Tio år sedan Theo van Gogh mördades av en fanatisk muslim


ISLAM/YTTRANDEFRIHET. Theodoor ”Theo” van Gogh, född 23 juli 1957 i Haag, död 2 november 2004 i Amsterdam (mördad), var en nederländsk filmskapare, Tv-producent, publicist och skådespelare. Han var ättling till den kände målaren Vincent van Goghs bror.

Theo van Gogh med mördarens kniv i sig

Theo van Gogh med mördarens kniv i sig

Tillsammans med den Somaliafödda kvinnliga politikern Ayaan Hirsi Ali gjorde han 2004 kortfilmen Underkastelse. Filmens tema var våldet mot kvinnor i muslimska samhällen, och visade fyra kvinnor i negligéer med tryck bestående av texter ur Koranen. Han var en i Nederländerna välkänd kritiker av islam, och ett av hans sista bokprojekt var Allah weet het beter (”Allah vet bäst”) i vilken han förmedlade sina åsikter om islam.

Trots de allvarliga hot som riktades mot honom efter denna film vägrade han att gå med på polisbevakning. Den 2 november 2004 mördades han på öppen gata av den muslimska fanatikern Mohammed Bouyeri. Bouyeri lämnade ett skrivet meddelande bestående av fem papperslappar, fastnaglade i den mördade kroppen med en kniv, där han förklarade att mordet ägt rum på grund av van Goghs brott mot islam och där västvärlden, judarna och Ayaan Hirsi Ali hotades.

Bland annat på grund av detta mord, förespråkar de flesta nederländska partier en strikt invandringspolitik, kraven för att släppas in i landet hör nu till de hårdaste inom EU och inbegriper både språktest och prov på kunskaper om landets kultur.

I Sverige är det tyst om detta men i Danmark uppmärksammas händelsen med en konferens med Daniel Pipes, Robert Redeker, Kurt Westergaard, Lars Vilks, Lars Hedegaard och Geert Wilders.

Konstnären Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist är också närvarande. 

När den nederländska konstnären, Theo van Gogh brutalt mördades på öppen gata i Amsterdam innebar det en ny tid för yttrandefriheten i väst.

På tioårsdagen av mordet hålls en internationell konferens på Christiansborg. Talare är en handfull författare, konstnärer och politiker som ger sin syn på vad som hänt med yttrandefriheten sedan mordet för tio år sedan och vad som kan göras för att skydda den.

Daniel Pipes, ger ett helhetsperspektiv på de senaste tio åren. Ett ämne han har följt noga sedan fatwan mot Salman Rushdie 1989.

Den franska författaren Robert Redeker, den holländska politikern Geert Wilders, Muhammed tecknarna Kurt Westergaard och Lars Vilks och Tryckfrihetssällskapets tidigare ordförande Lars Hedegaard talar. De har alla en sak gemensamt: de lever ett liv med dödshot från muslimer och det har inte fått dem att böja nacken och hålla tyst.

Toppmöte för dödshotade

-Pettersson undrar varför muslimer måste använda våld? Håller inte argumenten från den felbare, perfekte, profeten Muhammad ibn Abdallah…


9 responses to “Tio år sedan Theo van Gogh mördades av en fanatisk muslim

 • Brandon

  ISLAM = VÅR KULTURS UNDERGÅNG!!

  Gilla

 • Ojdå

  Alla religioner är felfria. Vem kan ha rätt mot gudarna . Även profeterna har alltid rätt, ni förstår vad jag menar…..

  Gilla

 • Grreger Hoffa

  Någon som tror att Lars Wilks och många islam kritiker med honom kommer att komma billigare undan än stackaren The van Gogh?

  Gilla

 • Pica pica

  Petterssons fundering längst ned är talande. Våld tas till när logik och fakta saknas.

  Intressant är att de flesta länder börjar ta lärdom och misstänka att islam kanske inte är en ”god” religion som betyder fred. Islam betyder underkastelse men det väljer våra politiker och PK-media att bortse ifrån. Eller, de vet helt enkelt inte för de har aldrig läst på.

  Gilla

  • Peter

   Samma sätt är det när vänsterns fotfolk rör på sig. Ingen logik, ingen fakta. Bara våld, hot och stenkastning. Och dom påstås ju också stå för ”de goda”.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: