Ivar Arpi: Gärna mångfald men ingen höger

MÅNGFALD. Att P3 är vänstervridet har länge varit en självklar sanning. Något så självklart att det blir löjligt att säga det högt. Som att ifrågasätta gravitationen. Några kontroverser under supervalåret 2014 har dock gjort att diskussionen om hur SR förhåller sig till sitt public service-uppdrag blivit aktuell igen.

Poeten Athena Farrokhzads sommarprat där hon bland annat förespråkade en kommunistisk revolution, vilket fick den moderata riksdagsmannen Gunnar Axén att kasta ut sin tv för att ”slippa finansiera eländet.” Och P3-profilen Kakan Hermanssons utspel om att ”All Cops Are Bastards” under kravallerna i Stockholm i höstas är ett annat exempel.

I praktiken har det ofta betytt att vänstern tillåtits mer svängrum där. Den mångfald man eftersträvar ska täcka in allt. Utom högerpersoner.

Ivar Arpi skriver i Neo om det extremt vänstervridna Sveriges Radio och P3 i synnerhet, som förvandlats från en folklig kanal med humor och musik riktad till alla, till en vänstermegafon där allas åsikter är varandras karbonkopior.

”Sveriges Radio är opartiskt. Vi tar inte ställning utan strävar efter att ge publiken en bred, mångsidig och nyanserad bild samtidigt som vi värnar det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde. Opartiskheten är grunden för vår trovärdighet. Kravet på opartiskhet gäller även externa medarbetare, frilansar och projektanställda som medverkar i våra program”.

Så skriver Sveriges Radio om opartiskhet på sin webbplats. Det är Myndigheten för radio och tv – tidigare Granskningsnämnden – som ska se till att public service-bolagen tillämpar riktlinjerna för opartiskhet. Där granskar man enskilda fall.

Här, i neutralitetens högborg, får vänsterblocket sammanlagt 82 procent. Journalistkåren befinner sig långt till vänster om allmänheten. I synnerhet Moderaterna och Sverigedemokraterna är underrepresenterade.

Läs hela artikeln på Magasinet Neo

8 thoughts on “Ivar Arpi: Gärna mångfald men ingen höger

 1. Det är klart att det inte är kul, att så många har andra idéer än en själv .Men var och en bestämmer ju över sin åsikt. Rätt som det är, så är radion högervriden. Det skiftar.

 2. Att lyssna på SR är en studie i ”samhällsutveckling” men inte av det uppbyggeliga slaget. Programmet Tankar för dagen som jag förr i världen lyssnade på med glädje har, i synnerhet under valtider, blivit en megafon för mångfald, tiggare, allas lika värde mm. En person man dock fortfarande kan lyssna till är Annica Borg. Hoppas hon fortsätter att hålla fanan högt och inte kryper till korset för alla direktiv om innehåll, upplägg, underförstått budskap som jag antar kommer från programledningen.
  Botten nås i P1 av Täppas Fogelberg och Alexandra Pascalidou, särskilt i Ring P1.
  Fredagens sändning(20150220) var riktigt roande där AP fick inlägg från personer från Iran och Mellanöstern och som talade klarspråk om islam, dess kultur och dess följder. AP, som enligt min mening både är jobbig att lyssna på (konstiga betoningar och ett sätt att reagera på vad folk säger som verkar synnerligen aningslöst och liknar en blondinbimbos)blev ordenligt intrasslad och hade svårt att förhålla sig neutral. Närmast patetiskt när hon försöker parera enligt principen ”alla är lika goda kålsupare”. Mordet på parkeringsplatsen i USA togs upp som ett hatbrott mot muhammedaner och gjort av en kristen, vit, medelålders man när någon majlade in att mannen ifråga var uttalad ATEIST. PA räddade ansiktet genom att påpeka att mannen ändå vuxit upp i ett kristet land och gått i skolor med kristna värderingar!
  Att denna dam tillåts få så mycket utrymme i SR säger mycket om nivån på inrättningen.

 3. Om ett vanligt företag ljuger och fabulerar om vad man
  har att erbjuda sina kunder, och detta inte stämmer
  med verkligheten så blir det företaget dragit inför
  konsumentombudsmannen, och tvingas och göra
  rätt.
  Men ett public service företag som ska (borde) vara
  neutrala i sin rapportering till folket kan tydligen ostört
  föra folket bakom ljuset utan att myndigheterna
  reagerar. Att SVT är ett kommunistnäste som borde
  rökas ut kan väl inte någon normal person förneka
  med ett uns av trovärdighet.
  Sen är det för djävligt när Svenska folket i val gett
  detta skitparti endast 5 %, att detta lilla parti ska få
  dominera åsiktsflödet, Sverige är idag precis lika
  illa i informationsflödet som dom gamla kommunistländerna!

 4. Läste artikeln i går, och fann det lustigt att det SR ser som bra anställningsmaterial är orsaken till att jag slutade lyssna på P3 eller SR ö.h.t.

  Finns det någon svensk kvar på P3 som är heterosexuell?

Kommentera