Liten grupp står för de flesta brotten

BROTTSLIGHET. Det är en liten grupp kriminella som begår den största delen av alla brott och gruppen finns i både stora och små kommuner – det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Gruppen finns i både små som stora kommuner och den gemensamma nämnaren är narkotika enligt Brå.

I undersökningsmaterialet så står 15 procent av personerna för drygt hälften av alla brott. Brå har studerat drygt en halv miljon brott under en femårsperiod och återfallsbrotten är många.

Jonas Öberg är utredare på Brå.

– Det är ganska lätt att se vilka personer det handlar om i registerna, det är en narkotikamissbrukare i stor utsträckning som ägnar sig åt stöldbrott och trafikbrott. Det är en ganska sliten grupp människor och de finns i hela landet, säger han.

Hur ska man motverka de här brotten då?

– Socialtjänsten är de i landet som ansvarar för missbruksvården och jag tror att om man skall förvänta sig effekter så är det socialtjänsten som ska kunna ge vård och behandling.

-Pettersson tvivlar på Brottsförebyggande Rådet. Om det vore sant att det är knarkare och alkolister, slitna människor som begår de flesta brotten varför ökar de brotten när det blir mörkt på hösten. Är behovet av knark större i mörkret?

38 % av alla brott är stölder. Om en liten grupp knarkare står för hälften av dem är det då 50 % av all brottslighet.

Är det en liten grupp slitna knarkare som åker kör minibussar med stöldgods mellan Sverige och öststaterna?

Är det en liten grupp slitna knarkare som står för alla skottlossningar och bilbränder i Malmö, Göteborg och förorterna i nästan Sveriges alla städer?

Det är ynkligt av Brå att skylla på socialtjänsten när problemen ligger på en annan våning som ligger betydligt högre upp…

SR

7 thoughts on “Liten grupp står för de flesta brotten

  1. Har förgäves sökt finna en förändring med anledning av att vi bytt regering men ack nej. En del säger desinformation men jag kallar det ”ljuget” som PK-media och -politikerna sprider har inte minskat, tvärtom. Det sker numera öppet utan finess. Har de blivit säkrare eller dummare?

  2. Brottsförnekande rådet har väl alltid putsad fasaden för att
    den ska se bättre ut än vad den är, den uppgiften har dom
    fått av staten .Liten grupp ??

  3. Ännu ett beställt porträtt av Sverige.
    Rapporten glömmer det största brottet av alla: svindleriet av svenskarnas skattepengar samt skyddande av brottsling.

  4. En pajasorganisation som BRÅ levererar samma gamla lögner som resten av hela jävla etablissemanget…

Kommentera