Amnesty – De rika Gulfländerna måste hjälpa till

FLYKTINGAR. Rika länder har hittills tagit emot ett ”ynkligt” litet antal av de miljoner som flytt från kriget i Syrien. Det skriver Amnesty International i en kritisk rapport.

Rättighetsgruppen uppger i rapporten att kring 3,8 miljoner flyktingar från Syrien nu lever i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. Samtidigt har resten av världen tagit emot 1,7 procent av de som flytt kriget.

Sherif Elsayed-Ali, Amnesty Internationals chef för flyktingars och migranters rättigheter, anser att obalansen är ”verkligt chockerande”.

– De som har ekonomiska resurser att göra så, måste spela en större roll.

Inom EU är det i princip bara Tyskland och Sverige som har tagit ansvar för katastrofen, enligt Amnesty – de övriga länderna har tagit emot ytterst få flyktingar.

Länder som till exempel Kina, Ryssland och flera av de rika Gulfstaterna har inte gett asyl åt en enda av flyktingarna från Syrien.

– Gulfländerna har ju liksom både religion och språket, och har dessutom en ekonomi som gör att de borde kunna ta emot många många fler. Men sedan måste världen dela på det här ansvaret. EU-länderna måste ta ett mycket, mycket större ansvar än vad man gjort i dag, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

-Pettersson har många gånger sagt att flyktingarna inte borde ge sig ut på Medelhavet och flytta norrut. De borde i stället ta bussen söderut till Saudiarabien och de andra rika oljeländerna.

Sverige borde inte ge permanenta uppehållstillstånd, det lockar bara till äventyrligheter och vi borde absolut inte ta 10 miljarder från biståndet för att använda på Migrationsverket och Bert Karlssons asylimperium när pengarna gör mycket mer nytta i flyktinglägren i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

2014-12-05_0813

SR

2 thoughts on “Amnesty – De rika Gulfländerna måste hjälpa till

  1. Jag tycker att Saudi och Qatar har gjort mer än nog. De miljarder dollar de satsat på IS kunde försörjt flyktingar i flera år.

  2. Man undrar…. när jag ser mina nya ”grannar” (de bor flera hus ned på gatan…) huttra hålögt i den mörka dystra kalla råa decembermorgonen i en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner undrar man vad som driver dem till vårt klimat och inte till den sandglänsande värmen i extremt förmögna länder..

Kommentera