Pizzabagaren rökte i köket och förfalskade smileys

LIVSMEDEL. Under en livsmedelskontroll på Lucas Pizza i Hvalsø i Danmark, satt en pizzabagare och rökte i köket. Han tog sin tid att röka färdigt under några minuter innan han på kontrollantens begäran fimpade sin cigarett i en överfullaskkopp på produktionsbordet, precis intill pizzadegen.

2015-02-24_1242_001

Pizzabagaren såg inga problem med det. – Vi gör inte mat nu, var hans svar.

Men tobak i livsmedel är förbjudet, säger Martin Björk Hansen, chef för Livsmedelsverket. – Eftersom det finns en risk för att maten blir förorenad av skadliga partiklar eller med cigarettfimpar och aska, säger han.

Livsmedelskontrollen för tre månader sedan visade också att personalen rökte i köket. Så pizzapolisen beslöt att göra ett nytt besök eftersom verksamheten var polisanmält för att inte ha hängt upp inspektionsrapporten.

Lucas Pizza har fått fyra sura smileys i rad, men i stället brutit mot lagen genom att hänga upp en jublande smiley och en förfalskad revisionsrapport.

2015-02-24_1240

Lucas Pizza är långt ifrån den enda som röker i lokalerna. Regelbundet hittar livsmedelsinspektörer kök fulla med tobaks dimmor och överfulla askkoppar.

30 gånger under 2013 och 2014 har kunder vänt sig vänt sig till livsmedelskontrollen med klagomål om rök i lokalerna och tre gånger har kunder klagat över upptäckta cigarettfimpar i pizzor.

Inspektör Martin Björk Hansen, tillägger att det också finns ett krav på att tvätta händerna efter att man varit ute och rökt. Men handfatet i köket på Lucas Pizza var fyllt med sallad och så fanns det ingen tvål vid handfatet.

– Vi använder inte så mycket tvål, men tvätta händerna ofta, var svaret till livsmedelskontrollanterna.

Varför röker i köket trots att det är olagligt och kan förorena livsmedel?

– Om du inte lagar mat, är det okej att röka. I själva verket fanns det plast över degen.

Varför har ni inte hängt upp inspektionsresultatet med sura smileys?

– Jag vet inte. Vi köper nästan färska produkter varje dag. Det är det viktigaste.

Enligt en granskning i januari pizzeria svarade: ”Vi hänger inte upp det, eftersom det är en arg smiley.”

Varför har du fått fyra sura smileys?

-Det kommer en ny ägare i helgen. Det är inte så bra för affärerna.

Pettersson konstaterar att i Danmark verkar livsmedelskontrollanterna ha tid med att besöka affärsidkare medan de i Sverige fyller i statistik, och inte blir resultaten av de fåtaliga kontrollerna offentliga, fast våra pizzabagare fuskar nog inte…

2015-02-24_1242

Ekstra Bladet

Om Smileys

4 thoughts on “Pizzabagaren rökte i köket och förfalskade smileys

  1. Kontrollanterna besöker svenskägda restauranger ofta, har bekanta som driver restaurang och hotellverksamhet de är minutiösa med sitt kök och det är verkligen exemplariskt skött, hela verksamheten är fantastiskt skött. Där klagas det ändå för kontrollanterna vågar att klaga på svenskar.

  2. En fimp i pizzan på min favvo-pizzeria (och även andra) skapar på sikt konkurs (om inga andra inkomster finns …)!
    Å andra sidan genuint svenskt – det är väl eftergivenhet? Myndighet eller inte – personer som är konflikträdda genomsyrar/tolkar i sin känsloriktning.
    Ämbetsmannaansvaret saknas grundligen!

  3. I Sverige litar man på alla. Det är så det svenska samhället fungera-de.
    Självkontroll. Blankett ”röker ni i beredningsrummet”… ”tvättar ni händerna när ni varit på toa”… de som ev. fyller i blanketten och sänder in den – ja vad tror ni de svarar`? Jag har inte sett livsmedelskontroller med detta, men väl andra områden där man själv ska ange om man bryter mot lagen.

Lämna ett svar till Mary Agnes Avbryt svar