Farhågorna slog in

DEBATT. Den senaste upptrappningen av konflikten med Hamas bekräftar Israels värsta farhågor, skriver Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige…

När man talar om den israelisk-palestinska konflikten saknas ofta ett bredare perspektiv på den regionala utvecklingen. Hamas våldsamma konfrontation med Israel är ett direkt resultat av den ökade radikala islamismen i området. Exempel på detta finner vi på flera ställen – Boko Haram i Nigeria, ISIS (numera IS, den Islamiska Staten) i Irak och Syrien, al Shabaab i Kenya samt al Qaeda och många andra radikala grupper i hela Mellanöstern och stora delar av Nordafrika.

Den radikala islamismens frammarsch har lett till ett hänsynslöst utnyttjande av civilbefolkning i krig, ökad intolerans mot kvinnor och minoriteter och då inte minst i form av utbredd förföljelse av kristna. Det Muslimska Brödraskapets styre i Egypten har medfört en omfattande förföljelse av de kristna och 200 000 kopter har flytt landet under loppet av bara något år. Staden Mosul i Irak hade tills nyligen 35 000 kristna invånare, de har nu alla fördrivits av terroristorganisationen IS. I dagens Syrien ser vi i stor skala hur civila får tjäna som både legitima mål och mänskliga sköldar med över 170 000 döda på bara tre år. I Nigeria kidnappade terrorgruppen Boko Haram nyligen 200 skolflickor och i Kenya har al Shabaab-milisen genomfört en omfattande attack mot ett shoppingcenter i Nairobi. Dessa är bara några av en rad exempel.

Denna utveckling har vi redan kunnat se i Gaza sedan Hamas började införa Sharia-lagar, något som har eliminerat kvinnors rättigheter, kvävt det fria ordet, och lett till svåra förföljelser av kristna. Civilbefolkningen har reducerats till verktyg i krigföringen och den ideologiska kampen.

Den senaste upptrappningen av konflikten med Hamas bekräftar Israels värsta farhågor. Bildandet av den palestinska samlingsregeringen har inte fått Hamas att som många hoppats slå in på en fredligare väg. Effekten har snarare varit den motsatta. Genom omvärldens stöd för den nya samlingsregeringen har Hamas vunnit ett internationellt erkännande och fått en känsla av att ha en fri hand för sina terrorhandlingar.

Hamas har ingen egentlig önskan att samarbeta med Fatah och skulle om tillfälle gavs ta över makten på Västbanken precis som man gjorde i Gaza. Hamas är bättre organiserat, bättre utrustat och framförallt mer hänsynslöst än Fatah. För endast några dagar sedan uttalade en högt uppsatt iransk företrädare att Teheran har som avsikt att förse Västbanken med ”strategiska vapen”, inklusive missiler som kan nå Tel Aviv och Haifa. Då Hamas och andra jihadister är i högsta grad närvarande på Västbanken är Israels oro starkt befogad.

Den israeliska oron gäller också Iran och dess försök att destabilisera hela regionen. I mars i år beslagtog Israel en iransk vapensändning avsedd för Hamas som innehöll 40 missiler, 180 granater och 400 000 kulor. Irans ekonomiska och militära stöd till Hamas och Islamiska Jihad är en av huvudanledningarna till konflikten. På senare tid har Qatar, där många av Hamas ledare inklusive Khaled Mashal befinner sig, kommit att träda i rollen som en av Hamas huvudsakliga finansiärer.

Israel har upprepade gånger varnat för att det humanitära biståndet till Gazas civila missbrukas av Hamas för terror mot Israel. Cement från Israel avsedd för skolor och sjukhus har istället använts för att bygga tunnlar in i Israel, med avsikt att genomföra terrorattacker mot den israeliska civilbefolkningen. Nathan Shachar rapporterade den 1 augusti i Dagens Nyheter att tunnlarna mot Israel ”slukat 40 procent av Gazas budget de senaste åren”. 70 procent av befolkningen i Gaza är helt beroende av humanitärt stöd medan Hamas ledare Khaled Mashal har en uppskattad förmögenhet på cirka 2,6 miljarder dollar.

Det är förståeligt att Israel och det internationella samfundet önskar återupprätta ett legitimt styre i Gaza liksom att internationella styrkor eller styrkor från den palestinska myndigheten skall övervaka gränsövergångarna mellan Gaza och Egypten. Man måste emellertid förstå att Hamas kommer att motsätta sig en sådan lösning.

Varje lösning måste baseras på två huvudprinciper – en demilitarisering av Hamas och socio-ekonomisk hjälp till de civila i Gaza. Dessa två principer går hand i hand. Utan en verklig avväpning av Hamas kommer vi än en gång se hur humanitärt bistånd används till terrorism. Detta är fullständigt oacceptabelt för både Israel och det palestinska folket.

Israel lämnade Gaza 2005 och hoppades därmed skapa förutsättningarna för ett välmående palestinskt område. Ett handelsutbyte pågick mellan Israel och Gaza liksom mellan Gaza och Västbanken. Om Hamas avväpnas och den palestinska myndigheten träder in i dess ställe kan vi få se drömmen om ett fredligt Gaza förverkligas.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

 

21 thoughts on “Farhågorna slog in

  1. Det enda rätt du har om mig är det sista. Ja, de extrema nazityperna hatar mig, men det tar jag som en komplimang, medan du fiskar i samma grumliga vatten som de Nazistiska högerextremerna i Sverige och Hamas, Hizbollah och Abbas Fatah, samt muslimska brödraskapet och Al- Qaida och dess underavdelningar och numera även IS. Det är bara ni kvar av alla Hitlers beundrare från andra Världskriget.
    Det skulle jag aldrig nedlåta mig till, hur illa jag än skulle ligga till. Man har väl någon form av rättskänsla, som humanistisk människa. Men det tycks inte du ha ett uns av.

  2. @Ali
    Har sedan år tillbaka Ali,sökt få dig på bättre vägar än din nuvarande fanatism.Hade jag inte sett det program,och den intervju med en trosbroder till dig,som jag skrev om i en annan kommentar,hade jag kanske inte förstått att du är och förblir en förtappad !
    Ledsen jag kan inte hjälpa dig med mer,än vad jag hittills prövat….

    • Stenbock. Nej men snälla hjälp mog. Ni kallar hamas för terrorister. Men redogör för mig hur många civila israeler har de dödat nu i det pågående kriget o hur många israelska soldater.o redovisa sedan motpartens brott. Snälla hjälp mig med att visa svenska läsarna detta för att påvisa terrorismen.

      • Enligt Hamas är alla invånare civila i Gaza, även militärerna. Har du inte hört detta, av dina mördarhjältar. Hur många av sina egna har Hamas mördat på öppen gata och i de hus Israel bett dem lämna, för att de ska få fram bevisen för Hamas vapengömmor. Vi är inte dumma nog att gå på vad Hamas halvapor rapar ur sig. Är militärerna civila, så är de civila också militärer, vilket är ytterligare ett brott mot krigets lagar att lägga till sånt som israeliska uniformer, gömma vapen i skolor. Skjuta från sjukhus och från tätbebodda fastigheter i allmänhet. Du är helt förblindad av hat, Ali. Men du törs ju inte ner dit och ta ansvar, för vad dina hejdukar gör.

      • De har endast dödat ett par dussin civila, men det beror bara på att israeliska civila inte tillåts inom Gazas gränser, då det är fara för att de då blir skjutna.
        Men tala om varför Hamas har spärrat gränsen till Egypten, och inte låtit sina civila komma in i det numera fredliga landet? Eller varför civila jagas tillbaka in i fastigheter där Hamas har sina vapengömmor. Sätter man avsiktligt någon på krutdurken, och tvingar dem kvar där när man vet att byggnaden ska bombas. Ja då är det enligt alla internationella lagar Hamas som är ansvariga fullt ut.

      • Din verklighet Ali, är så verklighetsfrämmande att jag ser att du tar Hamas terrorister i försvar, för att de mördar hundratals av sina egna civila, för att kunna gå fria själva. Är du blind? Är du döv också? En del av det jag skriver kan du ju numera hitta hos även de mest partiska arabiska tidningar idag, samt att regeringarna i era gamla allierade har kommit fram till det jag skriver här och nu, på grund av en välbehövlig semester, att det är hamas som har all skuld till detta småskaliga, onödiga krig. Egypten har troligen själva hjälpt till att stänga sin gränsövergång, då de inte vill vara delaktiga i något terroristkrig.

      • Olli. Nä då . Jag är pigg o glad och ser det du försöker förvränga. Innan var jag också kritiskt mot Hamas. Men Detta krig har lärt oss att de faktiskt gör allt för att minimera civila dödsoffer. ca 95 % av de israeler som hamas dödat var ju tungt beväpnade soldater som ville invadera Gaza och som sköt skarpt mot palestinska civilbefolkningen.Ditt eviga gnällande hjälper inte. Detta krig har visat oss att israel är den stora satan som visat hämndbegäret genom att mörda över 400 oskyldiga barn och över 1200 andra civila. Det är det som kallas för terrorism. tom israeler själva menar att israel misslyckats i detta krig. Ni avslöjade faktiskt många nya svaga punkter trots massivt stöd från världens största krigsmakt USA: Olli. Som jag tidigare sa så närmar sig israehells förfallodag med stormsteg. Den dagen den glädjen =)

  3. Ert problem
    Är tyvärr att ni är för långt ifrån logik o verklighet. Ni verkar ha ljugit så mycket för ert folk att ni själva börjar tro på era egna lögner. Jag orkar egentligen inte rada upp dumheterna som denna ambassadör radar upp. Argumenten har jag redan redovisat i våra tidigare debatter.

    Israel verkar drömma om en vapenfei motståndare som bara ger upp. O detta mitt i det kaos som innebär att det är lätt att skaffa vapen.

    Ett tips. Satsa på ärlighet o en rättvis fred istället för att syssla med terror o era jävla massaker i Gaza. Omvärlden ser er med andra ögon ån de ni önskar. Vakna innan det är för sent

    • @Ali
      Idag har du ingen bra dag..
      Det började redan i morse och nu tycks du ha laddat upp dig ytterligare.Fanatism Ali är inget gott omen och allt vad du läser,eller får höra av din Imam är inte av godo,långt mindre sanning.
      Hade hoppats kunna få upp dina ögon för den verklighet som du nu borde leva i.
      Tyvärr verkar du liksom amerikanska sektmedlemmar, och Jehovas Vittnen i Sverige var obelärbar…(ett ord som jag uppfunnit enbart för dig)

      • Stenbock. Läsarna ser tydligt att ni helt fjantigt flyr de intressanta frågorna o att ni slaviskt agerar som megafon o djävulens advokater för naziisrael. Lär oss lite då. Redovisa för respektive parts mord på civila. Vågar ni inte visa sanningen?

    • Varför har Hamasterroristerna stängt gränsen till Egypten, så att inga civila Gazabor kan komma in till Egypten. Det här är nog det allra största krigsbrottet hittills.

      • Orein. Läsarna ser hur du tydligt flyr sakfrågorna o alltid hittar på nya dumheter o lögner. Varför är du så slavisk gentemot skurkstaten som kallas för israhell? Varför inte respektera mitt hemlands rättigheter o hålla till sveriges intressen? På denna skitiga sionistblogg fokuserar ni på israhellpropaganda mer ån sverige

    • Dina vrålapor kan ju inte ens hålla en tredagars vapenvila, utan flera timmar tidigare öppnar de eld. Är det ingen i Gaza som kan klockan ens. Nyss så var det ju fem från Hamas och en italiensk PK-journalist som gick till de sälla jaktmarkerna, när de skulle desarmera en israelisk missil som inte briserat tidigare.

      • Vet man inte att om det finns ett tändrör,är risken stor att man flyger i luften !Undrar om ”italienaren”,han ta en bild innan det small ?

    • Det är tvärtom din orm. Vi vet vad verkligheten är, men inte du din lilla pojkvasker. Vi går inte på dina falska påståenden. Allt tillhör kontexten och inget kan lämnas utanför. Man kallar en spade för en spade och en Hamassoldat för en Hamassoldat, medan dessa påstår att alla är civila i Gazaremsan.

    • Vem är det du skriver till, Ali. Vi är väl inte inblandade i era stamkrig heller. Jag har aldrig satt min fot i själva Israel och troligtvis har de allra flesta som bevistat bloggen med än den ena, och än den andra uppfattningen inte heller varit där.
      Däremot har jag träffat på både israeler och araber under min tjänstgöring där för 40 år sedan. Vi hade faktiskt mer kontakt med araberna i Egypten, än israelerna, men uppfattningen att israel äger och araber suger, delades av minst 90 -95 % av den svenska kontingenten.

      • Olli. Men om din verklighetsuppfattning är hämtad från dina få månader i öknen där du kanske/troligen umgicks med andra högermänniskor eller spioner visar kanske på varför du ofta verkar så okunnig o så partisk.Din uppfattning på den tiden är faktiskt helt ointressant när man ska bedöma dagens läge med ett israel som ständigt terroriserar palestinierna både under krig och under s.k. vapenvila. Du verkar endast tänka på de där heta ökennätterna som du hade med ”den svenska kontingenten”

    • Vad är det för sakfrågor jag flyr. Är inte stängande av gränser en sakfråga numera. Det har det ju alltid varit tidigare. Den som flyr undan i en svärm av ord utan någon samhörighet med frågan är ju du. Men det är ett typiskt sätt av mellanösterns gnälliga muslimer att ta till något annat än vad frågan står för. Om du tror att mitt förtroende är lågt, så kan du kanske förstå att här har inte du ett uns av förtroende. Det är alltid roligt att ta ner såna uppblåsta muslimpojkar som du.

      • Orein. Det är klart att du kanske har förtroende här bland likasinnade klantskallar. Däremot gör du bra från dig när du vill bevisa på din urusla människosyn, din fanatism, din nazism, ditt hat, dit usla beteende och framförallt din sionistiska agenda. Du är väldigt tydlig med att du är mer sionist än svensk. Så vitt jag vet så är du och din märkliga profil hatad av de som är mest högerextrema nazisterna. Inte sant?

Kommentera