Vad var egentligen problemet?

INRIKES. Johan Hakelius skriver om den gångna månadens regeringskris på Aftonbladet. Han menar att krisrubriker och undergångsstämning har varit kraftigt överdrivna och att Sverige antagligen hade klarat sig i vilket fall.

”Det jag aldrig förstod var exakt vad folk var bekymrade över. Vi hade en budget. Vi hade en regering. Den fick visserligen slipa bort miljöpartiets stolligaste önskemål, men den var knappast handlingsförlamad. Försvar, skatter, skola: det fanns alla möjligheter till sansade kompromisser. Vi var inte på väg mot Grekland, Italien eller ens USA. Vad var egentligen problemet, undantaget att några partiledare tjurade?”, skriver Hakelius bland annat.

  •  Uppgörelsen ett nederlag för demokratin

Tunga företrädare för både höger- och vänsterblocket anklagar regeringens och Alliansens blocköverskridande överenskommelse för att vara odemokratisk, rapporterar SVT.

Förre moderate försvarsministern Mikael Odenberg menar att väsentlig makt nu flyttas från det folkvalda parlamentet till regeringen, på ett sätt som strider mot parlamentarismens grundprinciper.

– Det är ett nederlag för demokratin, säger han till SVT och fortsätter: – Här träffar man en överenskommelse där oppositioner ”loggar ut” i tre och ett halvt år. Oppositionen kapitulerar och man gör det dessutom villkorslöst, när man lovar släppa igenom vilka förslag som helst.

Även Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson är kritisk. – Här finns ett stort demokratiskt problem. Man kringgår i själva verket de vanliga demokratiska spelreglerna där majoriteten i riksdagen och de valda församlingarna skall styra. I de flesta andra demokratiska länder skulle det inte vara möjligt att göra på det sättet.

  • Riv upp överenskommelsen

Alliansen bidrar till att cementera bilden av SD som det enda oppositionspartiet – och S som det statsbärande partiet. Det skriver Fria Moderata Studentförbundets Alexandra Ivanov och Johan Ridenfeldt på SvD Brännpunkt, och kräver att Alliansen river upp Decemberöverenskommelsen.

De skräder inte orden i debattinlägget och anklagar även Alliansen för att vara medskyldiga till att införa en ny, odemokratisk ordning ”där en minoritet kan vinna stöd för sina förslag per automatik, oavsett hur svag den är och oavsett den konkreta innebörden av dess förslag. Där oppositionen lägger sig platt och spelar död – samtidigt som ett främlingsfientligt populistiskt ytterkantsparti utan reell politik (annat än ”allt åt alla, men inget åt invandrarna”) ges utrymme att rycka åt sig oppositionens mantel.”

2 thoughts on “Vad var egentligen problemet?

  1. Det är väl inte så konstigt att det har gått åt helsefyr med Sverige. Det är ett land som består av 13% rasister,nazister,facister och främlingsfientliga och till 87% IDIOTER.

  2. Egentligen har vi i praktiken haft minoritetsstyre länge,
    eftersom regeringarna har rättat in sig efter den högljudda
    men lilla gap vänstern, som har förstört mötesfriheten
    misshandlat deltagare, utan att myndigheterna lotsas om
    det, vi har sen den vänstervridna Media kåren, där
    samtliga verkar till att befinna sig vänster om Jonas Sjöstedt
    som hjälpt till att stötta dessa ligister när dom saboterat
    allt som den Sverigevänliga sidan står för.
    Vi ska ha klart för oss att hela den samlade vänstersidan
    inklusive Miljötalibanerna på sin höjd representerar
    bara tio procent av väljarkåren men dom befinner sig på alla
    ledande poster i samhället!

Kommentera