Genetisk nordisk bakgrund


SVT tycker att det är skillnad på folk och folk. Försäljningen av laktosfria produkter fortsätter att öka. Och det är inte bara laktosintoleranta som köper produkterna. Men en dålig mage kan också vara tecken på andra åkommor.

För tio år sedan var laktosfri mjölk, fil och yoghurt en ovanlig syn i svenska i livsmedelsbutiker. Men för varje år som går ökar försäljningen av laktosfritt, i år med 14 procent, enligt siffror från analysföretaget Nielsen.

– Matproduktionen i Sverige är väldigt styrd av vad konsumenterna vill ha. Det är när konsumenterna har börjat efterfråga laktosfritt som utbudet har ökat, säger Marie Söderqvist, vd på organisationen Livsmedelsföretagen.

Det dignande utbudet luras lite, för Sverige är ett av de länder i världen med lägst andel laktosintoleranta. Enligt Mari Thörn, som är specialist på mag-tarmsjukdomar, har bara 3-5 procent av de som har genetiskt nordisk bakgrund laktosintolerans. I stora delar av Asien och Afrika är mellan 70 och 90 procent laktosintoleranta. För den som ger sig själv diagnosen laktosintolerant kan det finnas risker.

-Pettersson konstaterar att tydligen är våra magar och tarmar olika genetisk, kan det finnas något annat som också är olika…undrar om PK-journalisterna kommer att anklaga SVT för rasism, visst ja, de är ju de som är PK…


3 responses to “Genetisk nordisk bakgrund

 • Susanne

  Det är bara i Sverige som en vuxen man diar ett annat djur; vikingarna är ok

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Hörde också det larviga uttrycket. Hur ser det ut i övriga nordiska länder? Och hur är laktosintoleransen bland samer. Vad är det för skillnad i laktoshalten mellan komjölk och renmjölk? Mycket intressanta frågor tycker jag som etniskt svensk sedan 1400-talet.

  Gilla

  • v.F.

   Getmjölk har mig veterligen låg eller ingen laktosinnehåll, förmodligen renmjölk också, men man kan kolla upp det.

   Vad gäller komjölken, då skadar homogeniserad mjölk oss, inte laktos i första hand.

   ”Vi dricker långt ifrån den mjölk som kommer ur kons spenar. Innan den hamnar i vårt glas har den pastöriserats, separerats, homogeniserats, standardiserats och vitaminiserats.

   Samtidigt har den tappat en del av sin smak, sina näringsämnen och sina enzymer som förstörs vid pastöriseringen. Enzymer som exempelvis laktas som bryter ner laktos, det som allt fler blir intoleranta mot.”

   ”Forskningen har visat att den så vanliga förhårdningen av artärerna –som vållar fler dödsfall per år än cancer – har ett direkt samband med bruket av homogeniserad mjölk.

   Forskningsresultaten har publicerats och tycks vara mycket väl underbyggda.

   Men de medicinska myndigheterna förefaller tämligen ointresserade av att öppet och utan omsvep informera allmänheten om dessa uppseendeväckande rön.”

   http://nationellyttrandefrihet.wordpress.com/2014/12/19/homogeniserad-mjolk-och-sjukdomar/

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: