Arabvärlden håller Hamas ansvariga för konflikten


MELLANÖSTERN. Det har väl knappast hänt tidigare men nu hålls Hamas som ansvariga för den senaste konflikten genom sina provokationer och islamisternas uppmaningar om hjälp ignoreras.

Eftersom Hamas fortsätter att sätta israeliska och palestinska liv i fara genom att avvisa ett eldupphör och fortsätta skjuta raketer så måsten den islamistiska terroristgruppen bli besviken på den muslimska världens reaktion. Hamas får inte det vanliga reflexmässiga stödet och motreaktioner mot Israel. I själva verket verkar det som terroristernas största stöd kommer från protester i Europa.

Den senaste ronden i striderna är anmärkningsvärd genom vad som inte hände. Det blev inte automatiska massdemonstrationer mot Israel och västvärlden. Inga stora upplopp eller otaliga fotografier av israeliska och amerikanska flaggor i brand i regionen. Inget våld mot diplomatiska faciliteter. Även om Fatah avfyrade missiler, fanns det inga storskaliga uppror på Västbanken.

Islamisterna kunde inte piska upp massorna, det verkar som delar av sanningen kommit fran till människorna som är mättade med västfientlig propaganda.

Palestinska myndighetens President Mahmoud Abbas kritiserat även offentligt Hamas på palestinska TV, anklagar gruppen att provocera ”onödiga dödsfall” och ”för handel med palestinskt blod” när de avfyrar raketer mot Israel. Hamas svarade genom att anklaga Abbas för ”medhjälp till fienden” och för att  agera som en ”kriminell”.

Den palestinska myndighetens representant i FN:s råd för mänskliga rättigheter erkände även att Hamas begår krigsförbrytelser genom att använda mänskliga sköldar till kontrast mot Israel som följer internationell rätt genom att varna invånarna innan anfall för att minimera civila dödsoffer.

Palestinska centret för mänskliga rättigheter, en ideell organisation baserad i Gaza City, är ingen vän till Israel men även denna grupp rapporterade om hur Israel ger civila tid att fly genom att ge dem varsel genom skrämskott och även ringa sina telefoner.

Hamas hålls ansvariga för sina provokationer och islamisternas uppmaningar ignoreras, åtminstående i denna stund. Det är en enorm utveckling.

Ändringen är tydligast i Egypten, nu ledda av President El-Sisi, som fördömer Hamas skarp. Egyptiska TV-värdar rasar mot Hamas och betonar att det går att stödja den palestinska saken utan att stödja Hamas.

En redaktör på Egyptens största tidning, Al-Ahram, tackade den israeliske premiärministern på Twitter för hans ”goda gärningar” och sade: ”vår herre tackar människor som du för försöken att eliminera Hamas – Muslimska brödraskapet”

Det är svårt att känna optimism när man läser om palestinska dödsoffer och israeliska barn som springer till skyddsrummen. Men om ni tittar noga, finns det trender som förebåda en bättre framtid. Se en journalist i Libanon förklara varför den arabiska världen inte stödjer Hamas i den pågående konflikten och jämför gärna med svenska media som exempelvis statsradion:

Mera på HÄR 


18 responses to “Arabvärlden håller Hamas ansvariga för konflikten

 • BornagainChristian

  Apropå avsaknaden av demonstrationer från araber i mellersta östern: i Frankrike går det vildare till:

  Gå in och läs vad Tobbe (Gud välsigne honom) har skrivit:

  http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/

  Gilla

 • BornagainChristian

  Charlotta Johansson har skrivit initierat och välformulerat i en debatt på Dispatch International. Bifogar länk och i hennes löpande text kan ni även hitta länk till debatten på Dispatch:

  http://www.motpol.nu/charlottajohansson/2014/07/18/kort-kommentar-gallande-svensk-hoger-och-israel/

  Gilla

 • Olli Rein

  Sedan när blev Hamas Shiamuslimer?

  Gilla

  • Pettersson

   Svaret på Ollis fråga är aldrig. Hamas som förövrigt betyder entusiasterna är sunni…

   Gilla

   • Stenbock

    Självklart…Det är ju därför ”vår Ali” är så fanatisk mot sina grannar i norr ! Hade faktiskt väntat honom idag men kom på, att det är fredag,hans stora arbetsdag….
    F.ö. En bra och klok man på videon ovan !Fler av hans sort, och vi hade fred i hela M-östern.

    Gilla

   • BornagainChristian

    En sanning med modifikation. Läs nedanstående där man visar skillnaden mellan Hamas och Hizbollah som trots religiösa meningsskiljaktigheter ändå är nära allierade (till skillnad från exempelvis Hamas/Hizbollah vs ISIS).

    ”Hamas: are both shia and sunni but highly converting to shia”

    ”Hezbollah are a social/armed resistance organisation which whilst is Islam based is probably more closely related to Scientology and Jehovah’s Witnesses in the way that it controls the lives of its members. By means of its vast resources and social backing of the families of its Shahid (Martyrs) it wields full control.

    Hamas is essentially a political and freedom fighting group. Power hungry ? Yes without question , but it does not have the same amount of control of its followers as Hezbollah and operates on a smaller stage.”

    http://www.abp-answers.com/en.php/page,q
    http://www.ahlulbaytportal.com/
    http://al-islam.org/
    http://makarem.ir/
    http://islam.about.com/cs/divisions/f/shia_sunni.htm

    Frånsett sunni och den stadigt ökande andelen shia-anhängare finns även kristna och sekulariserade palestinier i Hamas.

    Gilla

   • Pettersson

    Alla sanningar har modifikationer BornagainChristian men när du börjar yra om att det finns kristna i Hamas är du ute och cyklar. Hela Levanten och Nordafrika var kristet innan muslimerna erövrade området och du ska inte tro att Mellanösterns kristna flyttar därifrån frivilligt.

    Nedan från Open Doors.

    Den främsta anledningen till förföljelse i de palestinska områdena är islamsk extremism. Förföljelsen ser ungefär likadan ut i de olika områdena, även om pressen på de kristna i Gaza är högre än på Västbanken. Främst beror det på att fanatiska islamistiska grupperingar opererar i Gaza. Dessa grupperingar har så pass stort inflytande i området att Hamas då och då vidtar åtgärder för att ytterligare kunna islamisera Gaza. T.ex. har könssegregering i skolorna lagstadgats och alla kvinnliga studenter på Gazas universitet är numera tvungna att bära slöja. Kristna skolor har efterhand beviljats undantag från de nya lagarna. Lagarna på Västbanken värnar i regel religionsfriheten medan de i Gaza är mer restriktiva. Den palestinska grundlagen – som i stort sett fungerar som en tillfällig konstitution – anger att islam är den officiella religionen och att Sharia (islamsk lagstiftning) är grunden för lagstiftningen.

    Förföljelsen mot de kristna orsakas av flera komplexa faktorer. Kristna hamnar i kläm i den pågående konflikten mellan Israel och Palestina. Deras etnicitet leder till många restriktioner från israeliskt håll, medan deras religion gör dem till en minoritet i det palestinska samhället.

    Antalet kristna i Gaza och på Västbanken har stadigt minskat under senare år p.g.a. utvandring och låga födelsetal. En liten strimma hopp kommer från den lilla men växande gruppen av kristna med muslimsk bakgrund.

    De kristna i de palestinska områdena, särskilt i Gaza, säger att de upplever en ökad social och ekonomisk press att konvertera till islam. Vi har fått flera rapporter om kristna som farit illa fysiskt. En ung kristen överfölls i ett försök att få honom att konvertera till Islam. Ett antal unga kristna män har blivit hotade och har därför flytt från Gaza till Västbanken. Rapporter påvisar att åtminstone en kristen med muslimsk bakgrund har flytt landet.

    Det finns också en uppenbar risk för kristna med muslimsk bakgrund – och särskilt för kvinnor – att bli utsatta för hedersrelaterat våld och till och med mord. Situationen för de palestinska kristna väntas inte bli bättre i den närmsta framtiden. Överlag ser vi mer av islamsk radikalisering i det palestinska samhället, både på Västbanken och i Gaza. Det är en dålig utveckling för kyrkan i båda dessa områden.

    Det pågår en etnisk rensning av kristna i alla muslimska länder men det är värst i Mellanöstern.

    https://petterssonsblogg.se/2014/02/20/forfoljelse-av-kristna-2/

    Gilla

 • BornagainChristian

  P.S ovanstående reporter jobbar på den egyptiska statstelevisionen som är under uppsyn av militärregimen – tror ni på fullaste allvar att han kan/får säga något annat som inte regimen tolererar?

  Det är nämligen inte bara SVT som följer vad den styrande klassen tycker.

  Gilla

 • BornagainChristian

  Suck, om ni bara kunde lyfta blicken och försöka se det politiska spelet i regionen som helhet.

  PLO är svurna motståndare till Hamas och självklart gör de allt för att vinna politiska poäng.

  Saudiarabien, Qatar, Arabemiraten och Kuwait är sunnimuslimska länder som just nu sponsrar ISIS i Syrien och Irak – självklart bryr de sig inte om en obetydlig kustremsa som bebos av shiamuslimer. De har större ambitioner än så.

  Syrien och Irak som båda gjort försök att ena arabvärlden är just nu sönderslitna av inbördeskrig så de har andra mer närliggande problem.

  Libanon har stora interna spänningar så regeringen gör allt för att inte säga något som kan tänkas förvärra den inhemska situationen.

  Egypten försöker på alla sätt vara en sekulär stat och militärregimen slår ner på allt som kan tolkas som fundamentalism och för att kunna göra det är de amerikanska vapenleveranserna ett måste. Militären bryr sig bara om sin egen maktposition och har som bekant stängt gränsen till Gaza.

  Jordanien är en amerikansk-israelisk lydstat.

  Jemen och Libyen plågas av inbördeskrig, likaså Algeriet och Sudan.

  Pakistan och Afghanistan har mer närliggande bekymmer för att uttrycka det milt.

  Det stora misstaget läsarna på den här bloggen gör är att klumpa ihop alla muslimska länder till ett men de har alla olika egenintressen, olika statsskick (sekulära eller religiösa) och olika styrande klasser som gör vad som är bäst för den egna gruppen. De använder Palestina när det passar deras egna syften och de kan plocka poäng annars bryr de sig inte dessutom präglas länderna sinsemellan av rivalitet och konflikter.

  Detta är en bidragande orsak till att de inte kan hålla en gemensam fasad vare sig mot Israel eller Palestina – de är oense om det mesta och stundtals bittra rivaler.

  Fast det är ju klart – det underlättar onekligen att skriva ett inlägg där man förenklar det hela genom att säga att allt är Hamas fel utan att ta reda på bakomliggande orsaker till arabvärldens agerande.

  Arabvärlden har aldrig någonsin varit ett enhetligt begrepp där länderna levt i symbios med varandra. Till och med EU framstår som ett under av samarbete och samsyn i jämförelse.

  Gilla

  • Kurt

   Bra skrivet, tack för detta inlägg, Att muslimer inte kan komma överens ge oss i väst en liten fördel i det som komma skall,

   Gilla

  • Stenbock

   Du tycks inte ha något större förtroende för Pettersson läsare,och våra kunskaper…Allt du räknar upp vet nog redan mer än 90 % av hans läsekrets.
   Kanske kunde informerar dem om var den ”arabiska våren” tog vägen..? Om inte kontakta Bildt,och de andra dårarna i 7-klövern som skickade ner bl.a.Jas-plan till dess hjälp.Dessa orakel vet besked, liksom vilka som i går sköt ner passagerarplanet i Ukraina !

   Gilla

   • BornagainChristian

    Det var ”samhällsvetarna” och amatörpsykologerna i svensk media som rapporterade att det skulle bli gammal hederlig västerländsk (helst svensk) demokrati i mellersta östern men få trodde på detta.

    Att de själva måste ha förstått hur fel de hade märks på den totala tystnaden i svensk media om hur saker och ting har utvecklats – det blev inte som de trodde.

    Libyen var Afrikas rikaste land och det var själva motorn i den nordafrikanska ekonomin (ungefär som Tyskland är i EU) men efter att NATO började agera som rebellernas flygvapen och störtade Khadaffi så har landet sjunkit ner i kaos och inbördeskrig – raka motsatsen till vad Bildt och en enig svensk journalistkår påstod.

    Vad gäller planet som sköts ner i Ukraina så twittrade Bildt om att det var Ryssland eller åtminstone separatister som låg bakom och detta gjorde han rentav innan det ens hade blivit klarlagt att det faktiskt skjutits ned.

    Bildt är bara en simpel krigshetsare och marionett till storfinansen. Jag håller på ryssarna och hoppas och tror att även ukrainarna kommer till insikt och att de tillsammans kör ut EU-pamparna ut ur Ukraina och det för all framtid. Saker som är bra för Bildt är inte bra för Sverige.

    Gilla

   • Pettersson

    Hur tänker du ”BornagainChristian” vi har många gånger kritiserat störtandet av Gaddafi och de andra men det blir nog rätt långtråkigt om vi ska förklara Mellanösterns tusenåriga problem i varje inlägg.

    Jag tycker att det är rätt enkelt, islam är det stora problemet och judar har jag aldrig haft något ont av.

    Jag är också nationalist men inte av den typen som skyller alla problem på judarna. Nationen är en del i en gemenskap och nationens intresse ska stå långt fram.
    Dessutom har jag inget emot invandrare som kommer hit, sköter sig och arbetar, men de ska ta seden dit de kommit och inte få permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap förrän de lärt sig svenska.

    Gilla

  • Erik

   Tyvärr är den enda enhetligheten vi kan observera ett ständigt krigande.

   Så en viss gemenskap frodas ändå i de arabiska och muslimska länderna.

   Gilla

  • Pettersson

   Suck, BornagainChristian, varför rabblar du upp en massa självklara saker?

   Du påstår att läsarna av Petterssons blogg klumpar ihop alla muslimska länder. Räknar du dig själv som en av dessa läsare?

   För övrigt är det rätt bra och enligt min mening riktigt att klumpa ihop de muslimska länderna trots deras stora inbördes skillnader. De har nämligen islam gemensamt och vad jag vet finns det inte ett muslimskt land som fungerar bra, inte ett enda. Ge mig gärna exempel om jag har fel.

   Sedan är det faktiskt så att muslimer är inblandade i drygt 90 % av världens väpnad konflikter. Det går knappast att skylla på USA, Väst eller Israel att muslimer bråkar i Kina, Thailand, Ryssland, Indien, Indonesien, Malaysia, osv. Det är knappast USA:s, väst eller Israels fel att muslimer bråkar med judar, kristna, hinduer, buddister, ateister, zoroastrier och alla andra men att de oftast bråkar med andra muslimer.

   Sedan skriver du att det är enkelt att skriva inlägg som förenklar det hela, då har du inte läst bloggen, om du gjort det skulle du se att de allra flesta inlägga har en källa och det är den källan som har skrivit något.

   Men jag erkänner att vi (i varje fall jag) är partiska. Jag gillar inte islam, jag gillar inte Hamas och jag gillar inte dina kommentarer men du får hållas.

   57 kommentarer ”om denna i ärlighetens namn, ickefråga”…och ”Ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte ett dugg om konflikten i mellersta östern”

   Rätt mycket om en ickefråga…men du får hållas, det är underhållande, med människor som påstår saker om andra och…

   Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?

   Gilla

   • Erik

    Muslimerna är inte glada!

    De är inte glada i Gaza.
    De är inte glada i Egypten.
    De är inte glada i Libyen.
    De är inte glada i Marocko.
    De är inte glada i Iran.
    De är inte glada i Irak.
    De är inte glada i Jemen.
    De är inte glada i Afghanistan.
    De är inte glada i Pakistan.
    De är inte glada i Somalia.
    De är inte glada i Libanon.
    De är inte glada i Syrien.

    Så var är de glada?

    De är glada i Kanada.
    De är glada i England.
    De är glada i Australien.
    De är glada i Frankrike.
    De är glada i Italien.
    De är glada i Tyskland.
    De är glada i USA.
    De är glada i Israel.
    De är glada i Norge.
    De är glada i Sverige.
    De är glada i samtliga länder som inte är muslimska.

    Vilka skyller de på?

    De skyller inte på Islam.
    De skyller inte på sina ledare.
    De skyller inte på sig själva.

    De skyller på alla de länder de är glada i och de vill förändra dessa länder för att de ska likna de länder där de var olyckliga.

    Gilla

   • BornagainChristian

    Suck – om jag nu skriver självklarheter som alla på den här bloggen vet om, hur kommer sig det då att ovanstående reportage om att ”hela arabvärlden tar avstånd från hamas” förmedlas som om hela arabvärlden plötsligt kommit till insikt? Och är det inte dina ord att du tror på en fred i mellersta östern och att saker och ting håller på att förändras?

    Ditt påstående om att arabvärlden skulle ta avstånd från hamas för att de avskyr hamas som organisation (som jag tolkade ditt inlägg) var helt enkelt inte sann och om det nu var självklarheter jag räknade upp – varför intog du då inte en mer nykter inställning istället för att få det att låta som om hamas hade blivit paria snarare än att det var arabstaternas egna bekymmer som gör att de har annat att tänka på?

    Jag vidhåller fortfarande att jag som svensk patriot inte anser att mellersta östern-frågan är den viktigaste frågan för Sverige men som kristen värdesätter jag människoliv och tycker faktiskt att det är fel att döda barn (även om de är palestinier). Ni bör titta på nedanstående film för att få perspektiv på saker och ting:

    Fast vi är ense om en sak tydligtvis: ingen av oss gillar den andre (synd för när jag började prenumerera på den här bloggen trodde jag att det var en nationalistisk blogg men ni är bara intresserade av Israel och inget annat).

    Så det var i protest mot denna devota inställning till Israel som jag började skriva men då det inte ens går att kritisera Israels utrikespolitik utan att bli kallad för judehatare då avslöjar ni er själva vilka sionister ni är och vart ni har era sympatier och de tycks inte ligga hos det svenska folket.

    P.S kristna har råkat ut för förföljelser i Israel och då framförallt i och omkring Jerusalem begågna av judar och om nu Israel tar hand om sina religiösa minoriteter – varför hävdar du att mångkulturen enligt dig fungerar i Israel men inte i Sverige? Vad är det med Israel som gör att det mångkulturella samhället fungerar där men inte här?

    Var lugn: jag har viktigare saker för mig än att mata sionisttroll.

    Gilla

   • BornagainChristian

    P.S svaret på din fråga är nej, jag räknar mig inte längre som läsare av den här bloggen. Ni kan fortsätta med er inbördes beundran och heja på IDF medan Sverige islamiseras fortare än ni kan sjunga Hava Nagila.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: