Migrationsverket höjer asylprognosen till 80000 plus 62000 anhöriga


Migrationsverket höjer sin prognos över antalet asylsökande till 80 000 i år. Utvecklingen skapar behov av fler boendeplatser i kommunerna. Enligt generaldirektör Anders Danielsson krävs ökade insatser för att ge dem som flyr undan våld och förföljelse ett bra mottagande.

– Det handlar om att alla berörda samhällsaktörer måste ta ett gemensamt ansvar så att vi kan ge dem som söker sig hit ett bra mottagande och möjlighet att starta ett nytt liv i trygghet, säger han.

Över 2 000 i veckan

Under det första halvåret i år sökte närmare 32 000 personer asyl i Sverige, nästan 70 procent fler än under motsvarande period i fjol. Utvecklingen innebär att Migrationsverket nu höjer sin prognos från 57 000–70 000 till 75 000–89 000 asylsökande i år. Huvudscenariot är skattat till 80 000.

– Vi har sett hur antalet sökande har ökat vecka för vecka och sedan midsommar har vi haft över 2 000 sökande per vecka, nivåer som vi inte har haft sedan Balkankrigets fasor, säger Anders Danielsson.

Flest från Eritrea och Syrien

Normalt brukar det ske en säsongsrelaterad ökning under hösten men precis som Migrationsverket flaggade för i april kom ökningen tidigare i år. Flest kommer från Syrien där konflikten fortsätter att driva människor på flykt. Samtidigt har det skett en kraftig ökning från Eritrea, vilket är huvudförklaringen till att prognosen nu höjs från den tidigare planeringsnivån på 61 000.

– Sverige har länge haft asylsökande från Eritrea men den nuvarande ökningen var oväntad och kan kopplas till flera faktorer, som både har med situationen i landet och resvägar att göra. Vi följer och analyserar utvecklingen för att bedöma hur varaktig trenden är, säger Anders Danielsson.

Följer utvecklingen i Irak

Osäkerheten i prognosen är generellt stor, inte minst med tanke på den stora oron i omvärlden. Migrationsverket följer bland annat situationen i Irak där hundratusentals är på flykt inom landet. Den eskalerande konflikten kan leda till att fler söker sig till Sverige. Effekten väntas i så fall främst komma från 2015 och framåt.

Ökning i hela Europa

I analysen konstaterar Migrationsverket att antalet asylsökande inte bara ökar i Sverige utan i hela Europa. Tyskland har exempelvis skrivit upp sin prognos från 120 000 till 180 000. Förklaringen är pågående konflikter och den svåra flyktingsituationen i världen. Enligt FN befinner sig 51,2 miljoner människor på flykt, det högsta antalet sedan andra världskriget. Det handlar också om möjligheten för människor på flykt att ta sig in i Europa.

– Som en följd av stärkta gränser i Grekland och Bulgarien söker sig människor andra vägar i hopp om att få skydd. Framför har antalet som tar sig över Medelhavet via länder längs den nordafrikanska kusten ökat i år, säger Anders Danielsson.

Resrutt via Libyen viktigast

De som flytt Syrien och Eritrea kommer som regel med båt från Libyen till Italien. Den rutten har ökat i betydelse som en följd av läget i Libyen där instabiliteten öppnar för migration via landet. Dessutom har den italienska räddningsoperationen Mare Nostrum fått fler att våga göra resan över havet trots de stora riskerna.

Påverkar väntetider och platsbehov

För att möta uppgången rekryterar Migrationsverket mer personal och de anställda arbetar skift för att ta emot människor och pröva ansökningar. Ändå är det ofrånkomligt att väntetiderna efterhand ökar. I slutet av året räknar verket med att antalet öppna asylärenden har vuxit till drygt 42 000 från dagens cirka 30 700.

Migrationsverket behöver också ordna fler boendeplatser åt de sökande under väntetiden. I slutet av året räknar myndigheten med att ha 79 500 inskrivna och att två tredjedelar av dem behöver hjälp med boendet. I ett första steg behövs cirka 9 000 nya platser.

– I första hand vill vi erbjuda platser i vanliga lägenheter men det råder brist på sådana. Situationen tvingar oss att istället söka tillfälliga boenden i form av hotell, vandrarhem och liknande. Det är en dyrare och ofta sämre lösning, säger Anders Danielsson.

11 000 väntar på plats i kommun

Han påminner om att det idag finns cirka 11 000 i Migrationsverkets asylboenden som redan har uppehållstillstånd men som inte kommer ut i någon kommun eftersom det inte finns någon plats att anvisa dem.

– Det gör att vi inte kan frigöra plats åt nya asylsökande men framför allt innebär det att det tar längre tid för människor att komma in i samhället med boende och goda förutsättningar för etablering.  

Fler ensamkommande barn

En följd av utvecklingen är att även antalet ensamkommande barn och ungdomar har ökat. Prognosen för den kategorin höjs därför från 4 400 till 6 500 i år. Det ställer krav på kommunerna som ansvarar för deras boende och mottagande.

Svårt för anhöriga i Syrien

När fler beviljas skydd i Sverige påverkar det även anhöriginvandringen. Prognosen över antalet ansökningar från anhöriga höjs därför med 6 700 till 62 000 i år. Samtidigt har det blivit svårare för anhöriga i Syrien att passera gränsen för att ta sig till svenska ambassader i grannländerna. Väntetiderna där är dessutom långa på grund av det ökade antalet sökande. Det gör att prognosen över antalet anhöriga som i praktiken reser in i Sverige i år sänks.

Stort skyddsbehov

En stor andel av de som nu kommer till Sverige flyr krig och förföljelse och har starka skyddsskäl. Ungefär 7 av 10 får stanna enligt statistiken för i år.

– Vi ska vara stolta över att vi i vår trygga del av världen kan erbjuda dem som riskerar sitt liv och sin frihet en fristad. Vi räddar liv. Det är viktigt att ha med det perspektivet när vi tar oss an de utmaningar som de växande behoven skapar, säger Anders Danielsson.

Behov av mer resurser

Ekonomiskt behöver Migrationsverket förstärkning för att klara uppgången. På anslaget för ersättningar och bostadskostnader för asylsökande behövs 1 152 miljoner kronor i år enligt prognosen.

-Pettersson läser med förskräckelse – 80 000 plus 62 000 anhöriga…och generaldirektören för Migrationsverket Anders Danielsson är stolt över att vi medverkar till att tömma Mellanöstern och Nordafrika på oliktänkande, Anders Danilesson är stolt över att vi tar emot fyra gånger fler än Tyskland och andas inte ens om några begränsningar…

Migrationsverkets prognos 24 juli 2014


20 responses to “Migrationsverket höjer asylprognosen till 80000 plus 62000 anhöriga

 • Rolf

  Jag blir så otroligt arg och frustrerad när jag tänker på att vår yttrandefrihet i Sverige trycks ner. Vi har absolut inga val längre. När kommer våra politiker att öppna ögonen? Arbetslösheten har ökat i detta land och våra ungdomar flyr till Norge för att få ett jobb. Hur ska vi kunna hjälpa de invandrare som kommer, om vi inte ens kan hjälpa människorna som redan bor här? Och vad erbjuder vi… bidrag!?

  Det är en skam för våra äldre, som en loska i ansiktet. De människor som en gång byggt upp vårt samhälle blir nu lidandes för något som händer på andra sidan jorden. Varför är inga andra länder intresserade av att hjälpa till – om det nu är sådan status att vara en humanitär stormakt….
  Det finns ett parti som vågar diskutera invandrarpolitik, det är ett parti vars namn man knappt vågar nämna för att inte tas för att vara nazist.

  Gilla

 • nisse

  Jag hoppas verkligen att SD kan få ut all information om detta vansinne före valet tror inte Svenska folket är medvetna om att 7klövern avser att Sverige skall bli en muslimsk med allt helvete som det medför !!!

  Gilla

 • Nu kommer irakierna igen – Ny flyktingvåg till Sverige i höst | Petterssons gör skillnad

  […] ISLAM/INVANDRING. Den 24 juli, för endast två veckor sedan kom Migrationsverket med en chockerande prognos över antalet asylsökande och anhöriginvandrare för 2014. Den prognosen pekade på rekordsiffran 142 000 personer. Läs HÄR. […]

  Gilla

 • Rannug

  Hörde ni allihopa vilken bra idè, vi ska ta in ännu fler som kommande generationer får ”ta hand om”.

  Gilla

 • Pica pica

  Jag misstänker att de 6500 ensamkommande barnen tillkommer? Det gör nästan 150 000 nya bara i år. Vi får ta och bygga ett antal nya städer. Förresten så brukar de stackars baarnen hitta sina mördade anhöriga så snart de får PUT.

  Nej, detta går åt helvitte. Nu är det mer än massinvandring. Kan inte heller vara bra för de som kommer.

  Snacka om segregering istället herr Ullenhag.

  Gilla

 • Bertil Nilsson

  fredrik o sjuan är grovt sjukt kriminella, detta är en anledning till vad som händer. De spelar rysk roulette med vår välfärd. Just därför står det i rosa kuvert vad du får i pension ( 43% ) Sverige är bland de sämsta länder att bo i numera.. Vi kommer säkerligen få krig som i de andra liknande länderna IRAK SYRIEN LIBYEN SOMALIA MM MM Helt säkert.. Vad väntar ni er – Sverige är strax inne i 30 talets kris år. Märkligt att människor inte förstår.!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Arbetslösheten var 9,2 procent i juni, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU).

  SEB:s chefsekekonom Robert Bergqvist säger :

  ”Det som är problemet för svensk ekonomi just nu är att vi inte förmår skapa tillräckligt med nya jobb. Det är naturligtvis kopplat till att vi har en svag ekonomisk tillväxt, både på våra viktigaste exportmarknader och här i Sverige. Dessutom har vi en hög geopolitisk osäkerhet just nu som gör att företagen blir mer försiktiga.”

  Robert Bergqvist förklarar att de höga siffrorna beror på att jobben inte räcker till för det ökande arbetskraftsutbudet:

  ”Vi skulle behöva få fart och öka fokuseringen på hur vi skapar nya jobb. Man kan ju inte få ner arbetslösheten om man ökar arbetskraftsutbudet utan att samtidigt öka mängden jobb, och det är där den svenska arbetsmarknaden haltar.”

  Kan bara hålla med Robert, speciellt i de sista raderna, där han säger det självklara om att ”öka mängden jobb”. Vilket är en stor utmaning för Sverige som land att lösa. Att inte göra det, är oerhört dyrbart för vårt land och ett stort svek och lidande för alla dessa människor som i dagsläget är arbetslösa.

  Att då lösa det arbetslöshetsproblemet / öka mängden jobb, samtidigt med Migrationsverkets senaste asylprognos, känns som en helt omöjlig uppgift för det svenska samhället.

  Svenska statens budget är även den begränsad, precis som det är med vilken hushållsbudget som helst. Det är de flesta människor medvetna om, runt om i vårt land.

  Nu väntar vi även på att våra styrande politiker kommer till den insikten…………

  Gilla

 • Zorro

  Att sänka skatten för alla pensionärer så att dom betalar lika mycket i skatt som dom som arbetar kostar ungefär lika mycket som bara årets skörd av ensamkommande ”barn”.

  Regeringen skiter fullkomligt i de svenska pensionärerna som i de flesta fall tidigare har bidragit till samhällets försörjning. Man ger hellre dessa pengar till okända personer av utländsk bakgrund helt utan motprestation.

  Hoppas verkligen att ingen pensionär kommer att rösta på 7-klövern utan att alla lägger sin röst på SD som har som mål att sänka skatten för pensionärerna.

  Gilla

 • Dino

  bara i det som man får som ensam i soc bidrag utan hyra och annat så landar det på 264 000 000/månad för dessa 80 000 så bara räkna med all inclusive så lär den pengen vara små potatis

  Gilla

 • angelicaplacet

  Med den här taktiken att tömma mellanöstern flyttar man våldsamheter och annalkande krig till Europa.
  Det är högst oroande.

  Gilla

 • Lena

  Det har fullständigt spårat ur, det bästa som kunde hända nu är att det väller in 10 000-tals under några dagar, så att hela skiten havererar.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Rapporten inlindad i bomull…Är övertygad om att i eftermiddag smäller Champagnekorkarna hos Bert K,och andra profitörer.
  Själv går jag ut på toaletten och kastar upp !

  Gilla

 • Moby Dick

  Man förväntar sig braskande rubriker i 2 av Sveriges största slasktidningar om Migrationsverkets höjda prognos för asylsökanden!

  Denna nya prognos måste ha ”chockat” slaskmedia totalt. De börjar
  ”ÄNTLIGEN” förstå att Sverige inom 4-5 år kommer att bli en del av det nya Europeiska kalifatet!
  Journalisterna tränar redan nu på att läsa Koranen och därför har de inte tid att skriva om Sveriges undergång och övergång till kalifatatet!

  Gilla

 • AdarKomdenja

  Drygt 140 000 ‘nysvenskar’, det motsvarar invånarantalet i Uppsala, Absurdistans fjärde största stad. Lätt som en plätt, samtidigt som regeringen ‘skryter’ med att dom (vallöfte, dvs inget värt) skall bygga 10 000 fler lägenheter nästa år (hela landet). Ekvationen går bara ihop för raketforskare från mörkaste Afrika, plus chefsmörkingen, Fredrik XXXII Barbarfeldt.

  Gilla

 • ericr45

  142 000 nyanlända och ett förväntat nytillskott på bostadmarknaden på 28 000.
  Detta betyder i praktiken, med 5 pers/lgh, inga som helst nya bostäder för arbetande svenskar..
  Tänk på det i september!
  Fast, de som läser och finns här vet förstås redan detta….

  Gilla

 • Erik

  Detta är en dröm för svenskarna, vi kan kråma oss som världens humanitära stormakt och alla blickar kommer beundrande att riktas mot oss.

  Eller?

  Gilla

  • ericr45

   Eller?
   ..så kommer de att undra vad det är för idioter som kan hantera sitt sitt land på detta vis,…

   Gilla

   • Stenbock

    Är säker på det sista ericr45,och därtill skrattar man ut oss !
    Jordklotets absoluta största idioter…

    Gilla

 • ossie

  Att detta är helt ohållbart förstår ju tom förståndshandikappade men inte politiker..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: