Livets lotteri – var är det bäst att födas


I 1988 gjordes en liten undersökning där man tittade på var i världen det var bäst att födas i. Statistiken som användes att ta fram denna lista var inte överdrivet invecklad och, listan gjordes mest som en lättsam undersökning.

The Economist publicerade precis en ny lista med länder där det är bäst, respektive sämst att växa upp i. Denna gången har de använt ett flertal matematiska variabler såsom EIUs (www.eui.eu) ekonomiska prognoser, för att kunna få en så korrekt bild som möjligt.

2014-09-10_1201

De länder som ligger anses vara de bästa, är länder där ekonomisk och social stabilitet, livslängd och politisk frihet ökat stadigt.

-Pettersson noterar att samtliga länder i toppen är västerländska och undrar varför vi är så intresserade av Mellanösterns dysfunktionella kulturer. På plats 6 ligger Singapore…

Singapore är en nation som är oerhört framgångsrik, de har Asiens högsta levnadsstandard och ligger på 11 plats i världen. Bakom en stor del av denna framgångssaga ligger Lee Kuan Yew, republikens Singapores förste premiärminister som satt vid makten mellan 1959 och 1990 och fortfarande är en av landets mest inflytelserika politiker. Singapore framhävs ofta som ett land som lyckats och där mångkulturen lever och frodas. C:a 15 % av befolkningen är muslimer.

Lee skriver ”Jag vill inte såra det muslimska samfundet men jag måste vara uppriktig om det jag säger ska ha något värde. Jag menar att idag kan vi i Singapore integrera vem som helst, förutom muslimer. Jag bedömer att Singapore utvecklades positivt fram tills det att vi fick en kraftig ökning av muslimer i vårt land”…mer HÄR. 

2014-09-10_1200

Källor:

http://www.economist.com/news/21566430-where-be-born-2013-lottery-life

http://visual.ly/where-be-born-1988-2013


One response to “Livets lotteri – var är det bäst att födas

  • Argus

    Lotteri och lotteri. Om man nu inte tror på storken så inser man att varje individ är det vägda medelvärdet av sina förfäder. Har man rekorderliga förfäder och föds inom deras habitat så är chansen hygglig att man får det bra. Och vise versa.

    Har man idioter till politiker i ett land är tyvärr risken överhängande att dessa naturlagar satts ur spel.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: