Stäng

Behövs kvotering?

I detta allt märkligare land har vi nu begåvats med en feministisk regering som har dille på att kvotera in kvinnor överallt.

Att kvotera in någon p.g.a. dennes kön, istället för att personen ifråga ges möjligheten p.g.a. sin egen förmåga, är väl direkt att nedvärdera personer? Jag är starkt emot feminism, men står bakom jämlikhet varje dag i veckan, varje timme på dygnet och framför allt är jag emot kvotering i alla dess former.

Jag tror att kvinnor är fullt kapabla själva, utan att de ges en nedvärderande hjälp för att nå sitt och regeringens mål. Den här amerikanska kvinnan visar att kvinnor kan, ibland bättre än män, bara viljan att kunna finns. Förutom att hon har svart bälte i karate, har hon också tagit flygcertifikat. Låter detta inte särskilt märkvärdigt, betänk då att hon föddes utan armar.

Källa: AOL

13 reaktioner på “Behövs kvotering?

 1. Jag väntar fortfarande på svar om exakt vad ”mångfaldiga” personer har att tillföra i styrelser och för företagets bästa. Vad föreställer man sig att de ska bidra med?

 2. Varken kvotering eller särlagstiftning bör tillämpas men vi är tyvärr redan i detta träsk. Att kvotera invandrare är verklig rasism eftersom de inte tillmäts egna förmågor eller kvalifikationer för att kunna konkurrera.

  Axel Oxenstierna formulerade redan 1634 riktlinjerna för tillsättning av offentliga ämbeten: ”Man måste i distributionen av alle kall och officier se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller frändskap…”

  I svensk offentlig verksamhet och allt sedan rikskanslerns dagar, har kriteriet för tillsättande av tjänster varit ”förtjänst och skicklighet” vilket även finns reglerat i 11 kap §9 i Regeringsformen. Där är etnicitet, kön eller annat fullständigt ovidkommande. Så bör det förbli men dessa lagfästa kriterier har alltmer kommit att ersättas av en mängd flumkriterier. Detta är mer än övertydligt i skolans värld och vanligt förekommande inom offentlig verksamhet men än värre, inom högre utbildning och forskning.

 3. Jag är också tvivlande om kvotering är nödvändigt. Men man kan ändå förstå motiven bakom.
  Flera västländer har infört kvotering, bland annat till bolagsstyrelser.

 4. Det verkar gå trögt med kvinnlig representation i börsföretagens styrelser så snart börjar jag fundera på kvotering som i Norge. Det är nog inte bristen på kompetens det gäller (som en del bolagsrävar hävdar) eftersom kvinnor i Sverige har högre utbildning än männen.

  Men när nyheterna i går tog upp bristen på chefer i bl a Apoteksbolaget som innebär mångfald. De ska vara utomeuropeiska också!!!??? Det duger inte med en norsk eller en tysk. Här kan man undra om man inte vill nedprioritera kompetens? Public service är ett bra exempel på detta.

  Undrar hur många MENA-länder som infört kvotering av skandinaver på ledande positioner?

 5. Mycket bra Stefan K.

  Delar din åsikt i denna fråga, alla veckans dagar.

  Att göra skillnad på kön, genom kvotering, är i allra högsta grad att kränka på riktigt.

 6. För mig är det enkelt. Om en kvinna nekas jobb pga att hon är kvinna är det diskriminering. Likaså gäller för en man i samma situation. Sådant måste stävjas. Men kvotering är förnedrande och lyfter inte alls fram kvinnors kunskap utan befäster synen på kvinnan som ett offer.

  1. En liten rättelse i det jag skrev, Det befäster synen på kvinnor som oförmögna att på egen hand ta sig in på arbetsmarknaden.

 7. I dagens Aftonlögnen ojar sig Ojsan Cantarell,eller vad fan det
  nu är han heter över att flera kommuner säger nej till att
  använda personer med slöja i hemtjänsten, och talar om
  att det borde vara ett fall för diskriminerings ombudsmannen.
  Men då glömmer nog OJSAN att det är ju även en tredje part
  inblandad nämligen vårdtagaren? Och om denne säger nej
  till att ha en person med slöja, ska man då tvinga detta på
  denne ändå eller hur men ojsan?

 8. Kvotering vilket trist och nedvärderande ord ….varför inte låta den bäst lämpade få chansen,
  tror nog att det är därför vi inte behöver ”uppfinna hjulet” idag.

 9. Jag bryter nog mot partilinjen i det här fallet.

  Kvinnan skall tillbaka till spisen!

  1. Alltså: “Kinder, Küche, Kirche” eller motsvarande ”Barefoot and pregnant”

 10. Jag vet inte vilket kön Stefan Löfven har, men nog
  verkar han vara inkvoterad med alla dom märkliga
  beslut han har tagit på denna korta tid?

 11. I många länders militär hade man kvinnliga officerare redan på 70-talet. Jag vill minnas att jag såg kvinnliga officerare ”förhatliga” länder som Israel och USA redan då. I den inbillade världsfeminismens högborg, Stockholm, dröjde det till…. år 2000?

  Ps – när twittrar någon feminist om att Stureplan måste byta namn till något mera kvinnligt. Och när twittrar någon man att Sveavägen ska byta namn till något mera manligt?

  Namn på städer är också manliga… Karlstad, Göteborg… och naturligt vis är det ett mansnamn som är det vanligaste i svenska städer. Nämligen ”Bo”.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: