Nyanlända köper falska adresser


MALMÖ. Nyanlända flyktingar i Malmö betalar för bostäder de aldrig får tillgång till, rapporterar SVT:s Sydnytt. Att köpa sig en falsk adress har blivit enda sättet för många att få rätt till ekonomiskt stöd.Det så kallade etableringsstödet, som betalas ut av arbetsförmedlingen, kräver en fast folkbokföringsadress, men verkligheten för nyanlända är ofta en annan – och lösningen då kan bli att köpa en fast adress att skriva sig på, men utan att få tillgång till bostaden.

– Många som på pappret har en fast adress är i själva verket bostadslösa, säger Georg Sternskog, chef för Arbetsförmedlingen i Malmö, till Sydnytt.

Behovet av fasta adresser i Malmö har lett till att uppemot 20 personer kan vara skrivna i en enrummare.

– Det kan vara en och tvårummare där alla rimligtvis inte kan bo, säger Barbara Asplund, enhetschef för Malmö kommuns invandrarservice.

Enligt anonyma som Sydnytt pratat med kostar en fast adress runt 500 kronor i månaden.

Pettersson säger att det är inget nytt, vi har skrivit om det tidigare – fast Myten Ullenhag påstår säkert att det är en succé med etableringsstödet…troligen finns många inte ens kvar i landet, andra jobbar svart, en tredje jobbar utomlands osv. Ge etableringslotsen en slant så säger han inget…

Etableringslotsar förmedlar falska adresser  När vi ändå är i Malmö kanske vi ska ta en repris på ett liknande problem. Var tionde bil I Malmö ägs av en bilmålvakt. 


6 responses to “Nyanlända köper falska adresser

 • Roffe

  Börjar osökt tänka på en artikel som jag tror fanns/finns här på bloggen om Fredrik Virtanens boende situation… Går ju inte en dag utan att man blir förbannad över hur en massa saker ser ut i vårt land just nu. Hoppas det går att vända skutan mot bättre tider.

  Gilla

 • Blackwish

  Det här var väl inget nytt Sydnytt! o det är likadant i Stockholm och säkert i hela Sverige, med koncentration i storstäderna. Inlägget handlar om dem som fått PUT (permanent uppehållstillstånd) och har möjlighet att få etableringsbidrag och då är det ganska stora pengar det handlar om, men också och ännu mer, gäller det asylsökande med inget eller tillfälligt uppehållstillstånd.

  Här i Stockholm vet jag att det pågått och varit utbrett iaf. de senaste
  15 åren och gäller i stort sett alla asylsökande, ffa. män utan familj. De betalar 300-500 kr för en adress, sedan bor de i realiteten på en annan adress, hos någon landsman (vanligtvis) som utnyttjar situationen och hyr ut en bädd för ca 2000-2500kr/mån. För de pengarna får de en sovplats, inget mer och de får ofta inte vistas där på dagarna, utan är ungefär som ett härbärge, att de måste vara borta därifrån kl 8 på morgonen och får inte komma tillbaka före 20-21 på kvällen (Den som hyr ut är rädd att grannar ska reagera och klaga, om det vistas många där under dagarna). Det kläms in så många bäddar som möjligt och med våningssängar är det inte ovanligt att 15-20 pers sover i en 3:a.

  Det finns inga som utnyttjar de asylsökande så mycket som deras egna landsmän som varit här ett tag och vet hur de till sista blodsdroppen ska utnyttja nyanlända invandrare och det svenska systemet, för att dra in så mycket pengar som möjligt.

  De som hyr ut bäddar till asylsökande på det här sättet tjänar grova pengar. Med ovanstående exempel så drar en person in 50 000 kr/mån svart (20×2500) + uppbär för det mesta sjukpenning alt. socialbidrag och bostadsbidrag. Detta är ändå lågt räknat, för en del tar högre hyra än 2500 och har fler än 20 bäddar i lägenheten. Dessutom är det vanligt att uthyraren i tid och otid kräver extra pengar för tv-avgift, el eller något annat – verkligt eller påhittat – och hotar med att ange den asylsökande om han inte får de extra pengarna. I hotet ligger att den asylsökande uppgett en adress han egentligen inte bor på osv. och blir upplyst av uthyraren om att man åker ut ur Sverige direkt om detta kommer fram (vilket inte är sant). Den asylsökande som sätter allt sitt hopp till att få PUT, vågar inte göra något annat än att betala och har ingen aning om och förstår inte att det är uthyraren själv som har något att frukta och skulle åka dit så det sjunger om det, om sanningen kom fram; inte den som hyr.

  Hela asylindustrin – ja, jag tycker det är en industri – är en kloak av illegala transaktioner, svarta pengar, hot och annan kriminalitet.

  Till detta ska adderas den industri som Bert Karlsson m.fl. är involverad i och de enorma summor legala pengar som omsätts i; av staten sanktionerade asylboenden/flyktingförläggningar. (Kriminellt är det inte, men moralen kan ju diskuteras…)

  Gilla

 • nisse

  Det är konstigt trots att dom inte kan språket (Svenska) Så nog fan lyckas man mjölka Svenska skattebetalare på pengar. !!!

  Gilla

 • Bertil Nilsson

  Jag bara undrar varför de skall ha vår välfärd ? Vi har inte till oss själv. Gamla sjuka arbetslösa — ja listan kan göras hur lång som helst med den s k svenska välfärden som är raka motsatsen. Uff fy för suan o fredrik.

  Gilla

 • ossie

  Ytterligare ett bra skäl att avskaffa bidrag som fuskas med av bidragstörstande blattar medan många svenska pensionärer knappt har råd med mat för dagen eller sjuk o tandvård som generöst bjuds våra kära utländska bidragstagare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: