Skänk inte kläder

Vi kan nu se hur frivilliga i Sverige skänker både kläder, leksaker och andra förnödenheter till flyktinglägren. Detta gillas inte av personer på plats.

I Sverige har flera insamlingsgrupper startats för att på så vis samla in kläder och leksaker, som sedan skickas till flyktinglägren i Irak och Syrien. Det finns en missuppfattning om vad som egentligen behövs, säger personal på plats. Kläder är det sista man behöver, utan läkemedel är det som står högst upp på önskelistan.

Kläder och leksaker tillhandahålls redan av organisationer som UNHCR, EU m.fl.

I flera av flyktinglägren finns det redan fungerande marknader med blomstrande affärsverksamhet. Det är flyktingar själva som öppnat butiker där kläder, skor, hygienartiklar, mat m.m. säljs och nyöppnade skrädderier, skomakerier och caféer samlar många som försöker skapa sig en vardag.

Galawesh Sofi, som studerar i Uppsala och har god insyn i hjälpverksamheten i flyktinglägren, hävdar att den svenska godheten snarare slår ut den verksamhet som gett många flyktingar ett jobb och en meningsfull tillvaro i lägren.

Källa: Svensk tidskrift

10 thoughts on “Skänk inte kläder

  1. Att PKiter samlar ihop en massa lumpna gamla kläder beror mer på att de vill visa upp sin egen godhet för andra och öka den sociala statusen i den egna umgängeskretsen.

    • Man se bra ut utan att det kosta något, det är sanningen, plus man få mera plats i garderoben för ny lump

  2. Skicka hjälp? Det skall ju inte hjälpas på plats, vi skall ju importera alla personer som behöver hjälp, så är väll budskapet från sjuklövern eller har jag missat något ?

Kommentera