Pettersson frikänd

YTTRANDEFRIHET/JOURNALISTIK. Den 20 november skrev vi om att Pettersson varit på rättegång åtalad för brott mot personuppgiftslagen – PUL. Idag, klockan 14 kom domen. Pettersson är frikänd.

Här påstår SN att vår blogg ÄR rasistisk trots att jag blev frikänd för andra gången. Undrar om inte det kan ligga till grund för en förtalsanmälan.
Här påstår SN att vår blogg ÄR rasistisk trots att jag blev frikänd för andra gången. Undrar om inte det kan ligga till grund för en förtalsanmälan.

Pettersson har gjort gällande att behandlingen av personuppgifterna har omfattats av journalistiska ändamål. En sådan invändning ska godtas och frikännande dom meddelas, om det inte av omständigheterna framgår att invändningen är så osannolik att den kan lämnas utan avseende eller åklagaren har motbevisat den.

Med journalistiska ändamål avses att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Undantaget för journalistiska ändamål  avser inte enbart etablerade media utan även privatpersoner. (Jfr Högsta domstolensdom NJA 2001 s. 409.)

Med hänsyn till det syfte som angetts på bloggens hemsida måste denna anses ha ett i lagens mening journalistiskt ändamål. Att en webbsida har ett journalistiskt ändamål utesluter emellertid inte att det där kan förekomma uppgifter som inte kan anses ha ett journalistiskt ändamål.

Åklagaren har anfört att syftet med behandlingen av personuppgifterna var att kränka och att behandlingen inte skedde ”uteslutande för journalistiska ändamål”.

Att uppgifter är kränkande utesluter inte att undantaget för journalistiska ändamål är tillämpligt; trots att syftet – vid sidan av journalistiska ändamål – är att angripa någons goda namn och rykte, kan publiceringen anses ha skett ”uteslutande för journalistiska ändamål” i den mening detta uttryck har i PuL (jfr NJA 2001 s. 409).

Högsta domstolen framhöll i det angivna avgörandet att det ändå inte står fritt att för journalistiska ändamål lämna uppgifter av det aktuella slaget; det kan vara straffbart som förtal.

Mot denna bakgrund och med hänsyn till det uppgivna syftet med publiceringen på bloggen, är tingsrättens slutsats att invändningen om att behandlingen av personuppgifterna skedde för ”uteslutande journalistiska ändamål” inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende; inte heller har åklagaren motbevisat den.

Åtalet för brott mot personuppgiftslagen ska ogillas. Gärningsbeskrivningen täcker inte förtal; frågan om uppgiftslämnandet utgjorde förtal ska inte prövas.

Det finns dock möjlighet att överklaga till den 29 december 2014.

Umeå tingsrätt dömde:

 • Tahir Mujtaba, född 1982. Medborgare i Pakistan. Tolkbehov på urdu. För Ofredande och Sexuellt ofredande till Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse hade valts skulle 1 månad dömts ut. Övervakningen ska pågå till 2015-10-02.
 • Tahir Mujtaba ska utge skadestånd till de fyra kvinnorna med sammanlagt 22 000 kr.
 • Mål nr B 2635-13
 • INGEN UTVISNING

Tahir satt även i rätten och blåljög, påstod att han hade överklagat. Hovrätten fastställde dock domen redan 2014-08-01 och den låg fast så när på att han frikändes i det ena fallet men dömdes i tre fall. HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND DOM B 374-14

-Pettersson hittade bildkollaget nedan på Exponerat och undrar om någon förstår varför Tahir Mujtaba känner sig uttittad…

TIDIGARE 2014-11-20. Pettersson på rättegång

YTTRANDEFRIHET/JOURNALISTIK. Idag har Pettersson varit på Nyköpings Tingsrätt,

 1. Jag bestred naturligtvis åtalet och hävdade att uppgifterna om Tahir Mujtaba inte var kränkande utan offentliga uppgifter.
 2. Det skulle strida mot yttrandefriheten i grundlagen att döma mig.
 3. Det skulle även strida mot Europakonventionen om yttrandefrihet att döma mig.
 4. Uppgifterna i bloggen är skrivna för journalistiska ändamål.

Tahir Mujtaba som var med på videolänk och talade genom tolk kände sig väldigt kränk och hade blivit tvungen att flytta och det var bloggens fel enligt honom. Han påstod att han blivit kallat islamist och utsatt för rasistiska uttalanden. Tahir sa även att han kände sig uttittad på gatorna i Umeå och det var bloggens fel. Att de fyra kvinnorna som han antastat och dömts för bor i Umeå och kanske kan ha berättat för vänner och bekanta föresvävade honom tydligen inte. Mujtaba tyckte även att jag, även om han inte kunde säga att jag sagt eller påstådd något rasistisk, skulle stå till svars. För den som sprider hat måste lära sig en läxa.

För övrigt var lokaltidningen på plats med kriminalreportern Roger Sundberg, jag nävhälsade på honom och tackade för det fina besöket. Ni kan läsa det vinklade reportage på SN.se . Tyvärr gillar inte Södermanlands Nyheter yttrande och åsiktsfrihet så det går inte att kommentera.

Nu ska ni inte vara förargade på reportern, rubriken och tonen i artikeln har Husse Chefredaktör bestämt.
Nu ska ni inte vara förargade på reportern, rubriken och tonen i artikeln har Husse Chefredaktör bestämt. För övrigt ställde reportern inga frågor till mig eller till min advokat men det är väl inte journalistiskt att höra båda parter. För övrigt lika bra det för SN förvanskar ändå vad man säger.

Rättegången gick bra, men bara en timma var avsatt vilket ställde till problem för åklagaren och tolken. Rättegången tog 2,5 timmar.

Min advokat Hans Sundberg skötte sig bra och hade förberett sig väl. Åklagaren tyckte jag ska dömas för att ha pekat ut en enskild och att bloggen inte hade ett journalistiskt syfte.

Tahir började på slutet även undra om sitt skadestånd som han krävt i polisförhör men inte framfört till rätten. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa om Tahir går vidare med saken. Rätten tog inte upp det, men Tahir begärde tidigare 30 000 kronor för att han känner sig kränkt medan de fyra kvinnor han antastat och dömts för fick 22 000 – tillsammans. Tahir har överklagat. Bilden från Tahirs Facebook får ligga kvar om inte annat så för att varna andra kvinnor.

Sedan kan man naturligtvis undra hur Tahir tänker när han tycker att Petterssons sprider hat som berättar vad han gjort…

Domen i målet meddelas den 4 december.

TIDIGARE 2014-06-18 Petterssons polisanmäld igen

Idag har Pettersson förhörts av två trevliga poliser på Nyköpings polisstation. Anledningen var ett eventuellt brott mot personuppgiftslagen, PUL, och en anmälan om detta som lämnats in i Umeå. Bakgrunden är att tidningen Västerbottenskuriren hade en artikel om en 31-årig man som de kallade Umeåbo som åtalats misstänkt för att ha antastat och ofredat fyra kvinnor under september 2013.

Efter kontroll med Umeå Tingsrätt visade det sig att ”Umeåbon” var pakistansk medborgare och behövde tolkhjälp på språket urdu. Med andra ord så försökte Västerbottenskuriren vilseföra allmänheten och misstänkliggöra alla 31-åriga män i Umeå.

Nåväl, i första inlägget på bloggen stod det att ”Umeåbon” var Tahir Mujtaba från Pakistan som var den skyldige och han dömdes sedan till skyddstillsyn för ofredande och sexuellt ofredande. Dessutom ska han betala skadestånd till tjejerna med sammanlagt 22 000 kronor och 500 kronor till brottsskadefonden. Advokatkostnaden hamnade på 35 689 kronor men den kostnaden hamnar på staten.

-Pettersson inser att personuppgifter inte bör spridas hur som helst men det finns undantag  för journalistiska ändamål. Med journalistiska ändamål menas ”att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten”. Betydelsen får anses väldigt vidsträckt och omfattar inte enbart en journalists yrkesutövning, utan vem som helst som har ett genuint journalistiskt ändamål enligt definitionen ovan omfattas av undantaget. Detta kommer till uttryck i bland annat det så kallade Ramsbrofallet där en person lagt ut personuppgifter på Internet. Detta ansågs inte strida mot PUL med hänvisning att det föll in under journalistiskt ändamål.

”att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten” bör gälla Petterssons blogg, eller vad tycker ni?

Vi får hoppas att denna utredning hamnar på samma ställe som den förra polisanmälan. Läs HÄR.

TIDIGARE 2013-12-02.  Umeåbo åtalas på urdu

Den 31-årige Umeåbo, som misstänks för en del av de ofredanden som skett i Umeå under hösten, åtalas nu för ofredande och sexuellt ofredande.

De händelser som åtalet gäller är att han natten mot den 8 september, på Tvistevägen, tagit tag i en kvinna, kramat och kysst henne på ena kinden. Samma natt ska mannen, på Fysikgränd eller Pedagoggränd, ha tagit tag i en annan kvinna. Mannen drog henne till sig och försökte kyssa henne.

En vecka senare, på Gösta Skoglunds väg, ska mannen ha försökt kyssa en tredje kvinna.

31-åringen åtalas också för att natten den 20 september, på Tvistevägen, tagit tag i en kvinna och dragit henne till sig. Då ska mannen även ha klämt på hennes ena bröst och försökt kyssa henne. Enligt åklagaren handlar detta om ett sexuellt ofredande eftersom det kränkte kvinnans sexuella integritet. Mannen är själv bosatt i närheten av de platser som anges i åtalet.

De tre kvinnor som utsatts för ofredanden vill ha 5000 kronor var i skadestånd. Den kvinna som utsattes för ett sexuellt ofredande vill ha 7000 kronor i skadestånd.

Åklagaren hänvisar till bevisning i form av förhör med de fyra kvinnorna samt förhör med 31-åringen.

-Pettersson tycker att mannen ser lite konstig ut för att vara Umeåbo som Västerbottens-Kuriren påstår att han är. Ändå konstigare blir det när det i åtalet står att han behöver tolkhjälp på urdu och att han är Pakistansk medborgare, nåväl VK:s journalister kanske inte förstår svenska annars kunde man ju misstänka att de försöker dölja något. Den åtalades namn är Tahir Mujtaba och här finns hans Facebook…och åtalet…B 2635-13

Tahir_Mujtaba

19 thoughts on “Pettersson frikänd

 1. Grattis Pettersson. Det är ytterst viktigt att allmänheten får vetskap om vilka brottslingar som lever bland oss. Med namn och bild helst. De skall veta att när de gör något brottsligt så får hela världen reda på det.

 2. Helg redan på en torsdag och dessutom ett frikännande i tingsrätten.

  Förstår att det kanske firas med en GT eller två. Grattis till det goda.

 3. GRATTIS Jättemycket. Märkligt att en sådan våldsman och våldtäktsman inte blir utvisad från Sverige =!? Är detta Sverige eller är det Svyrigen? Man kan ju bli mörkrädd eller hur = ! ?

 4. Hörde precis på radion en intervju med Sören Holmberg. Programledaren mästrade Sören då han sade ” sitter med Svarte Petter”.

  Det får man tydligen inte säga längre i Sverige, men det visste inte Sören.

  Någon som var man kan köpa den senaste upplagan av ”parlör för politiskt korrekta”? Det börjar bli många ord man inte längre får säga.

  Jag trotsar!

  Neger
  Blatte
  Svarte Petter
  Käppkines
  Svarta pengar
  Negerboll

  Finsk pinne???

  Nogger Black

 5. Stort grattis Petterson! Där fick snuskhummern skit på tummen istället för klirr i (penga) pungen. 🙂

 6. Tjohoo, Stort GRATTIS, snart dax för den snuskiga kroknäsan att åka hem, efter mars 2015 så är det bara att packa.

 7. Glädjande , då kommer jag att få tampas med mer ”Ojdå” som jag anser borde byta forum där denna typ av idioti hör hemma.

 8. Grattis Pettersson, rättvisan segrade. Han kommer säkert att överklaga, men då finns fortfarande HD:s utslag. Med andra ord kommer de ingen vart.

 9. I Skåne brukar man säga ” Det sket sig”…. I detta fall för islamisten Tahir. Grattis Pettersson,nu tar vi nya tag med tanke på nyvalet 22 mars ! 😉

Kommentera