Fredskrav ett måste för erkännande av Palestina

MELLANÖSTERN. Moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, Gunnar Hökmark, skriver i Expressen att ”Fredskrav ett måste för erkännande av Palestina”.

Hökmark ser problemets kärna då han skriver: En tvåstatslösning där den ena staten inte erkänner den andra utan ser som sin främsta uppgift att bekämpa den, eller som inte kan eller vill kontrollera sitt territorium gentemot dem som vill kriga, är ingen tvåstatslösning. Det är en politik som konserverar förtryck och som institutionaliserar konflikt.

– Pettersson undrar om du inte tänkte på det Margot?

1947 föreslog en FN-kommitté en uppdelning i en judisk och en arabisk stat. Tvåstatslösningen var född.

En majoritet i FN:s generalförsamling ställde sig bakom planen, men fem arabstater ingrep militärt för att hindra att den verkställdes. Kriget slutade med att det Palestina som Storbritannien administrerat delades mellan Israel, Egypten och Transjordanien, vilket efter att ha erövrat Västbanken bytte namn till Jordanien. Det som kallas 1967 års gränser är 1949 års stilleståndslinjer.

I det av Egypten framprovocerade kriget 1967 erövrade Israel de av Egypten och Jordanien kontrollerade delarna av Palestina. Sedan dess har ytterligare krig förts och många förhandlingar ägt rum.

17 thoughts on “Fredskrav ett måste för erkännande av Palestina

  1. Såg en diskussion från FN om Israel/Palestina-konflikten och hur åstadkomma en fredlig tvåstatslösning. Vi minns medlingsförsöket i Kairo då Hamas kom med en tiopunktslista som skulle uppfyllas för att överhuvudtaget sätta sig vid förhandlingsbordet. Först måste båda parter lära sig vad förhandling innebär.

    Det framkom även att Israel måste kunna erkännas säkra gränser. Det fann jag intressant. Världssamfundet känner tydligen till palestiniernas bristande respekt för andras landsgränser.

  2. Det var det dummaste förslaget. Vad händer om israel inte vill ha fred? Ska man gynna terroregimen israel för sina brott genom att hindra en Palestinsk stat?

    Detta förslag/belöning ger israel all anledning att att inte skapa fred. Och vad tjänar sverige på att israel fortsätter med sin terror

    • Förstår jag dig rätt att du anser att erkännandet av palestina är ett dumt förslag? Eller vad syftar du på?
      Personligen tycker jag att Israel ska skilja på gaza och västbanken och förhandla separat. Helt enkelt för att Hamas är en terrororganisation som ingen sund människa kan förhandla med när man läser deras grund till att existera öht i deras egna skrifter. Det är upp till gazaiterna att göra sig av med slöddret (inte bara hamas utan alla andra blodtörstande terrorister i gaza. Om viljan finns är det inga problem för folket i gaza).

      Naturligtvis ska inte Israel acceptera några som helst samarbeten med Gaza så länge terroristerna tillåts härja därifrån.

      • ViV. Du vet mycket väl vad jag menar. Och det att de omänskliga partierna som gör allt för att hindra en palestinsk stat att leva i fred. SD hör så klart till bland dessa omänskliga partier som har starka band till nazisrael.

        Gällande gaza så är israels gazapolitik värre än nazisternas ”gasa”-politik. Den saken är klar.

      • Nu är det bara trams att jämföra nazisternas dödsläger med gaza som har köpcentrum som skulle få jänkare att bli avundsjuka. Jag kan inte minnsas att judarna fick flera miljarder varje år från omvärlden för att förbättra för sig själva så som Hamas får varje år, men ledarna väljer att bygga terrortunnlar och roffa åt sig folkets pengar. Jag kan inte minnas att nassarna rensade koncentrationslägren etniskt för att judarna skulle få ta över och sköta sig själva. Jag kan inte se att israelerna har tåg från runtom i världen där de fraktar sk ”palestinier” till gaza för att dödas medelst sjukdomar och mord för att de anser att dessa ”palestinier” inte ska få existera i världen. Det är en jävla skillnad på behandlingen av ”palestinier” idag och judar under andra världskriget?

        Varför håller du på med såna barnsliga jämförelser som en femåring kan genomskåda? Vad ger det dig? Är det uppmärksamhet du söker eller vad? Du kanske triggas av att någon läser ditt trams om ”utrotning av palestinier” och visar på det antiintellektuella i dina känslor?

      • ViV. O jag har aldrig sett nassar mura in 1,5 miljon judar för att sedan massvomba dem o förstöra deras liv på samma sätt som israeler behandlar palestinierna. Har du sett några judar mördas på detta brutala sätt? Svara ärligt. Har nassarna låtit judarna dö o se sina barn dödas under rasmassorna ?

        Jag vet att ni hatar denna jämförelse men jag bryr mig inte om du inte håller med.

      • Ali och islam i ett nötskal ”Jag vet att ni hatar denna jämförelse men jag bryr mig inte om du inte håller med” Ali och andra islamister har aldrig brytt sig om andra, inte ens det faktum att ingenstans har araber det så bra som i Israel…

      • Om du inte bryr dig, varför frågar du då? Jag för min del bryr mig om vad du tycker så jag frågar hur du kommer fram till att israelerna rensade gaza etniskt från judar med syftet att bomba och terrorisera araber som bor där? Handlar inte bombningarna och murarna mer om att israelerna inte vill att palestinierna ska skicka missiler eller självmördare som förutom sig själva mördar oskyldiga?

        Har araberna i gaza, efter den etniska rensninen av judar visat någon som helst vilja till att leva i fred med israel? Jag har inte sett några tecken på det. Tvärtom, det första majoriteten i Gaza gjorde var att välja terrorister med osedvanligt tydlig agenda om att förinta israel. Sålunda fortsätter hamas, med gaza-palestiniernas goda minne märk väl, skicka raketer så fort de byggt upp ett tillräckligt stort lager. Förvisso är raketerna inte så farliga, men anledningen till det, den enda anledningen till det, är tack vare att Israel har en blockad.

        Jag tror nog att om judarna fick välja mellan resultatet av nassarnas behandling av judar och israels behandling av araber så skulle de välja det senare. Tyskarna hade inte ”murat in dem” eller bombat dem för troligen hade judarna tagit tillfället i akt att utveckla det samhälle de fått istället för att fortsätta med terrorn med syfte att förinta hela tyskland.

      • ViV. Jag sa att jag inte bryr mig om du håller med om att israels terror är värre nassarnas.

        Palestinier har de senaste 6 åren upplevt 3 krig som er terrorregim sysslat med så det är klart att di inte kunnat se fred där.

        Du sa utveckla. Tror du verkligen att sionisterna hade kunnat utveckla ett samhälle om nassarna hade bombat så intensivt var 3-4:e år i över 65 år?

      • Naturligtvis? Judarna hade varit för intelligenta för att locka in den överlägsna tyska armén med missiler. De hade haft fullt upp med att utveckla sitt samhälle. Möjligen, om de nu hade haft samma mål som hamas att utrota Tyskland och kasta ut tyskarna som inte accepterade deras överhöghet, hade de utvecklat samhället först och sen satsat på att ta fram adekvata vapen för ändamålet. De hade inte suttit och gnällt.

    • Ali:
      Vad skall ni leva av i ditt sagoland ”Palestia” ? Vad producerar ni som kan inbringa valuta ? Getter,Kameler och enstaka kryddsorter lär inte kunna föda er….

      • Stenbock. Vi klarar oss själva om vi får leva i frihet. Bara Gasen som utanför Palestinas kuster räcker för att vi ska leva gott. Men israel har snott våra rättigheter till den gasen också. Läs på och lär

      • Utanför ”Palestinas” kust ??? Men ditt sagoland har ju ingen kust ! Även om ni haft tror jag inte ni skulle klarat av att utvinna ”gas” från Medelhavet…I så fall finns det säkert en del högteknologiska länder,som sedan länge borde utnyttjat detta !
        Tror du inte detta också är en myt,liksom allt annat inom er sfär ?

    • För tusende gången Ali , Israel angriper ingen så länge
      dom själva inte blir angripna, det är först när terror Hamas
      inte kan hålla sina mördarinstinkter i styr som Israel slår till!

Kommentera