En berättelse från verkligheten

En nära vän frågade om jag inte kunde berätta den här historien och självklart, den är värd att belysa, inte minst p.g.a. den bistra verklighet som råder ute i Sverige.

I kustområdet Södermanland/Östergötland, har man i flera år haft problem med stölder och inbrott. Framför allt är det båtklubbar och sommarstugor som haft påhälsning av ljusskygga individer. Det är ingen hemlighet att många av dessa brott begås av internationella ligor som befinner sig i Sverige under ett antal dagar/veckor och som sedan ganska lättvindigt passerar Europas öppna gränser på sin väg till hemlandet.

Längst med kusten har privatpersoner länge rapporterat om mystiska bilar med utländska registreringsskyltar som sakta rör sig på de smala grusvägar som ofta kännetecknar området. Det är givetvis inget brott att åka omkring på allmänna vägar, oavsett om du kör en svensk eller utlandsregistrerad bil. Brottet om sådant finns, ligger i att många av dessa okända bilar kör omkring med lysena släckta, vilket inte ens är tillåtet under dagtid.

Att brott upptäckts i samband med att okända bilar med släckta lysen setts i trakterna kan självklart vara en tillfällighet…eller så har det en koppling. Jag skulle misstänka att polisen har en del intressanta uppgifter man sitter på och visst önskar man ibland att polismakten fick/vågade lägga ut de fakta man besitter, inte minst som en varning till hederliga och skötsamma medborgare och kanske också som en vädjan om hjälp för att om möjligt kunna identifiera eventuella gärningsmän eller lägga andra vittnesuppgifter.

På senare tid har allt fler bilar med bulgariska registreringsskyltar setts stryka utmed de smala kust- och skogsvägarna. Flera av mina bekanta som bor i trakterna har med egna ögon sett dem och hört grannar som rapporterat om okända bilar som med släckta lysen smyger omkring i de mörka skogarna.

Den bekant som bad mig skriva detta, berättar att en granne till familjen under flera år varit medlem i en internationell uthyrningsportal för fastigheter. Här har utländska turister kunnat hyra en liten stuga under sin vistelse i Sverige. Merparten av dessa har varit vandrare som haft den lilla stugan som utgångspunkt för sina vandringar längs med Sörmlandsleden. Andra har varit fiskare som provat lyckan vid både kusten och närliggande insjöar.

För en tid sedan hyrde några bulgarer stugan under tre veckor. Enligt min bekant sågs de nästan aldrig till och de hade heller aldrig uppgett vad deras syfte med vistelsen var. 6 000 kronor per vecka är vad de hyrande får betala för sitt boende i denna lilla stuga och de 18 000 som hela vistelsen kostade, hade man betalat in i förskott som brukligt är.

En dag när min bekant och hans familj kom hem, stod flera polisbilar på gården där deras granne hyr ut en stuga. Senare visade det sig att polisens närvaro berodde på att bulgarerna ägnat sig åt en ljusskygg verksamhet och använt stugan som tjuvgömma. Här fann man gods som rapporterats stulna i områden nära trakten, men också stöldgods som kunde härledas till orter så långt ned i Sverige som Skåne. Hur polisen kom bulgarerna på spåren vet inte min bekant, men snacket går att de hade åkt omkring i en stulen bil och stoppats i denna och att resten blev en ren bonus för polisen.

Polisen förde med sig stöldgodset, men hade gjort ett hafsjobb. När ägaren till stugan så småningom fick tillträde till boningen, upptäckte han saker som inte stod rätt till. Vid spishärden hade någon skruvat bort två skruvar som höll en lucka på plats och i golvet hade någon uppenbarligen öppnat de inspektionsluckor som finns för att hålla koll på grunden. I dessa gömmor fann ägaren ytterligare gods som polisen helt enkelt missat i sitt letande. Slarv eller ointresse, jag vet inte, men här fanns såväl elektronik, pengar och personliga värdesaker som exempelvis smycken.

Varför ville då min bekant att detta skrivs?

Jo, mycket som en uppmaning till allmänheten att hålla koll på det som sker i området, inte minst om man har sitt hem på landsbygden där polisen sällan syns, där närmsta grannar bor bakom tät skog och där bevakningen på sin höjd kan utgöras av ideella krafter som går nattvandringar vid småbåtshamnarna och allmänna byggnader.

Det kan också finnas skäl att närmare kolla upp vilka man hyr ut till och om nu internationella uthyrningsportaler används av internationella ligor för sin ljusskygga verksamhet, kan det också finnas skäl för polismakten att närmare granska. Vem vet vem man hyr ut till nästa gång?

Det är också värt att belysa hur våra politiker hyllar de öppna gränserna och att de hävdar att människor som söker sig till Sverige är människor som vill jobba och göra rätt för sig. Verkligheten är ofta en annan. Ska dock tilläggas att den övervägande majoriteten av de som hyr via dessa portaler, är hederliga och ärliga människor som vill njuta av det vackra svenska landskapet på ett mer jordnära och billigare sett. Glöm inte det!

4 thoughts on “En berättelse från verkligheten

  1. Här på västkusten har vi numera många samverkansgrupper. Titta in på sidan Polisens Båtsamverkan Västra Götaland. Där står hur man som privatpersoner kan hjälpas åt att försöka hindra stölder av båtmotorer.

  2. Ett tips, dessa vägar ner till båtklubbar är ofta återvändsvägar. Kommer en bil med släckta lysen smygande så lägg ut en spikbräda på vägen. Se till att brädan och spikarna är svartmålade så syns den inte i mörkret. För att vara extra smart låt en svartmålad bräda utan spik ligga där innan.

  3. Ja, vad ska man säga, själv röstade jag NEJ till EU, hade fler gjort det hade vi sluppit mycket SKIT i Sverige!
    En lösning är att det måste bli tillåtet att sätta upp kameror på alla fastigheter, då kan man få stopp på mycket skit och lagföra inbrottstjuvarna. Gissar att polisen tycker att det viktigaste är att ta upp en anmälan!!! MEN det som måste komma i första hand är att ta fast tjuvarna, det har en avskräckande effekt på andra ute i samma syfte.
    Polisen trakasserar bilister med kameraövervakning, det borde vara lika självklart med kameror för att kunna omhänderta kriminella på vägarna som rånar och begår inbrott.

Kommentera