Premiärminister Netanyahus uttalande efter att vapenvila uppnåtts

Premiärminister Benjamin Netanyahu

27 augusti, 2014

Det finns gemensamma krafter i Mellanöstern som inser de faror som radikala islamistiska terrorister innebär. Jag skulle vilja se om vi kan omsätta denna förståelse, som våra gemensamma utmaningar innebär, till ett samarbete, för att uppnå fred mellan Israel och våra palestinska grannar.

Nu när vi har uppnått vapenvila kan jag säga att en stor militär prestation har ägt rum och en stor diplomatisk prestation har uppnåtts för Staten Israel. Hamas har drabbats hårt och fick inte igenom ett enda av sina villkor för vapenvilan, inte ett enda. Som premiärminister i Israel har jag det yttersta ansvaret för Israels invånares säkerhet och det är det som har väglett mina kollegor, Försvarsminister Moshe Yaalon och IDF:S befälhavare Benny Gantz – och mig, under varje steg av Operation Protection Edge. Jag skulle vilja ta detta tillfälle i akt och tacka för samarbetet och det arbeta som gjorts för Israels invånares säkerhet.

Vi hade ett tydligt mål från allra första början. Målet var att slå hårt mot Hamas och terrororganisationerna och därigenom få till stånd ett förlängt lugn för alla Israels invånare. Hamas har drabbats hårt. Vi har främst förstört nätverket av attacktunnlar som har byggts under åren. För att utföra detta använde vi oss av markstyrkor. När detta var slutfört drog vi tillbaka våra styrkor för att inte ge Hamas möjlighet att döda våra soldater eller ta dem tillfånga.

Vi fortsatte med attacker från luften. Omkring 1000 terrorister har dödats, många från Hamas högsta kommando. Vi har förstört tusentals raketer, avfyrningsramper, rakettillverkningsanläggningar och andra vapen, kommando- och kontrollpositioner, hundratals kommandopositioner. Vi har också omintetgjort Hamas försök att attackera oss från havet. Främst av allt, tack vare Iron Dome, så har vi kunnat stoppa hundratals raketer som Hamas avfyrat för att döda civila israeler.

Hamas har som sagt drabbats mycket hårt – även diplomatiskt. Hamas satte villkor för att gå med på vapenvila. Vi accepterade det egyptiska initiativet redan under de första dagarna, villkorslöst. Hamas ville ha en hamn, de ville ha en flygplats och de ville att de fångar som vi släppt i utbyte mot Gilad Shalit, som vi har satt tillbaka i fängelse, skulle släppas. De ville att Qatar skulle medla fram en vapenvila, eller Turkiet. De ville dessutom ha löner och pengar, men inget av deras villkor accepterades.

Vi beslöt oss från början av se över den humanitära rehabiliteringen av Gazaremsan. Detta för att förhindra att man för in vapen eller material som kan användas för att tillverka vapen.

Hamas är nu diplomatiskt isolerade. Vi har fått internationell legitimitet från det globala samfundet. Vi har också kunnat få det internationella samfundet att inse att Hamas, ISIS och al Qaida och andra extremistiska islamistiska terroristorganisationer är samma familj. Vi har också fått dem att inse att det långsiktiga målet är en demilitarisering av Hamas och terroristorganisationerna, en demilitarisering av Gazaremsan.

Har vi uppnått vårt mål med ett förlängt lugn? Jag tror att det är för tidigt att säga det idag men vi tror att chanserna för det är större nu efter det hårda slag som Hamas och terroristorganisationerna har drabbats av och vår förmåga att genom gränskontroller, förhindra att de upprustar igen.

Hamas var inte beredd på den styrka med vilken vi besvarade deras våld under de senaste dagarna medan förhandlingar om vapenstillestånd pågick. De trodde att vi till slut skulle gå med på deras villkor – vilket vi inte gjorde. Hamas var också överraskad över att, ni Israels invånare, stått så enade. Det är en enighet av frivilliga, Magen David Adom och andra organisationer, hemvärn, kibbutzer osv men framförallt våra soldater. Hela nationen är djupt tacksam. Och från oss alla i denna enighet önskar vi alla soldater god bättring. Jag känner stor saknad och djup sorg med de familjer som förlorat någon.

Vi agerade precis så som vi lovat genom hela denna operation – med sans och ansvar, med framsynthet, för att försäkra Israels invånare säkerhet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu

Israel idag 

22 thoughts on “Premiärminister Netanyahus uttalande efter att vapenvila uppnåtts

 1. Det måste vara en sorgens dag för en här på Bloggen
  verksam enkelriktad figur, att konstartera att det har
  skitit sig för terroristerna i Hamas, att deras hatiska
  beteende inte accepteras av dem som försöker bringa
  ordning i det kaotiska land som benämns Palestina!

  • Tony. Jag vet inte om du anser det vara obefogat att hata de terrrorsoldater som försökte invadera området. Hamas lyckades ju döda över 66 sådana soldater. Ser du inte att det är befogat?

   Tony. Jag vet att ni blev ledsna för att netanyahu upptäckte att det enda sättet att stoppa raketerna var att helt enkelt bara välja den fredliga vägen och lätta på blockaden av gaza. Att ni inom SD o israelfalangen blev ledsna för att det blev vapenvila är skam. Vi firade i alla fall.

   • Tyder på att ni inte förstått vidden,av vad era provokationer mot det fredliga Israel kostat er befolkning.
    Inser att det även bor normala tänkande människor på remsan,som nu firar p.g.a. att Hamas fått rejäl med stryk.
    Nu kan ju även tusentals av Gazas invånare,återgå till sina arbetsplatser i Israel…Det Ali är väl all grund att fira ! 🙂

  • Att fira när över 2000 har förlorat livet verkar i mina
   ögon mycket märkligt, men tankegången hos er är väl
   så som jag hörde en 17 årig Palestinsk flicka uttala sig
   i vredesmod, ” Vi ska föda nya Pojkar som ska växa upp
   till soldater som ska döda Israeler tills det inte finns en
   enda kvar”? Inte ens dom ofödda ska få göra ett eget val,
   det är bara att fostras till dödsmaskiner, samma eviga
   kretslopp. Det man blir ledsen av i den konflikten är
   den eviga följetongen att man kan inte låta bli att angripa
   Israel, med följd att Israel slår tillbaks skoningslöst, detta
   upprepas gång på gång, det är ju hela tiden ni själva
   som drabbas värst, detta på grund av att Israel ligger
   hästlängder före er i utveckling! Varför inte pröva på
   förhandlingsbordet någon gång,? Det är oftast vid
   förhandlingar man uppnår dom vettigaste segrarna!

 2. När det gäller vad vi skriver och inte skriver om Ali, så har du inte det minsta med det att göra. Vi skriver om det varje enskild skribent tycker är viktigt, och på så vis får vi en varierande Blogg utan att ha någon som talar om vad vi ska göra.
  Läser du någon dagstidning, så tar dessa också upp annat än det svenska valet. Det måste finnas variation på innehållet och därför har vi annat än den svenska ankdammen vi tar upp. Det finns ofta kopplingar mellan olika nyheter, vilket leder till att vårt innehåll blir brett, trots att vi endast är
  2-3 skribenter för det mesta som kan skriva. Detta på grund av att vi måste sköta våra heltidsjobb också. Vi har ju valt att inte försöka tjäna några pengar på vårt samhällsintresse, utan det viktigaste är att vi skriver om det som svenska tidningar tiger om eller ger en helt felaktig bild av. Dit hör de eviga konflikterna i Mellanöstern mellan muslimer (majoriteten) och Minoriteterna vilka inte är muslimer. I Sverige är svenskarna i majoritet, men behandlas som muslimerna behandlar sina minoriteter i sina hemländer. Det vill säga varhelst muslimer finns i minoritet, så är det enligt muslimerna och de politiskt korrekta naiva, aldrig muslimernas aggressiva hatiska livsstil som är roten till att muslimerna är hatade av de människor som känner till muslimernas egentliga agenda. Den om att ta över land efter land för att få världsherravälde här på Jorden, och kunna verkställa muslimernas dröm om det eviga Kalifatet, likt Tysklands nazister, som ville bygga det Tredje riket, där tyskarna liksom muslimerna skulle bestämma allt.
  Därför ligger det mycket i Vad Pettersson skriver nedan om demokrati gentemot islamsk diktatur.

  • Olli. Menar du sionazisternas herravälde som går ut på att kontrollera media, finans och hela länder. Samt att skapa krig o tjäna på krigsindustrin? Är det inte så det funkar?

   O visst. Jag bestämmer inte över ert innehåll. Men jag har all rätt att ifrågasätta varför ni överöser läsarna med högerextremt israelpropaganda. Svenskar bryr sig inte om att ni sprider det. Svenska valrörelsen handlar inte om israels naziliknande brott o agerande. Inte sant?

   Vad du än säger så har ni redan avslöjat att ni hör till israelfalangen som låtsas vara svensk. Det är därför som sveriges nationalister hatar er. För de vet vilket fulspel ni kör med

   • Det är inget sionisterna sysslar med någonstans i Världen, de är lika mycket nationalister som du är, men på ett mindre provokativt sätt.
    Att enskilda judar (Inte sionister) har framgång i affärer är säkert en intelligensfråga. Ett land vars utspridda befolkning har fått lov att vara försiktig med sina utgifter och arbeta hårt för att skapa innovationer, och/eller god avkastning på det de gör, har ju alltid varit så för att de aldrig varit i majoritet och kunnat styra någon politik.
    Vissa judar har dock försökt att via kommunismen, precis som muslimerna vill, ta sig fram den vägen i politiken. Som tur är har ingen av dem lyckats helt.
    Om någon skulle dömas till hets mot folkgrupp, så är det muslimerna, där du är en bland de många dåliga exemplen. Det du skriver om hela det israeliska folket, saknar helt motsvarighet från vår sida. Vi fördömer inte hela folket, endast terroristerna i era terrororganisationer. Det är en stor skillnad.
    Ingen kan politiskt vinna hela folkets gunst, och vad några tusen nationalister tycker, struntar vi i. Det är dem som gått ur SD och ingen har hindrat dem. Dina eventuella läsare får du väl försöka övertyga på din blogg som Pettersson mycket klokt har antytt.
    Så många som 250 000 anses ha gått från M och S till SD under detta år. SD tog två mandat, med snudd på tre, till EU-parlamentet. Medan både S och M backade, M riktigt mycket. Inget parti ökade lika mycket som SD.
    Allt har att göra med de svenskars beteende som du tror är förhärskande. För att vinna fler så bör vi vara med och tycka och vara tydliga och sanningsenliga om många saker, inklusive Mellanösterns utveckling eller snarare brist på utveckling.
    Där är Israel ett betydande undantag, som hela västvärlden i praktisk politik hyllar. Vår plikt är att skriva sanningen om hamas och andra terrorgruppers krigspropaganda, och det gör vi på den här Bloggen. Inte bara för att misshaga dig och några andra terroristkramare, utan för att sanningen ska bli uppenbarad. Åtminstone för våra läsare.

   • Olli.återigen Det är bevisligen så att israel har visat sig vara den riktiga terroristen. SÅ det är snarare du /ni som är terroristkramare och som hyllar en nazliknande nation som utfört många hemska massaker.

    Och så hamnar min fundering fortfarande kring vad ert kramande av denna terrororganisation som kallar sig för israhell har med svenska intressen. Ni bedriver som sagt en tydlig israelpropaganda mitt i den svenska valrörelsen. Och det är i grunden långt i från SD´s officiella politik. Åkesson för inte den linjen som ni på denna skumma blogg för. Så kom inte med mer skitsnack. Det gynnar inte din pinsamma sits. Ni visar ju stolt hur israel släpper igenom ca 23 gram mat till palstinierna ( per capita o dag). Det är skam att ni håller på med sådant mitt i en valrörelse. Elelr vad tycker läsarna här?

    Det syns så tydligt på denna blogg att ni bedriver sionistpropganda av högerextrem karaktär och att ni hatar fred. O den kombinationen vill inte en normal svensk se. Så för Sveriges bäst. Håll er till Svenska valfrågor

 3. Ali, om du bara läser fjärde stycket säger han vilka som dödats och vad Israel förstört i Gaza. Han till och med visar empati för Gazas befolkning.

  Jag vet att Netanyahu har fått kritik i Israel. Den kritiken kommer mest från dem som tycker att han varit för vek mot Hamas, att han skulle slagit hårdare.

  Nåväl, framtiden kommer att utvisa hur länge freden kommer att hålla…. men hoppas kan man alltid.

  • Pica. Ja man kan alltid hoppas. Enligt flera mediekanaler finns det gasfält utanför gasa. Så om vi får leva i fred innebär det också att Palestinierna kommer att kunna klara sig på egen hand utan extern hjälp. Det krävs bara att israel inte bombar sönder med jämna mellanrum.

   • Framför allt att dina vänner satsar på ”oljefyndigheter”,istället för att investera i dödande raketer och annat krigsmaterial…
    Närmsta åren lär ni väl få satsa på att bygga upp era bostäder på nytt…framförallt till Hamas styrande elit ! 😉

   • Det kommer bara att hända om hamas eller andra islamister låter bli att skicka raketer mot Israel. Palestinierna har en lång väg att vandra för att få något slags förtroende att ”klara sig själva” de har nämligen inte visat det på något sätt. Ett sätt att visa att man vill ta ansvar är att störta Hamas som med våld tog makten 2007 från de lagligt valda och bevisa att man inte vill utrota israel och judarna.

    Att de inte gjort det redan beror endast på nån slags föreställd ”stolthet”. Man kan inte förlika sig med tanken att man ”förlorat” land åt judar. Istället har man, om inte själva så låtit extremister fortsätta med terror mot israel. Vilket fick till resultat att muren byggdes och terrorn inne i israel fick ett abrupt slut. Jag har nu åsikter om galna religiösa bosättare och deras påstådda ”gudomliga rätt” att bosätta sig där, men faktum kvarstår att muren har gjort nytta ur ett säkerhetsperspektiv för det ”riktiga” israel.

    Hade araberna accepterat 1967 års gränser – innan de förlorade kriget som var på väg att starta just för att de inte accepterade 1967 års gränser, så skulle de vara lite mer trovärdiga. Att komma och kräva tillbaka något som man själv klantat bort är lite löjligt tycker jag. Sånt inger som ingen respekt.

    Jo, jag vet att nån israelisk general, eller nåt, har sagt att det inte var säkert att egypten och syrien med sina enorma truppansamlingar mot israels gräns skulle anfalla 1967, men med tanke på arabernas tidigare agerande så vore det idioti att inte förutsätta det.

    Vad araberna bör göra nu är att bita i det sura äpplet och försöka bli civiliserade. Ge upp terrorkampanjerna, ge upp de fåniga religiösa föreställningarna (precis som judiska bosättare ska överge sina barnsligheter) Och om Israel ändå fortsätter att bomba så kommer stödet till dem att sjunka drastiskt.

    Hamasterrorn är största orsaken till att så många inte tar araberna på allvar om ”folkmord” och ”utrotning” och annat trams man får läsa. Hamas är de som genom sina handlingar legitimerar bombningarna som drabbar de civila som de använder som sköldar när de attackerar från civila områden istället för de öppna ytor som faktiskt finns i Gaza (så det här tramset om att araberna ”inte har någonstans att ta vägen” är bara just trams)

    Araberna kan bevisa sin goda vilja genom att utrota terrorismen från arabiska element. Det är inte enkelt, särskilt när man står ensam, men hjälp finns att få, inte minst från USA och Israel. Om man nu hade velat ha hjälp. För visst är det så att västbankens ledning inte har kontroll över terroristelement heller.

 4. Jag hinner inte läsa. Men av allt att döma så vet nitenyahu att hans framtid på den positionen är i fara. Med tanke på att han nu öppet ber om hjälp av andra förrädare o samarbetspartner så erkänner han automatiskt sin förlust. Ansiktsuttrycken är tydliga. Och Haaretz o andra ledande tidningar i israhell erkänner detta.

  En fråga kvarstår fortfarande. Varför lägger denna SD-blogg så mycket kraft vid sin israelfanatism i stället för att ägna sig åt svensk politik mitt inne i den här heta valrörelsen. Varför svarar ni inte på denna fråga?

  Är ni kanske förrädare eller?

  • Ali, denna blogg försvarar demokrati mot islam och det är i högsta grad aktuellt i valrörelsen.

   Jag fattar inte vad muslimer som du gör i Sverige när ni har era egna paradis, hela Mellanöstern är fulla av dem…

   • Pettersson. kasst försök. er sionistagenda är så tydlig. Och den skiten vill vi inte ha i Sverige.Ni har redan förstört våra hemländer och tvingat folk på flykt. Så återigen. Håll er till era problem o sluta vara djävulens advokat. Ni skämmer bara ut er.

  • Jag driver nu inte denna blogg, men anledningen till att min blogg ägnar sig åt muslimproblemet i israels närhet är att den ger återverkningar även här där vi inte vill ha med skiten att göra. Det hänger ihop. Massinvandringen av främmande muslimer och ”muslimifieringen” av det moderna utvecklade samhället hänger ihop bland annat med muslimproblemet nere i israel.

   • ViV. Men som du säkert vet så var det israelerna som massinvandrade och började kriga och mucka med muslimerna. Så israel och usas massmord i området har lett till dessa flyktingströmmar. Det är deras våldd som ni bör vara emot o inte tvärt om

 5. Återstår att se om Hamas är så försvagade som Israel framhåller. Om inte annat så skickar väl Reinfeldt ytterligare 100 miljoner till Hamas för att köpa nya raketer.

  • Visst är de försvagade, men våra skattepengar kommer att gå till att stärka Hamas och om ett par, tre år kommer Hamas att ha byggt upp lagren och tunnlarna igen.

Kommentera