Rasism mot ursprungsbefolkning


Från Tobbes Medieblogg

Den moluckiska stadsdelen i Hoogeveen måste hållas moluckisk. Detta deklarerar stadens tillfällige borgmästare Anno Wietze Hiemstra, efter att en inflyttning av en etniskt holländsk familj orsakat tumult och huset ifråga målats med anti-holländska slagord. Moluckerna är en ögrupp i nuvarande Indonesien, som tidigare varit en nederländsk koloni.

Graffiti på fönstret: "Moluckisk stadsdel. Bara molucker."

Graffiti på fönstret: ”Moluckisk stadsdel. Bara molucker.”

Enligt GeenStijl säger moluckiska invånare bland annat: ”Jag har slipat min yxa. Bostadsbolaget spelar med människoliv. Det låter kanske hårt, men den nederländska regeringens uppträdande i Moluckerna på den tiden, det var hårt.”

”Denna stadsdel byggdes för 51 år sedan för moluckerna. Detta kvarter har givits till oss av riket. Så vill vi behålla det. Vi har våra egna vanor, då kan man inte sätta andra människor där. Man måste räkna med människors känslor. De kan inte ta ifrån oss vårt arv.”

Borgmästare Hiemstra fortsätter: ”Vi förstår känslorna inom den moluckiska gemenskapen och kommer att göra allt för att lösa denna fråga på ett bra sätt. Bortsett från de juridiska aspekterna, känner vi ett särskilt ansvar för att bevara stadsdelen moluckisk.”

Bostadsbolagets direktör menar att det handlar om särskilda avtal med den moluckiska gruppen: ”Vi hänvisar alltid bostäderna till molucker. I detta fall fanns inget intresse, så vi hyrde ut det till en holländsk familj. Så står det också i de ursprungliga avtalen. Vi underskattade reaktionen, så vi tycker det är synd att detta sker.”

Telegraaf

Vi inser alla hur stora rubrikerna skulle ha blivit om situationen var den omvända. Det finns naturligtvis inte en enda stadsdel i hela Nederländerna som måste hållas holländsk eller någon stadsdel i Sverige som måste hållas svensk, förutom där PK bor.

Från Tobbes Medieblogg

Moluckerna - Maluku - tillhör Indonesien, världens folkrikaste muslimska nation.

Moluckerna – Maluku – tillhör Indonesien, världens folkrikaste muslimska nation.


4 responses to “Rasism mot ursprungsbefolkning

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: