Stäng

Invandrarna byggde Sverige?

INVANDRING. Åtskilliga är de svenskar som påstår att de är ättlingar till de valloner som invandrade till Sverige på 1600-talet. De flesta har dock fel, vallonerna var inte många och oftast gifte de sig med andra valloner enligt seden lika barn leka bäst.

Nationalencyklopedin anger att 900 individer stannade i Sverige permanent. Louis De Geer som erhöll monopol på gjutningen av kanoner, arrenderade bruk och tog över driften av de kungliga faktorierna. Med bland annat Norrköping, Finspång och Leufsta som tillverkningscentra. De Geers anteckningar anger att 134 vallonska arbetare kom till Norrköping innan 1633.

Louis De Geer kom att kallas den svenska industrins fader. Den vallonska arbetskraften var eftersträvad beroende på invandrarnas specifika yrkeskunskaper, det så kallade vallonsmidet. Färskningen av råjärnet var mer komplicerad och tog längre tid än vid det smide som svenskarna var vana vid, men resultatet var en produkt som var ren från fosfor och svavel. För att få färdigt stål måste vallonjärnet bearbetas ytterligare, men produkten var likväl så bra att den under lång tid var en av Sveriges viktigaste exportvaror.

-Pettersson säger om vi är generösa och påstår att det kom så många som 2 000 skickliga yrkesmän från Vallonien under 100 år så är det lika många som idag kommer på en vecka så nu när Louis De Geer inte längre finns bland oss vem ska då ta hand om de 50 gånger så många skickliga yrkesarbetarna som brinner av lust att utveckla sina enorma yrkeskunskaper för Sveriges bästa…

Sverige är ett invandrarland, det vore dumt att förneka med 1,5 miljoner nysvenskar de senaste 30 åren i en stigande ström, men att invandrarna byggt vårt välstånd är att ta i. Jag tror hårt arbetande svenskar som Andersson, Pettersson och Lundström samt Gabrielsson (Volvo) Sundbäck (Blixtlåset) Dahlén (AGA) Lindqvist (Primusköket) Wingqvist (SKF) Elmqvist (pacemakern) Ericsson (propellern) Ericsson (telefoner) Johansson (skiftnyckel) och många fler har haft ett finger med i spelet också.

Gårdagens invandrare kom hit, arbetade hårt, försörjde sig själva, sina familjer och byggde sitt eget och hjälpte till med vårt välstånd.

Dagens invandrare kommer hit, det finns dåligt med jobb de klarar av och vad är det som fåraherdar och analfabeter ska försörja sig med i vårt land???

En stor del av dem som kommer är driftiga, de unga männen (som här ofta kallas barn)och de pengar de ger till smugglare behövs för att bygga upp sina egna länder och det är bättre att vi hjälper dem på hemmaplan.

Gärna invandring, men mycket begränsad asylinvandring och inga löften om permanent uppehållstillstånd. Gärna arbetskraftsinvandring om det inte finns arbetslösa som kan ta de lediga jobben…

 

16 reaktioner på “Invandrarna byggde Sverige?

 1. På 60 och 70-talet gick industrin på högvarv i t ex Södertälje. Bl a Scania-Vabis, Astra och Alfa-Laval sökte folk. Jag känner norrlänningar som flyttade ner och fick bostad i nybyggda Ronna. Det var ett vackert öppet område. Dit kom även många från Finland, Grekland och Italien men även dessa integrerades snabbt.

  Långt senare kom kurder, syrianer, assyrier till Ronna…… Då försvann både norrlänningarna och finnarna och de andra från Ronna!?

  Om jag minns rätt fick de första ett startbidrag för att köpa det nödvändigaste i möbelväg som det fick betala tillbaka.

  Jag talade med en ung familj som bodde i Ronna när den ”andra vågen” kom, varför de flyttade. När den unga mamman kom till lekplatsen med sitt barn en varm sommardag satt gamla svartklädda ”damer” och passade sina barnbarn. De började genast skrika på ett obekant språk och pekade finger åt henne. Hon var nämligen klädd i shorts och T-shirt och det gillades inte. Så de tog med sig sina regler och försökte genast tvinga svenskarna att lyda.

  1. Och på den vägen har det fortsatt, nu är det olidligt även på små orter, fortfarande inga öppna protester, vi svenskar saknar självbevarelsedrift att vi låter galenskapen fortsätta med ännu mer ockupation är ju ett tydligt bevis !

 2. Vi kom hit som arbetskraftsinvandrare i den stora invandringsvågen på 60 och 70-talet. Jag har alltid retat mig på uttrycket ”invandrare byggde upp Sverige” Som Pettersson påpekar så var det flest etniska svenskar som byggde upp Sverige. Några invandrare kom för att de ville ha ett bättre liv, inte för att ”bygga upp Sverige” som nån slags välgärning. Det råkade sammanfalla med att Sverige inte hade tillräckligt med arbetare, men också ett system som gjorde att man inte var tvungen att arbeta om man inte ville. Det var nu inte så många som utnyttjade detta, det var den sedvanliga procenten av parasiter som finns i alla folkslag så arbetskraftsinvandring hade behövts också.

  Visst, invandrare var med och byggde upp Sverige, och ibland kanske avgörande för utvecklingen, men att påstå att det var invandrare som byggde upp Sverige är bara sedvanlig massinvandringspropaganda. Men poängen är att den invandring vi har idag inte har mycket att göra med den historiska invandringen, det är att jämföra äpplen och päron, för att ta till en ganska uttjatad cliché, men en träffande beskrivning av den logiska tankevurpan massinvandringsvänliga ständigt gör.

 3. Själv härstammar jag från Danskarna, om jag går tillbaks till
  1600 talet. men vi invandrade inte till Sverige vi blev brutalt
  inolverade i Sverige i och med att Sverige tog Skåne-
  Blekinge -Halland, vilket man kan beklaga idag med den
  utveckling, förlåt avveckling, som Sverige står inför.
  Finns ju till och med dom som påstår att utvecklingen
  kommer från Afrika, men det måste vara länge sedan för i
  Afrika har utvecklingen stått stilla i hundratals år!

 4. OT?
  Svenskar har bott vid kusterna av nuvarande Finland sedan 1100-talet. Finns det statistik på hur många svenskar såväl som enbart finskspråkiga finnar som kommit till Sverige för att arbeta i den svenska industrin efter att den Finländska republiken grundades 1917? Under hundratals år före 1809 kom det många. Men de räknades ju inte som ”invandrare” på den tiden? Min förfader ”av den gamla stammen” lämnade Uppsala och reste till Snappertuna / Ekenäs i Östra riksdelen efter det 30-åriga kriget. Fanns två sätt att resa på den tiden. Antingen gick / åkte man över isen då den lagt sig eller rodde? med liten båt genom skärgårdarna på sommaren. Numera sker resandet året runt främst med isbrytande färjor.
  Men efter många generationer ”återvände” jag 1967 som en av många finlands-svenskar för att tillträda en tjänst i STHLM. Men som pensionär kanske jag återvänder så som det ser ut i Sverige i dag, då det inte mera liknar det Sverige jag en gång valde att resa till?

 5. Jaa…vi trodde länge att vår släkt var invandrade Valloner, släktnamnen var Jordan, ända tills en av mina kusiner började släktforska. Släktnamnent var taget. En bonde i Bergslagen hade en förman (vallon) som hette Jordan, så han tog sig själv namnet Jordansson och på den vägen blev det. Jag måste säga att jag är stolt över att vara en bondjävel från Sverige (troligtvis sedan urminnes tider).

 6. Ja, invandrarna byggde Sverige! Eftersom människan inte uppstod i Sverige måste hon uppstått på annat sätt och alltså invandrat till Sverige – söderifrån.

  Men, inga andra människor bodde då här och gjort anspråk på området. Om man däremot avser att invandra till ett redan upptaget område får man utverka tillstånd av de som redan bor där och invandra på deras villkor. Om man sköter sig tillräckligt lång tid kan man till och med bli upptagen i gemenskapen och därmed andelsägare.

  Struntar man i att söka tillstånd och att uppföra sig efter landets villkor betraktas det som en invasion och de som bor där äger rätt att både bekämpa dig och kasta ut dig ur landet enligt folkrätten.

  SKA DETTA VARA SÅ SVÅRT ATT FÖRSTÅ?

  1. Min släkt kom norrifrån, jag har hört från säkra källor, bland annat farfar att det var vi som skottade bort inlandsisen för 14 000 år sedan…

   1. Då tillhör du en övermänsklig släkt som gått, om inte flugit, hundratals, om inte tusentals, mil över halvannan kilometer tjock inlandsis.

    Mr Kent, I presume? 😉

   2. Mr Kent kom från rymden om jag inte minns fel…själv hatar jag snöskottning och föredrar en GT i solvärmen, men man måste väl kunna lita på farfar…

 7. Gjorde en undersökning på DN inför valet för att se vad jag skulle rösta på (vet jag redan). Fick frågan om jag ville att Sverige skulle ta fram mer ”enkla” jobb.

  Alltså 2013 har vi nått en viss utveckling i Sverige. De flesta svenska ungdomar är mycket väl utbildade internationellt sett. Sen ställs frågan om vi ska satsa våra skattepengar på att skaffa ”enkla” = okvalificerade jobb som försvann för decennier sedan?

  Däremot drar de in universitetsplatser bl a på läkarlinjen där vi har stor efterfrågan. Sen går RK ut och vill att vi ska ta in syrier som säger att det är läkare utan att kunna bevisa det eller ens kunna tala svenska med sina patienter!!??

 8. Innvandrarna som kommer hit i dag har hört kom till Sverige så behöver ni inte arbeta ni får bostad mat ipad till barna och märkeskläder sånt som valiga Svenskar inte har råd med. Det ställer Ullenhag FP med.Tror han kommer att få en väldigt liten lön efter valet, men får väl en gätte pension
  =arbetsfri innkomst. FY FAN 7KLÖVERN…

 9. Ja inte fan var det muslimer i alla fall. dom kommer hit i stora horder för dom hört ta er till Sverige då behöver ni inte arbeta får bostad mat utbildning allt vad ulltupp kan komma med. Fredrik vad har du gort med Sverige. Inte konstigt att 250. 000 välgare av dina röstar på Sverige demokraterna…

 10. Från Wikipedia.
  ”Antalet valloner som kom att stanna i Sverige var litet, det är dock osäkert exakt hur många det rörde sig om. Nationalencyklopedin anger att 900 individer stannade i Sverige permanent.[1] De Geers anteckningar anger 134 vallonska arbetare som fram till 1633 kommit enbart till Norrköping. Ungefär 20 procent av vallonerna återvände till sin hemland efter en första kontraktsperiod, en del från och med 1654 då religionsfriheten i Sverige inskränktes (i samband med drottning Kristinas abdikering); majoriteten av vallonerna var reformerta (numera är vallonerna i Belgien i allmänhet katoliker). I och för sig tillförsäkrades vallonerna vid flyttningen religionsfrihet och hade rätt att föra med sig egna präster.

  För majoriteten blev flyttningen varaktig. Det totala antalet migranter som anlände under den här tiden – 1652 kom ett emigrationsförbud – har uppskattats till mellan 1 000 och 1 200 familjeenheter. Trots att de kvarvarande vallonerna inledningsvis var en särskild språklig och religiös grupp är de numera assimilerade i det svenska samhället.”

 11. Dåtidens invandrare var utbildade arbetsamma ärliga människor som fick göra rätt för sig och tillförde Sverige massor av kunskap. Nutidens invandrare är i huvudsak raka motsatsen dessutom från främmande lågtstående kulturer som knappt lämnat medeltiden.

 12. Min man har vallonanor. Men det var hans farmors mofar (1/16) vars mormors mormor (1/ 256) hette Catharina Pousette och det är ju inte så stor del av anorna. Och så är det väl med de flesta nutida ”valloner”.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: