Liga tar sig in genom fönster och tvingar äldre att köpa rosor


VÄXJÖ. I söndags råkade flera personer ut för dörrförsäljare som krävde, och i vissa fall plockade åt sig, stora summor pengar för rosor. Polisen tror att det rör sig om en utländsk liga som riktar in sig på äldre.

– På servicehuset Borgmästaren i Växjö har en man i 25-årsåldern tagit sig in via ett fönster. Sedan har han gått runt bland de boende och tvingat dem att köpa rosor helt enkelt. De har upplevt honom som aggressiv, så de har inte vågat annat än att köpa, säger Ulf Wilson, inre befäl vid Kronobergspolisen.

När mannen hade lämnat servicehuset kunde boende konstatera att en del privata skåp hade öppnats, men det är oklart om något har stulits, säger Ulf Wilson. Enligt honom hade en kvinnlig rosförsäljare tidigare på sön­dagen nekats att komma in på Borgmästaren.

En liknande anmälning kom från ett äldreboende i Älghult, där en man i 25-årsåldern ska ha gått runt bland de boende och velat ha betalt för rosor.

– När de har plockat fram plånboken har han plockat pengar själv ur plånböckerna. Han har tagit en femhundrasedel till exempel för en ros, säger Ulf Wilson, som inte utesluter att det kan röra sig om samma gärningsman vid båda tillfällena.

Ännu ett fall inträffade på Sommarvägen i Växjö. En 77-årig man öppnade dörren för en rosförsäljare som ska ha begärt 200 kronor för en ros.

– Det har slutat med att han i princip har tagit pengarna från den äldre mannen. När han har plockat fram pengar så har han tagit 200 kronor från honom och gått där­ifrån, säger Ulf Wilson.

Enligt Ulf Wilson förekommer ”rosligor” mer eller mindre varje sommar, men de är oftast som mest aktiva kring Karl Oskar-dagarna och Ljungby­dagarna.

– Men nu verkar de ha kommit lite tidigare. Tre sådana tillfällen på en och samma dag, då är det ingen slump. Det verkar som om man har bestämt sig för att rikta in sig på just äldreboenden.

Hur kommer ni att arbeta med de här brotten?

– När vi ser rosförsäljare kommer vi att identifiera dem och fotografera dem. Även om de äldre inte känner igen gärningsmännen kanske någon i personalen gör det.

Normalt sett kan vi ju inte gå på någon bara för att de säljer rosor, men i och med att vi har inlett förundersökningar i tre sådana här fall har vi rätt att göra det.

Ulf Wilson uppmanar äldre att inte öppna dörren för några rosförsäljare. Brotten rubriceras som stöld och grov stöld.

-Pettersson antar att det inte är zigenare eftersom det är organiserat och något sådant förekommer inte i vårt land enligt PK…

Smålandsposten 


8 responses to “Liga tar sig in genom fönster och tvingar äldre att köpa rosor

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: