på flygplatsen c:a 200bath styck ggr 2 =c:a 100kr,
   På Systembolaget får man riktigt bra öl för runt 20kr för en stor stark. Det har alla råd med!
   Moms och skatt som staten får in går förhoppningsvis till något bra!

 12. Det är roligt att se hur folk reagerar.
  Ingen har brytt sig på 100 år, men nu kommer någon med ett påstående och då reagerar folk på en gång.

 13. Har liberalissan inte samma uppfattning om åsiktsmonopolet, där vi är så korkade och omogna att vi inte kan hantera röstningen utan röstar på förbjudna partier som SD….

 14. I min närhet finns det en som driver ett reservsystem. Det är billigt, gott och han har öppet 24/7.

  Alla monopol och all reglering av försäljning är diktatur. Antingen är det farligt och förbjudet (som droger) eller fritt för var och en att sälja.

 15. Det magra utbudet som finns i utlandets butiker är inget för oss. Låt oss värna vårt systembolag.

  1. Du Bilan, du har uppenbarligen aldrig besökt en Getränkemarkt i Tyskland… 🙂
   Sortiment – återkom när du har åldern inne för att handla…

 16. Systemet kan ta sina rövarpriser och förmynderi och stoppa upp där bak. Köper sen 11 år mitt öl, vin och spritbehov i Tyskland till underbara priser. Bara en 3l spritbox betalar rean 2 ggr om.

  1. Systemet är effektivt och billigt. C:a 20 kronor för en flaska brännvin. Det inkluderar tillverkning, transporter, förpackning, löner till personal, hyror, el, marknadsföring osv. Resterande är skatter som staten (vi) beslutat om och det ska man inte beskylla systemet för.

   Har ni förresten sett att MP fick igenom 44 öres höjning på en liter drivmedel från nästa år. Det var det lilla, de har också fått igenom att skatterna på soppa ska indexregleras plus 2 % per år.

   Fundera på vad två procent blir på tio, tjugo och trettio år…

 17. Ett folkslag där 87% av väljarkåren röstar för att vi tar in så många mördare rånare och våldtäktsmän som möjligt har antingen grava psykiska problem och eller alkohol problem.

 18. Låt bolaget etablera sig i Frankrike. Är övertygad om att de kan göra succé där och i andra länder. Plocka in folk från ikea och hm som vet hur en slipsten ska dras.

  1. Sverige ska behålla systemet och det du skriver är inte någon omöjlig tanke MEN strider nog mot de etiska principer som Systembolaget har som grund + EU:s regelverk. Sortimentet är bra på systembolaget och priserna är hyfsade. Vi har en ansvarsfull syn på alkohol i Sverige, det finns ingen anledning att förändra detta. Rör inte Röda Näsan!
   Allinsen sålde ut Apoteket och det var en KATASTROF, det finns tack och lov några statliga butiker kvar och de håller en mycket, mycket högre klass när det kommer till sortiment och kompetent personal.

 19. Håller inte med Pettersson där. Bor i ett mindre samhälle där Systemet las ner på grund av vikande omsättning, tack vara ett nytt stort asylcentrun kommer lokalen att husa Den Syrianska Matbutiken, där jag troligen inte heller kommer vistas nånsin! Tar hellre bilen till Tyskland, stort utbud, trevliga priser och en herlig utflykt som i vanliga fall ger ett överskott på 4-5000 kronor jämnför systempriser, resan betalt!

 20. Alliansen sålde ut det kända varumärket ”Absolut vodka” vilket var dumt eftersom det genererade stora summor till staten vilket bl.a behövs till de som inte kan kontrollera alkoholsuget. Staten kan gott behålla ”Röda Näsan”, om de fortfarande gör det, är osäker om de inte sålde det och försämrade sortimentet precis som de gjorde med Apoteket. Klantarslen var de och förblir de även om nuvarande Röven är ett större!

   1. Jag tycker det, men naturligtvis ger skatter och moms de största intäkterna till staten och det behövs. Tyskland kan jag inte åka till, det är för långt och jag gillar inte folket om jag ska vara ärlig. Systembolaget har ett stort fint utbud till humana priser. Staten borde visa allvar med att de har högre moral och etik än att bara sälja alkohol genom riktade insatser mot Röda Näsans ”skyltdockor” som alltid brukar hänga där det finns ett bolag.
    Min regel är bara alkohol till helgen/max 1 gång i veckan!
    Petterssons Gin och Tonic ser inte dum ut….

  1. Jag är inte så säker på att ”Absolut Vodka” och det övriga sortimentet på Vin & Sprit AB som staten sålde gav så mycket överskott. Hela omsättningen ligger på runt 5 miljarder.

   Det som ger mest är alkoholskatten och momsen, tillsammans 91 % på 40 % sprit. Det betalas av alla som handlar sin sprit i Sverige och det borde bli bra mycket mer än vad Vin & Sprit AB betalar inn i vinst varje år.

   http://petterssonsblogg.se/2010/08/08/skatt-pa-skatten-gor-91-i-total-skatt/

   Jag vet inte varför staten sålde Vin & Sprit. Absolut Vodka var säkert än kassako men Grönstedts konjak och andra kanske inte gav så mycket.

   1. De där varumärkena avlövades Systembolaget/Vin & Sprit AB för att kunna bevisa att försäljningen inom monopolets ram skulle bli olönsam. Nu är Systemet faktiskt ett skickligt lett bolag, så syftet mysslyckades. Dessutom behövde inte Sverige de ”exportinkomster” varumärkena och produktionen skulle ge?????? Nu får vi istället betala dyrt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: