Det har hänt saker i doppingarnas damm


SÖDERMANLAND. Det har hänt lite saker sedan vi för drygt två månader senast besökte doppingarnas damm. Gräset har växt, liksom vassen, vi är mitt i högsommaren, till och med min soldyrkande oäkta hustru börjar ledsna på den stekande solen och torkan.

Vad hon inte vet är att tidigt på morgonen är luften frisk och vinden sover, så varenda pip och kvitter hörs. Några som inte sover är svarthakedoppingarna, de har fått tillökning, ser lite slitna ut och har bråda dagar…

TIDIGARE 2014-05-11. Doppingarnas damm 

I Petterssons hembygd finns ett kulturlandskap. Åkrar, ängar, beteshagar, skogar, trädgårdar, parker och städer. Skapat av generationer av svenskar som i årtusenden strävat för att nästa generation ska få det lite bättre än föregående generation.

”Sverige är vårt, det är de levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund”  Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

I denna sörmländska hembygd finns en liten damm, skapat av människor men numera övertagen av växter, djur och fåglar. Ditt gick min färd i morse, lite före klockan fyra, den oäkta hustrun sov gott och i kväll kommer hon att hundra varför jag är så trött, struntsamma man ska inte sova i maj.

I dammen bor det doppingar, de små svarthakedoppingarna är fyra till antalet, två par i varsin ände av dammen och ibland uppstår tvister om var gränsen går och då blir det en språngmarsch och av den som anser att den andre passerat gränsen utan lov, det blir lite tjafs och sedan backaralltid inkräktaren. Där finns också ett par av smådopping – vår allra minsta sjöfågel – den är betydligt skyggare och svår att komma inpå livet trots att de borde känna mig…

Glöm inte känslan i maj


3 responses to “Det har hänt saker i doppingarnas damm

 • Peter Skoglund

  Det är mycket kul att få följa med i de sörmländska svarthakedoppingarnas vardag. De är ju för granna.

  Tack TP, för fina bilder och verklighetsbeskrivningar från vår underbara natur.

  Gilla

 • Stefan L

  Nu är det sommar…nu är det sol…nu är det koskit i hagen…som det heter i den gamla visan.
  -Jag är nog i ålder med Pettersson, Eva Marie ,Ollie och Stefan K,och jag kan ta gift på att vi alla älskar svensk natur.

  Vi har vuxit upp med Jan Lindblad,Korsnärsgården,Saltkråkan och Hylands hörna…hela svenska folket satt som klistrade framför dumburken så fort det var ett naturprogram som sändes.
  Det ligger i vår folksjäl att älska landet och dess natur.
  -Och vad är mer synonymt med svensk natur och vår folksjäl än en bild på barn som sitter på bryggan och metar abborre en sommardag.

  Sen vill jag ge en eloge till Pettersson,s bilder av svarthakedoppingarna.
  -Och som av en händelse så råkar det slumpa sig så att,Pettersson-Thoralf Alfsson-Eva Marie mfl.och undertecknad är både intresserade av fotografering och naturen.
  Men det har väl med vår uppfostran och våra gemensamma värderingar och sett att se på livet att göra.
  Och kan ni se framför er,Romer och Muslimer lösa fiskekort eller ens ha med sig en kamera för att plåta djur o natur?

  Lika Barn Leka Bäst… eller som Kipling sa,Öst är öst och Väst är väst och aldrig kan de mötas.vilket numera har kvasiforskats fram till ingen nytta eftersom vi redan visste om det.

  Stefan L.

  Gilla

 • Lena

  Djuren skyddar sin avkomma och sitt revir de är omedvetna om smutsig politik,religion, korruption och svågerpolitik.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: