Att vilja spotta någon i ansiktet är inte näthat

YTTRANDEFRIHET. I ett utlåtande riktar Justitieombudsmannen, JO, kraftig kritik mot ledningen för Lunds universitet för att man gett en av sina professorer en reprimand efter att denne hotat spotta en kvinnlig chefredaktör i ansiktet. JO menar att tillsägelsen utgör ett oacceptabelt försök att inskränka professorns yttrandefrihet.

2015-03-17_1023

I juli 2013 proffessorn Erik “Loskan” Svensson till grov verbal attack mot Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist på Twitter. Svensson kallade Carlqvist för vidrig därför att hon föredrog kristendom framför islam och när Carlqvist föreslog en kram för att gjuta olja på vågorna kontrade Svensson med att han alls inte ville kramas men gärna spotta Carlqvist i ansiktet.

-Hos Pettersson blev “Loskan” Svensson eb följetong som kan läsas HÄR.

Svensson kallades efter incidenten upp till dekanen på Lunds universitet som påtalade att det inte var ett uppträdande man fortsättningsvis ville se från någon av sina professorer. Svensson bad också om ursäkt för sitt verbala övertramp.

Någon ansåg att det är i sin ordning att näthata kvinnliga journalister med fel åsikter och anmälde saken till Justitieombudsmannen och menade att det var att inskränka Svenssons yttrandefrihet att kräva att han inte kastade verbala spottloskor omkring sig i sociala medier.

JO Hans Ragnemalm ger nu anmälaren rätt. Justitieombudsmannen riktar i ett utlåtande allvarlig kritik mot den dekan på universitetet som kritiserade professor Svenssons Twitter-inlägg. ”Det har funnits en uppenbar risk för att universitetsanställda kan ha uppfattat uttalanden som att det råder en mer begränsad yttrandefrihet för dem än för medborgarna i övrigt. Det är givetvis allvarligt och riskerar att leda till att de anställda inte vågar ge uttryck för sina åsikter”, skriver JO.

JO:s uttalande kan rimligen inte tolkas på annat sätt än att det med hänvisning till yttrandefriheten måste vara fritt fram för offentligt anställda med höga befattningar att uttrycka åsikten att man vill spotta kvinnliga journalister i ansiktet men inte förenligt med yttrandefriheten att kritisera en sådan åsikt.

-Pettersson blir lite glad över detta, i mina mellanhavaden med Tahir Mujtaba, så vill Tahir att jag ska stå till svars för kommentarerna till inläggen och att dessa plockas bort. Jag har inte lyssnat på det örat ännu så vi får se vad domaren vid Nyköpings Tingsrätt säger men en “blöjskalle” kan knappast vara värre än en “spottloska”…

Umeåbo åtalas på urdo    Beslutet från JO    Erik-Svenssons yttrande   Academic Rights Watch

2015-03-17_1040

16 thoughts on “Att vilja spotta någon i ansiktet är inte näthat

 1. Vår statsminister blir illamående när han hör Mattias Karlsson citera Palme. Men vart han skulle lägga den pizzan har han inte specifiserat. (Om han blir illamående för att han inte tål Palmecitat eller om det är för att Mattias citerar framgår inte av sjukdomstillståndet)

 2. Vår högste polichef vill spy på en riksdagsman och ordförande för Sveriges tredje största och enda opositionsparti. Det är ohyfsade drullar som dräller omkring i vårt nya Sverige.

 3. Då är det bara att tanka vatten, för att fylla på vätskenivån i kroppen, så man kan spotta rejält utan att bli för torr i mun. Många som är värda en loska!

 4. ….. Med andra ord om jag skriver att jag ska kissa i JO beslutsfattare rakt i ansiktet när jag får chansen …då är det inget brott …. Vad säger Löfven om lite golden shower rätt i nyllet? Är det ok det också? Sverige är ett sjuk land.

 5. Så man ska inte kunna kräva lite mera hyfs av en
  professor, ett yrke som i vart fall förr hade en ganska
  hög status?.Om Ingrid Carlkvist någon gång träffar på
  denne sorgliga figur, så hoppas jag att hon delar ut
  en riktig gammaldags bakvänd gubbalusing , för om
  en Professor inte har mer förstånd, så behöver inte
  heller allmänheten ha det!

  • Du Tony,Professor var för en välutbildad och kunnig
   person men numera är professor synonym för idiot.

 6. Jag har några viktiga frågor om den som måste ha tolk på urdo i Sverige, varför är han i Sverige, hur länge har han varit i landet, med vilket arbete försörjer han sig i landet, vem betalar hans tolk / advokatkostnader och vem har gett honom rätt att profitera på svenska skattebetalare ?

 7. Tahir Mujtaba bäddar för att i framtiden även kallas för ”väderkvarnen”, om han genom hot ska försöka få bort det sedan årtionden vedertagna uttrycket diaperhead från Internet.

  Diaper head, (Sv. Blöjskalle):
  ”Slang for a person of Middle Eastern Descent. Refers to the turbin that some wear.”
  ”A name for someone of Middle-Eastern descent. Probably the most common usage is in reference to Selami bin Hiden (Osama bin Laden) and other muslims. Especially given the circumstances in Iraq, a diaper head is not a good thing to be.”

  Men det kanske är tryggare för Sveriges kvinnor att han förklarar krig mot de Svensk- och Engelsktalande i världen (över 1 miljard människor), eftersom det borde ge honom mindre tid till att trakassera Svenska kvinnor, och då speciellt kvinnorna i Umeå?

 8. Vi leveri ett Kalle Anka rike, där alla åsikter och allthatsom ligger till vänster om den politiska mitten är gott. Vid 1988 års valrörels sa Sten Andersson att Bengt Westerberg hade en felprogramerad hjärna. Hade Ulf Adelsson sagt nått liknande om Andersson hade det blivit ett djäkla bråk.

 9. “Medborgarna i övrigt” har härmed fått klartecken att näthata, inte minst kvinnor. Jag är nu ingen pöbel som professorn så jag skulle aldrig få för mig att vilja spotta på någon, men det är enligt JO ok för andra medborgare att vilja spotta på t.ex. Åsa Romson, Soraya (romen i Fi) och Mona Sahlin och uttrycka det. Det är inte hat ska vi komma ihåg.

  • Alias Varg, nähä men spottloskor dräller det av på denna blogg, men det ignorerar ni.

   • Och problemet med det är? Nu har vi ju fått svart på vitt att det inte är nåt hat att vilja spotta på folk. Du själv har ju ignorerat professorns spottande här, har inte fördömt det på nåt sätt vad jag sett. Så du skiljer dig inte mycket från oss.

 10. Vad skulle hända om jag ville spotta JO.i ansiktet?Är det OK?
  Eller kommer den dubbla måttstocken fram igen?

Kommentera